24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutorităţile doljene iau măsuri pentru evitarea inundaţiilor pe care le-ar putea provoca Dunărea

Autorităţile doljene iau măsuri pentru evitarea inundaţiilor pe care le-ar putea provoca Dunărea

Din cauza atenţionării Cod portocaliu pe Dunăre, la nivelul judeţului Dolj au fost adoptate o serie de măsuri privind gestionarea situaţiilor de urgenţă. Totodată, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale riverane fluviului Dunărea a fost instituită permanenţa la sediul primăriilor, fiind înaintate comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, ale acestora, măsuri specifice monitorizării şi gestionării situaţiilor de urgenţă ce pot apărea prin creşterile de debite şi respectiv creşterile cotelor de apărare.

Pe fluviul Dunarea și râurile interioare din judeţul Dolj nu s-au semnalat poluări accidentale în ultimele 24 de ore și nici evenimente generatoare de situaţii de urgenţă în urma creşterii de debit şi ale cotelor de apărare pe fluviul Dunărea.
Din informaţiile preluate de la agentul hidrotehnic din zona Calafat, sunt afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor suprafeţele riverane Dunării, situate în zonele joase, fără diguri, predispuse la inundaţii – păşuni şi fânețe naturale, pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculeț, fără a fi afectate terenuri agricole, fond forestier, gospodării şi obiective socio-economice. Conform informaţiilor preluate de la Căpitania port Bechet şi de la Vama Bechet, din cauza creşterii nivelurilor fluviului Dunărea în punctul de trecere frontieră România -Bulgaria, calea de acces spre feribot este inundată cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 15 m, cu o lăţime de 20 m şi o înălţime a lamei de apă de 15-20 cm. Circulaţia se desfăşoară în condiţii normale fără restricţii.
La SPET Bechet a fost inundată parcarea pentru autoturismele angajaţilor cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 50 m, cu o lăţime de 40 m şi o înălţime a lamei de apă de cca. 15 cm. În următorul interval de 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA -CNPH va fi în creştere până la valoarea de 11800 mc/s, situându-se peste media multianuala a lunii martie (6700 mc/s).
Pe sectoarele neîndiguite, A.B.A Jiu este pregătită să acţioneaze cu formaţii de intervenţie operativă ale S.G.A. Dolj şi S.G.A Mehedinţi, împreună cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor riverane fluviului Dunărea, în eventualele intervenţii operative de interes local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS