15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExercițiu de cooperare transfrontalieră România - Bulgaria în Bechet

Exercițiu de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria în Bechet

În orașul Bechet s-a desfășurat ieri un exercițiu de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria, având scopul de verificarea asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale, stabilirea variantelor optime pentru intervenţie şi a concepţiei de alarmare a instituţiilor şi serviciilor publice descentralizate în scopul minimizării impactului asupra persoanelor afectate de producerea unei inundaţii în orașul Bechet.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis în data de 26.11.2015 o avertizare hidrologică COD ROŞU cu creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotei de inundaţie pe Fluviul Dunărea, sectorul Calafat – Bechet.

În urma fenomenelor hidrometeorologice produse, au fost depăşite cotele de inundaţie pe râul Jiu şi Fluviul Dunărea generând mai multe situaţii de urgenţă pe raza localităţilor Podari, Ostroveni, Bechet şi Călăraşi.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefect Nicolae Sorin Răducan a luat măsura instituirii, stării de alertă la nivelul unității administrativ teritoriale Bechet ca urmare a pericolului spargerii digului de apărare al localităţii Bechet şi afectarea locuinţelor din zonele inundabile.
Inspectorul şef al ISU Dolj, colonel Florea Constantin a propus activarea de urgenţă a C.J.S.U. şi a ordonat, la nivelul ISU Dolj, creşterea capacităţii operaţionale ALERTĂ ROŞIE – NIVEL IV pentru Secţia de Pompieri Segarcea (Garda nr. 1 de Intervenţie Segarcea şi Garda nr. 2 de Intervenţie Bechet).

Echipele de intervenţie, constituite la nivelul judeţului, vor acţiona pentru salvarea şi evacuarea persoanelor surprinse de viitură, punerea în aplicare a măsurilor ce se impun pentru apărarea bunurilor cetăţenilor şi restabilirea stării de normalitate în localităţile inundate.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Bechet, s-a convocat în sedinţă extraordinară, la sediul Primăriei Oraşului Bechet şi în urma propunerilor membrilor CLSU, s-a luat următoarea hotărâre:
-punerea în aplicare a Planului de evacuare a populaţiei, salariaţilor şi bunurilor materiale în situaţii de urgenţă al oraşului Bechet;
– activarea de urgenţă a Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi deplasarea acestora la locul evenimentului;
– introducerea, în localitate, a semnalului “ALARMĂ LA DEZASTRE” cu sirenele din dotare şi sistemul de alarmare, precum şi elaborarea primelor recomandări pentru protecţia populaţiei;
– posibilitatea evacuării populaţiei, animalelor şi bunurilor din zona afectată.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost puse în aplicare următoarele:
Planul judeţean de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă;
Procedura privind acţiunile desfăşurate în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă determinate de inundaţii.

Totodată a fost pus în aplicare Planul privind realizarea capacităţii operaţionale necesare gestionării situaţiilor speciale sau de criză din domeniul de competenţă a ISU Dolj  – alertă NIVEL IV – ALERTĂ ROŞIE pentru Secţia de Pompieri Segarcea.
La nivelul Instituţiei Prefectului judeţul Dolj se constituie Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – care hotărăște deplasarea de urgență la locul intervenției a Grupului de Suport Tehnic la inundații.
La acest exercițiu au participat următoarele forțe:
– Instituţia Prefectului Dolj;
– Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;
– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Bechet;
– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj:
– Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare;
– Inspectoratul de  Poliţie al Judeţului Dolj – Poliția orașului Bechet;
– Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj – Detașamentul de Jandarmi Bechet;
– Poliţia Locală Bechet;
– Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj – Substaţia de Ambulanţă Bechet;
– Secția  Drumuri Naționale Craiova;
– Echipa bulgară compusă din 9 ofițeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS