21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj „Apărarea lui Socrate”, spectacol jucat în limba greacă veche pe scena Naţionalului din Craiova

„Apărarea lui Socrate”, spectacol jucat în limba greacă veche pe scena Naţionalului din Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova are plăcerea de a găzdui vineri, 4 decembrie, ora 19.30, la sala „Ion D.Sîrbu”, reprezentația spectacolului „Apărarea lui Socrate”, de Platon, a Teatrului Național al Greciei de Nord.
Spectacolul „Apărarea lui Socrate”, de Platon, este prima punere în scenă, din însăși istoria teatrului, a acestui text, așa cum a fost el scris de Platon, scris în elină, după ce el însuși a fost martor al atmosferei și al emoțiilor generate de acest moment tulburător al istoriei.
Odată cu „Apărarea” (Apologia), Civilizația antică greacă ajunge la cea mai elevată expresie a sa, datorită faptului că a fost încarnată într-o actuală și incontestabilă ipostază a lucrării vieții lui Socrate, care se încheie intenționat pe moarte, mai degrabă decât să-și piardă libertatea și voința sa de a trăi o viață activă, bazată pe modelul pe care el însuși îl consideră ca fiind corect. În mod simultan, declinul lumii grecești începe atunci când spiritul acestei civilizații specifice, nu a reușit să se integreze în viața reală, în procesul democrației și instituțiilor sociale, și a rămas ca o idee de nerealizat și utopică, posibilă doar poeților.

Spectacolul este jucat în limba greacă veche, supratitrată în limba engleză și în limba română. Motivul folosirii textului original al lui Platon în aceast spectacol nu este o simplă mişcare ingenioasă sau o cercetare literară şi istorică limitată, ci nevoia de a auzi ‘’vocea’’ textului original , de a asculta şi experimenta emoţiile şi etosul lui Socrate. Scopul original al spectacolului este acela de a recaptura înţelesurile pierdute a unuia dintre cele mai vii texte care au pus fundaţia anticipării civilizaţiei globale. Utilizarea textului antic original al lui Platon nu s-a făcut datorită ingeniozităţii acestuia sau pentru a crea senzaţii puternice spectatorilor, ci datorită nevoii de a regăsi sentimentele originale care se ascund în textele antice, care se întrupează în faţa noastră, pe măsură ce auzim elina, limba originală vorbită atunci şi întâlnim etosul intrinsec al lui Socrate şi Platon. Este desigur destul de dificil sau chiar imposibil să înţelegem, în zilele noastre, personajul original al acestui text prin traducere, deoarece transpunerea într-o structură lingvistică diferită şi o articulaţie diferită – fie ea Greacă sau străină – modifică decisiv etosul oratorului însuşi, prin urmare chiar şi greutatea discursului în sine.

Textul original al lui Platon, „Apărarea lui Socrate” , în limba elină, a fost pus în scenă de regizorul Dimos Avdeliodis, în vara anului 2015, de către Teatrul Național al Greciei de Nord (NTNG), cu sprijinul asociației DIAZOMA. Până în prezent, au avut loc reprezentații în importante situri arheologice din Grecia precum: Thessaloniki, Teatrul Grădinii Municipale (Theatro Kipou), Achaea, Teatrul Antic din Dodoni, Thesprotia, Teatrul Antic din Dion, Larissa, Agora Romană, Thessaloniki, Muzeul Arheologic din Thessaloniki.

Spectacolul „Apărarea lui Socrate”, de Platon, Teatrul Național al Greciei de Nord se va juca Vineri, 4 decembrie 2015, ora 19,30, la sala „Ion D.Sîrbu”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS