6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Produse domestice“ - teatru investigativ pe scena Naţionalului craiovean

„Produse domestice“ – teatru investigativ pe scena Naţionalului craiovean

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ prezintă luni, 2 noiembrie, de la ora 21.00, în sala „I.D Sîrbu“ spectacolul „Produse domestice“ care pune în discuţie problema adevăratului preţ al muncii domestice.
O echipă de teatru de investigație a documentat situația filipinezelor care vin să muncească în România. La fel ca românii plecați să lucreze în Spania, Italia sau in vestul bogat, imigranți din țări asiatice vin să lucreze  in Romania, pentru o viață mai bună. Din 2008, bogații români își angajează bone și menajere filipineze.
Sunt tratați ca sclavii de multe ori. Li se iau pașapoartele, nu sunt plătiți, nu au zile libere și nu pot ieși din case.
„Produse domestice“pornește de la o poveste reală. Precum multe alte filipineze, Joy vine să lucreze în România ca bonă pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Totul merge bine, până când, într-o zi, tatăl familiei începe să o hărţuiască. Când Joy se plânge angajatoarei, în loc să îşi confrunte soţul, aceasta îi face o propunere ciudată. Curând, Joy îşi va da seama că a intrat într-o capcană domestică. Treptat, ea devine sclava familiei.
Adevărata Joy trăiește în București, România și alături de alte filipineze au luat parte la investigația pentru acest spectacol.
În primele reprezentații ale piesei, rolul acesteia a fost jucat de Ynia, o ingineră din Filipine care lucra ca bonă în România și a cărei poveste o puteți citi în publicația Decât o Revistă. În septembrie 2014, statul român a obligat filipineza să plece din România, fiindcă aceasta era ilegală, la fel ca personajul pe care îl interpreta. A intrat în ilegalitate după ce un angajator român i-a promis că îi face contract și nu a dat curs – în 60 de zile, imigrantul fără contract devine ilegal.
În 2014, peste 750 de străini, majoritatea femei, lucrau oficial ca muncitori domestici în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS