Craiova: Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” – Brestei şi-a sărbătorit Ocrotitorul

Şi anul acesta credincioşii din parohia craioveană „Sfântul Ioan Botezătorul”- Brestei şi-au sărbătorit în mod deosebit Ocrotitorul spiritual. Respectând o tradiţie a ultimilor ani, în mijlocul enoriaşilor a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul sfântului locaş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Momentele liturgice închinate Sfântului Ocrotitor al parohiei din cartierul Brestei s-au încheiat cu o slujbă de Parastas întru pomenirea ocrotitorilor şi binefăcătorilor acestei biserici.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a evocat rolul important pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a avut în pregătirea lucrării mântuitoare săvârşită pe pământ de Domnul nostru Iisus Hristos. „Sfântul Ioan Botezătorul asculta păcatele celor ce veneau la râul Iordan şi îi boteza cu un botez al pocăinţei. Nu era un botez al harului care avea să fie adus în lume numai după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Înălţarea Sa la ceruri, când le-a transmis ucenicilor Săi: << Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh>>(Matei 28, 19). În aceste cuvinte şi în energia dumnezeiască a Învierii îşi are izvorul, temeiul şi puterea Taina Sfântului Botez. Sfântul Ioan a fost singurul care L-a văzut la râul Iordan pe Acela peste care S-a pogorât Duhul Sfânt. A văzut, a crezut şi L-a mărturisit pe Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii ca Mântuitor al lumii, căci acesta este şi scopul pentru care Fiul lui Dumnezeu a venit în lume, să ne scoată din robia păcatului şi a morţii şi să ne mântuiască. Aşadar, Sfântul Ioan Botezătorul este prietenul şi Înaintemergătorul Mântuitorului pentru că el îL vesteşte, descoperă şi mărturiseşte. Iar mărturia sa este adevărată pentru că el este un drept bineplăcut Domnului, un sfânt şi un profet, ultimul prooroc al Vechiului Testament, <<cel mai mare om născut din femeie>>, cum îl numea însuşi Mântuitorul Hristos. Dumnezeiasca arătare de la râul Iordan este un început în lucrarea mântuitoare a Domnului pe care Sfântul Evanghelist Ioan îl consemnează şi până la sfârşitul Evangheliei sale toate evenimentele relatate sunt puse sub semnul Jertfei, Crucii şi Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii prin răstignirea pe cruce. Şi tot El este Mielul nevinovat din Apocalipsă care desface peceţile lumii şi închide cartea existenţei pentru a se crea un cer nou şi un pământ nou. Iată de ce Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit cu mare cinste de Biserica noastră, de poporul nostru care l-a apreciat şi preţuit, stiut fiind că şi numele cele mai des întâlnite la noi sunt Ion, Gheorghe şi Maria”, a spus IPS Irineu.


Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”- Brestei este una din putinele biserici din Cetatea Băniei ridicate in timpul regimului comunist. Lucrările de pictură interioară au fost însă finalizate abia în anul 2000, in timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu, aşa cum ne-a precizat preotul paroh Florentin Danciu.
Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 22 august 2017

Actualitate

» Trafic reluat pe Autostrada A1
» Marți are loc proba la limba maternă a examenului de bacalaureat
» Florin Susanu, desemnat director general provizoriu la TAROM, cu mandat de o lună
» Românii afectaţi de cutremurul din Ischia pot cere asistenţă consulară
» Trei persoane au murit într-un accident pe DN2 București – Urziceni
» Accident pe A1. Două persoane au murit şi traficul este blocat pe sensul Timișoara-Arad
» Italia: Doi morți și cel puțin 25 de răniți în urma unui cutremur pe insula Ischia
» Mii de români suferă din cauza alergiei provocate de ambrozie
» România a cheltuit cel mai puțin din Uniunea Europeană pentru cultură, în 2015

Publireportaj

» A început implementarea proiectului “Îmbunătăţirea competitivităţii economice a SC Mim Dragon SRL prin dotarea secţiei de producţie publicitară cu echipamente/utilaje/instalaţii de ultimă generaţie”

Local

» De miercuri se încălzeşte în Oltenia

Dolj

» Angajatorii care încadrează şomeri primesc stimulente
» Ultima bătălie pentru funcțiile de directori de școli
» Poliţiştii care au dormit la serviciu, sancţionaţi cu 10% din salariu
» Se ridică autovehiculele parcate neregulamentar
» Crima de la Malu Mare, comisă pentru 3.000 de euro
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primăria Craiova angajează inspector în cadrul Serviciului Centrul de Informare pentru Cetăţeni şi Audienţe

Gorj

» Gorj: Un şofer a murit, după ce s-a izbit cu maşina de un cap de pod
» Bunurile Clubului Pandurii, scoase la vânzare de lichidator

Olt

» Circulaţia pe Podul peste Olt de la Slatina va fi reluată

Vâlcea

» Vâlcea: Percheziţii la persoane bănuite de spargeri de locuințe

Sport

» CSO Filiași merge în faza a treia a Cupei fără să joace
» Doi jucători de la BC Lions, la lotul național

Bani & Afaceri

» „Prima Casă“ confirmă: sunt prețuri mai mari la apartamente

Educatie

» Doi candidaţi eliminaţi de la prima probă a examenului
» Un sfert din candidați, absenţi în prima zi a bacalaureatului

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Fiascoul autostrăzii Sibiu-Pitești – Ce trebuie să facem pentru a construi autostrăzi care să traverseze munții

Top