17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArtistul plastic Silviu Bârsanu împlineşte 50 de ani

Artistul plastic Silviu Bârsanu împlineşte 50 de ani

Artistul plastic Silviu Bârsanu, născut pe 3 august 1965 (Craiova), este un plăsmuitor în grafică, acuarelă, pictură, sculptură. A absolvit Institutul de Arte Plastice şi Decorative «Nicolae Grigorescu» Bucureşti în 1989, iar din 1990 este profesor la Liceul de Artă « Marin Sorescu» din Craiova (în prezent aflându-se într-un concediu medical prelungit).
Din 1992 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Craiova, o perioadă de șase luni fiind președintele filialei.
Dintre  premiile conferite, amintim: Premiul „Sorin Novac”, Muzeul de Artă Craiova (2006), Premiul Muzeului de Artă, Salonul de Sud, Râmnicu Vâlcea (1998), Premiul pentru pictură, Salonul Naţional, Reşiţa (1997).
Într-un interviu acordat Gazetei de Sud în urmă cu ceva vreme, sărbătoritul de astăzi s-a definit astfel: „Pur şi simplu – artist plastic în viaţă. Dacă eşti artist cu adevărat, poţi să faci şi pictură, şi sculptură, şi vitraliu, şi grafică, şi creaţie… şi… şi… Poţi lucra pe toate fronturile. Important e să fii un creator hărăzit de Dumnezeu. Probabil că Dumnezeu mi-a dat şi mie o genă. Am şi eu în ADN o genă de creator. Corectez: un imitator de creator! Că nu ne putem ridica la înălţimea unui creator. Mă uit la ce fac şi mi-e ruşine. Alţii însă vin şi-mi spun: „Bă, continuă că asta e menirea ta!“.
Atelierul de lucru al lui Silviu Bârsanu este în mansarda casei de pe strada Bărăganului (Catargiu) – numită de artist „OZN Spațial”- mansardă în care lucrează enorm, fiind un artist plastic prolific. Dacă ar fi să-l parafrazăm pe maestrul Fănuș Neagu, Silviu Bârsanu face parte din „frumoșii nebuni ai Craiovei artistice”, un artist plastic nonconformist. Altfel, criticul Cătălin Davidescu l-a catalogat pe Silviu Bărsanu ca fiind un „rebel de viţă nobilă”. „Posibil să aibă dreptate. Da, şi eu sunt un rebel de viţă nobilă oltenească! Şi-mi place şi vinul de viţă nobilă…” (Silviu Bârsanu).
A deschis foarte multe expoziții personale în România și străinătate, prima fiind în 1983. În prezent are lucrări expuse la o expoziție de grup la Muzeul de Artă din Vidin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS