16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Comisari de la Poliția de Frontieră Calafat, trimişi în judecată după ce au luat mită peşte şi whisky

Dolj: Comisari de la Poliția de Frontieră Calafat, trimişi în judecată după ce au luat mită peşte şi whisky

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

Costel Simion, comisar șef de poliție, adjunct al șefului Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită și cumpărare de influență.

Ionuţ Damian, comisar șef de poliție, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită și trafic de influență.

Florinel Ovidiu Cotoi, agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În toamna anului 2015, inculpatul Simion Costel, în calitate de adjunct al șefului Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, i-a solicitat inculpatului Damian Ionuț, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu (șef ierarhic al celor doi), să-și îndeplinească, în mod abuziv, sarcinile de serviciu privind verificarea activității de serviciu a agentului de poliție Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a și făcut.
În urma efectuării „cercetării” respective, inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel i-a fost aplicată o sancțiune simbolică, deși faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicată. În ziua de 11 noiembrie 2015, pentru a „recompensa” activitatea desfășurată de șeful lor, inculpatul Simion Costel i-a solicitat în mod direct agentului de poliție să-i remită unele bunuri pentru a le transmite în ziua următoare inculpatului Damian Ionuț, cu ocazia deplasării în localitatea Giurgiu. Din datele existente la dosarul cauzei, a rezultat că inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel să-i remită produse alimentare (pește), pentru a le transmite, la rândul său mai departe, către șeful lor, aspect cu care agentul de poliție a fost de acord. Totodată, în același scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu produsele alimentare și o sticlă de whisky 0,7 l. Pe de altă parte, inculpatul Simion Costel a promis și oferit inculpatului Damian Ionuț bunuri procurate personal pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul șef în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude de-a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat și, posibil, și alte aspecte privind propria carieră.

La data de 12 noiembrie 2015, în autoturismul de serviciu aparținând lui Simion Costel au fost găsite de procurorii anticorupție bunuri alimentare și băuturi care urmau să fie predate, în cursul aceleiași zile, inculpatului Damian Ionuț, în zona Sectorului de Poliție de Frontieră Vedea, conform înțelegerii verbale dintre ei. În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă și din partea Direcției Generale Anticorupție. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunerea de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS