10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNivelul Dunării se situează deja peste cota de inundaţie la Bechet

Nivelul Dunării se situează deja peste cota de inundaţie la Bechet

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de Cod Galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş superior şi afluenţii săi, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Mureşului din judeţele Hunedoara şi Alba.
Fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare până astăzi la ora 16.00, pe unele râuri mici din judeţele Caraş Severin, Gorj şi Hunedoara.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.
La intrarea în ţară se aşteaptă ca debitul să atingă valori aproape duble faţă de cele normale pentru luna martie, adica 6.700 de metri cubi pe secundă. La intrarea în ţară, astăzi, debitul Dunarii va atinge o valoare de 10.300 de metri cubi pe secundă, iar joi va ajunge chiar la 11.000 de metri cubi pe secundă. În continuare se vor înregistra creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării, cu depăşirea cotelor de apărare.

La Bechet, nivelul Dunării se situează deja peste cota de inundaţie şi peste cotele de atenţie la Calafat, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Isaccea. Timp de o săptămână este în vigoare un Cod Galben pe sector aval de Porţile de Fier – Zimnicea, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Codul Galben va cuprinde, începând de mâine, sectorul Cernavodă – Hârşova, în judeţul Constanţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS