Craiova: Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” – Brestei şi-a sărbătorit OcrotitorulŞi anul acesta credincioşii din parohia craioveană „Sfântul Ioan Botezătorul”- Brestei şi-au sărbătorit în mod deosebit Ocrotitorul spiritual. Respectând o tradiţie a ultimilor ani, în mijlocul enoriaşilor a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul sfântului locaş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Momentele liturgice închinate Sfântului Ocrotitor al parohiei din cartierul Brestei s-au încheiat cu o slujbă de Parastas întru pomenirea ocrotitorilor şi binefăcătorilor acestei biserici.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a evocat rolul important pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a avut în pregătirea lucrării mântuitoare săvârşită pe pământ de Domnul nostru Iisus Hristos. „Sfântul Ioan Botezătorul asculta păcatele celor ce veneau la râul Iordan şi îi boteza cu un botez al pocăinţei. Nu era un botez al harului care avea să fie adus în lume numai după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Înălţarea Sa la ceruri, când le-a transmis ucenicilor Săi: << Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh>>(Matei 28, 19). În aceste cuvinte şi în energia dumnezeiască a Învierii îşi are izvorul, temeiul şi puterea Taina Sfântului Botez. Sfântul Ioan a fost singurul care L-a văzut la râul Iordan pe Acela peste care S-a pogorât Duhul Sfânt. A văzut, a crezut şi L-a mărturisit pe Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii ca Mântuitor al lumii, căci acesta este şi scopul pentru care Fiul lui Dumnezeu a venit în lume, să ne scoată din robia păcatului şi a morţii şi să ne mântuiască. Aşadar, Sfântul Ioan Botezătorul este prietenul şi Înaintemergătorul Mântuitorului pentru că el îL vesteşte, descoperă şi mărturiseşte. Iar mărturia sa este adevărată pentru că el este un drept bineplăcut Domnului, un sfânt şi un profet, ultimul prooroc al Vechiului Testament, <<cel mai mare om născut din femeie>>, cum îl numea însuşi Mântuitorul Hristos. Dumnezeiasca arătare de la râul Iordan este un început în lucrarea mântuitoare a Domnului pe care Sfântul Evanghelist Ioan îl consemnează şi până la sfârşitul Evangheliei sale toate evenimentele relatate sunt puse sub semnul Jertfei, Crucii şi Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii prin răstignirea pe cruce. Şi tot El este Mielul nevinovat din Apocalipsă care desface peceţile lumii şi închide cartea existenţei pentru a se crea un cer nou şi un pământ nou. Iată de ce Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit cu mare cinste de Biserica noastră, de poporul nostru care l-a apreciat şi preţuit, stiut fiind că şi numele cele mai des întâlnite la noi sunt Ion, Gheorghe şi Maria”, a spus IPS Irineu.


Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”- Brestei este una din putinele biserici din Cetatea Băniei ridicate in timpul regimului comunist. Lucrările de pictură interioară au fost însă finalizate abia în anul 2000, in timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu, aşa cum ne-a precizat preotul paroh Florentin Danciu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 23 februarie 2018

Publireportaj

» Încheiere proiect „Dezvoltarea durabilă a firmei STYH A & A SRL”

Local

» Un tir a intrat într-o stâncă la Topleţi
» A furat o maşină de 20.000 de euro şi a fost prins
» Corul Filarmonicii din Vâlcea, desființat din lipsa banilor
» Cereau sute de euro pentru permise auto
» Poliţistul împuşcat de iubită, tot în stare gravă
» Localnicii din Brezniţa Ocol duc lipsă de locuri de muncă
» Primăria Municipiului Craiova – Consultare publică

Dolj

» Primăria Craiova preia hipodromul din Parcul „Romanescu“
» ITM-ul trece, medici îşi iau liber la mica înţelegere
» Străzi din Craiova, în beznă în mod repetat
» Condamnat la 18 ani de închisoare după ce a lăsat trei copii fără tată
» BMW oprit cu focuri de armă pe străzile din Bănie
» Întreruperi energie electrică de luni
» Colegiul „Frații Buzești“ va găzdui competiția olimpicilor la informatică

Gorj

» Mai mulţi pensionari decât angajaţi
» Patru polițiști locali ameninţă cu greva foamei

Olt

» Comoara secției de Etnografie a Muzeului Județean Olt: piese rare de port popular expuse până după Paște

Sport

» SCM și-a consolidat locul doi
» Dan Pascu: Avem nevoie de un lider pe finalurile de set
» Noutăţi la baschet: a revenit Hadar, a semnat Sebi Ionescu
» Alb-albaștrii pun „tunurile“ pe Timișoara
» Gardoș și Santos, buni de luptă

Sanatate

» Cum ajunge să moară de gripă un om sănătos
» Sedentarismul, generator de boli

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Brioșe cu ciocolată și iaurt grecesc

Top