13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIPJ Dolj a lansat campania "Te-am sunat să-ţi spun că sunt OK!"

IPJ Dolj a lansat campania „Te-am sunat să-ţi spun că sunt OK!”

În această dimineaţă, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj a avut loc lansarea Campaniei de prevenire a înşelăciunilor prin telefon „Te-am sunat să-ţi spun că sunt OK! ”

Campania a fost iniţiată de Poliţia Municipiului Craiova – Secţia 5 Poliţie Craioviţa Nouă şi are la bază concluzii ştiinţifice realizate de specialişti sociologi de la Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Dolj. Sociologul IPJ Dolj a conturat imaginea structurală a victimelor acestui tip de infracţiuni şi anume: persoane singure acasă pe timpul zilei, înclinate să reacţioneze mai mult emoţional şi mai puţin raţional la stimuli cu conţinut afectiv (femei, pensionari).

Toate aceste considerente, precum şi tendinţa ascendentă a numărului de înşelăciuni prin telefon, înregistrată la nivel naţional, au condus la formarea convingerii că o iniţiativă cât se poate de profesionistă, fermă şi cu impact cât mai mare în rândul persoanelor – potenţiale victime ale acestor infractori, este mai mult decât necesară, chiar obligatorie.

Evenimentul din această dimineaţă a debutat cu alocuţiunea comisarului şef dr. Constantin Nicolescu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, care a făcut o scurtă prezentare a campaniei.

La această activitatea a participat Nataşa Raab, actriţă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, care a şi apărut in videolipul de promovare a campaniei, care a ţinut să aducă felicitări colectivului Poliţiei craiovene pentru iniţiativa avută în realizarea acestei campanii.

Comisar şef de poliţie Adrian Căpraru a ţinut să precizeze faptul că intenţia poliţiştilor craioveni este de a depăşi nivelul unei simple campanii de prevenire a unui anumit tip de infracţiune, ci se doreşte ca, prin promovarea ideilor proiectului să se realizeze un impact emoţional în minţile şi sufletele celor care vor intra în interacţiune cu materialele, astfel încât un simplu telefon adresat părinţilor sau bunicilor, chiar şi fără un motiv anume să fie un gest extrem de important.

Comisarul şef de poliţie Popa Mauriciu, şeful Poliţiei Municipiului Craiova, a menţionat faptul că prin mesajele proiectului se militează pentru întărirea relaţiilor inter-umane: „Nu ne limităm la a ne propune doar scăderea numărului de înşelăciuni prin telefon, ci ţintim către un impact la nivel social în comunitatea pe care o deservim”.

În anul 2014 au fost sesizate 38 de infracţiuni de înșelăciune prin telefon, 4 săvârşite sub forma tentativei. Majoritatea faptelor, 32 (84,2%), au vizat persoane din municipiul reședinţa de județ, 5 (13,2%) au avut ca victime cetățeni din mediul urban mic (oraşele sub 100.000 de locuitori), iar 1 (2,6%) o persoană din mediul rural.
În urma cercetărilor efectuate au fost identificaţi 5 autori ai infracţiunilor (3 încarceraţi în Penitenciarele Giurgiu şi Galaţi) precum şi 11 complici şi 4 tăinuitori, faţă de care s-a dispus reţinerea preventivă pentru 24 de ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS