10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţia OvidiuRo aduce copiii la grădiniţă

Asociaţia OvidiuRo aduce copiii la grădiniţă

Fără educaţie, visurile dispar! Ajută un copil sărac să meargă la grădiniță! Acesta este mesajul campaniei de conștientizare cu privire la importanţa educaţiei preşcolare lansată de Asociaţia OvidiuRo şi sprijinită de trustul Media Sud. Aceasta se va desfăşura până pe 15 noiembrie la nivel național și are ca beneficiari copiii dezavantajați, care fac parte din programul Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG). Conform unui raport al Băncii Mondiale, două treimi din copiii vulnerabili de 3-5 ani din România nu sunt înscrişi la grădiniţă (comparativ, 77 la sută dintre copiii din familii cu venituri medii frecventează grădiniţa). Prin urmare, aceşti copii încep şcoala fără abilităţi de bază – de la abilităţi sociale la simpla capacitate de a identifica forme, culori, numere, litere -, ceea ce face aproape imposibil succesul şcolar şi duce inevitabil la abandon. În Dolj, datorită FCG, peste 400 de copii cu o situație financiară precară, din şase comunități din Calopăr, Valea Stanciului, Cetate, Maglavit, Podari şi Amărăştii de Jos, au fost susținuți să mergă zilnic la grădiniță, în anul școlar 2014-2015, cu o rată medie de prezență de 75% (față de 55% în anul școlar 2013-2014). Programul se desfășoară în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean și cu școlile și autoritățile locale. „Elementul-cheie al programului FCG sunt tichetele sociale în valoare de 50 de lei pe lună, condiţionate de prezenţă, care ajută părinţii săraci să le asigure copiilor gustarea zilnică. Dintre toţi copiii care au beneficiat de program în cei cinci ani de implementare, 98% s-au înscris la şcoală, iar 64% continuă să aibă prezenţă bună şi foarte bună. Astăzi, programul este implementat în 43 de comunităţi din 11 judeţe şi susţine 2.400 de copii“, a spus Larisa Dumitru, manager comunicare la Asociaţia OvidiuRo.
Stimularea intelectuală pe parcursul primilor cinci ani de viață este esențială pentru dezvoltarea creierului. În lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii săraci rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Vorbim despre copiii pentru care o carte, un caiet sau un creion sunt o noutate absolută, copii care nu au avut niciodată experiențe pe care noi, ceilalți, le asociem automat cu anii de copilărie – desenatul, jocurile cu reguli și roluri, jucăriile, ascultatul poveștilor citite de părinți sau de educator. Fără aceste cunoștințe banale și fără obișnuința activităților în colectivitate, copiii săraci încep școala nepregătiți și nu recuperează niciodată decalajul față de colegii lor. Ca urmare, ei abandonează școala înainte de a dobândi cunoștințe și abilități suficiente, iar orice încercare de reinserție ulterioară este și mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă.
Programul Fiecare Copil în Grădiniță a fost lansat de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației și Cercetării Științifice în iulie 2010. De atunci, 11.000 de copii din peste 43 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație preșcolară și hrană mai bună prin FCG.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS