10 echipamente noi pentru ISU din cele cinci judeţe ale Olteniei

Autori


isu

Până la sfârşitul anului, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din cele cinci judeţe ale Olteniei vor beneficia de noi echipamente care vor îmbunătăţi capacitatea de intervenţie pe timp de iarnă. Utilajele vor fi achiziţionate în cadrul proiectului „Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia“, pentru care contractul de finanţare a fost semnat pe 31 octombrie 2014, cu o perioadă de implementare de 14 luni. Consiliul Judeţean Dolj este liderul de proiect, iar beneficiarul este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, formată din cele cinci judeţe ale regiunii, reprezentate de consiliile judeţene.

Directorul Direcţiei Afaceri Europene a CJ Dolj, Ileana Măjină (foto centru), a participat ieri la o conferinţă de presă, alături de inspectorul-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea (foto stânga), şi col. Cornel Minciună, responsabil tehnic în echipa de implementare a proiectului din partea ISU Dolj, oferind mai multe informaţii despre proiectul în derulare.

„Proiectul face parte, alături de altele, din strategia judeţului Dolj de sprijinire a activităţilor derulate de ISU destinate cetăţenilor, prin dotarea inspectoratului cu echipamente care să îmbunătăţească acţiunile de intervenţie. Până în acest moment s-au implementat cinci proiecte cu fonduri europene în cadrul cărora beneficiarul final a fost ISU, iar valoarea totală a acestor proiecte iniţiate, implementate şi cofinanţate de CJ Dolj, se ridică la aproximativ 25 de milioane de euro. Şi nu ne vom opri aici, vom continua să depunem proiecte în măsura în care vor exista oportunităţi de finanţare“, a declarat Ileana Măjină.

Termenul de finalizare: decembrie 2015

Proiectul „Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia“ face parte dintr-o serie mai mică de proiecte iniţiate de Regiunea Sud-Vest Oltenia, proiecte depuse în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3.3 – Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Alocarea regională de fonduri s-a ridicat la aproximativ 14 milioane de euro, pentru care au fost depuse succesiv trei proiecte, în vederea folosirii în totalitate a sumelor alocate. Acest proiect este ultimul din exerciţiul financiar 2007-2013. „Putem trece liniştiţi la următoarea etapă, 2014-2020, având conştiinţa împăcată, pentru că odată cu acest proiect vom fi cheltuit integral suma alocată regiunii“, a spus directorul Direcţiei Afaceri Europene a CJ Dolj.

Vor fi achiziţionate zece echipamente specifice, pentru a creşte capacitatea de răspuns în situaţii de urgenţă pe timp de iarnă. Este vorba despre cinci autovehicule cu şenile/roţi tip UTV cu capacitate mărită de trecere (câte unul pentru fiecare judeţ), trei autofreze de zăpadă (repartizate judeţelor Dolj, Olt şi Vâlcea) şi două autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă – FRAP (repartizate judeţelor Gorj şi Mehedinţi).


„Noile echipamente ne vor ajuta foarte mult, pentru că vom putea să ajungem la cetăţeni din zone greu accesibile, să îi aducem la spital sau să le acordăm primul ajutor la faţa locului. Şenila­ta se poate deplasa în orice condiţii, în orice anotimp, are o capacitate foarte mare de trecere. Utilajul va fi prevăzut cu echipament de prim ajutor şi vor exista paramedici care vor putea acorda asistenţă chiar la faţa locului“, a menţionat inspectorul-şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea. În ceea ce priveşte autofrezele, Florea a spus că introducerea acestora este o premieră: „Până acum, ISU nu a avut parte de o autofreză, va trebui să găsim sau să formăm specialişti care să lucreze cu acestea. Sunt utilaje necesare, întrucât este foarte greu să intervenim în zona sudică, din cauza viscolului“.

Autofreze prevăzute cu bazin de apă pentru incendii

Col. Cornel Minciună, responsabil tehnic în echipa de implementare a proiectului din partea ISU Dolj, a completat că, deşi scopul principal al autofrezei a fost intervenţia pe timp de iarnă, în specificaţiile tehnice au fost adăugate accesorii şi dotări care să o poată face utilă şi pe timpul verii. „Ar fi fost păcat ca acest utilaj să fie folosit doar patru-cinci luni pe an. Echipamentul va fi prevăzut cu un bazin de apă, pentru intervenţii la incendii, astfel încât să nu fie blocat doar în sezonul rece“.

Ileana Măjină a subliniat importanţa finalizării proiectului până la finalul anului 2015. „Suntem sub presiunea timpului, pentru că avem, pe lângă acest proiect, încă zece proiecte cu finanţare europeană în implementare şi toate trebuie să fie finalizate până în decembrie. Dacă s-ar depăşi termenul limită, proiectele ar trebui oricum finalizate, însă această sarcină ar reveni beneficiarului, iar acest lucru ar presupune nişte eforturi foarte mari din partea Consiliului Judeţean Dolj“.

Proiectul „Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia“ are o valoare totală de 6.339.199,99 lei, inclusiv TVA, respectiv 1.440.727,27 euro. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 6.169.699,99 lei din care valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională este de 5.244.244,99 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional se ridică la 802.061,00 lei. La acestea se adaugă contribuţia locală a beneficiarului, care va fi asigurată de consiliile judeţene, în valoare de 169.500,00 lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 25 iunie 2018

Actualitate

» Apel fără precedent al organizațiilor civice: “Dragnea, demisia! “
» Nelu Iordache, trimis în judecată pentru evaziune fisclaă
» 8.700 de sancțiuni contravenționale, aplicate în 24 de ore
» Deputaţii vor dezbate moţiunea simplă a USR împotriva ministrului transporturilor
» Sfântă Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Icoana” din judeţul Gorj
» Violențe sângeroase în Nigeria soldate cu cel puţin 86 de morţi
» O nouă misiune MCV în România
» Opoziția prezintă moţiunea de cenzură “Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!” în Parlament
» Erdogan a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Turcia
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» CCR discută sesizarea PNL şi USR privind Legea manualului şcolar
» 8 români răniţi într-un accident rutier produs în Ungaria

Publireportaj

» Activităţi de vară pentru copii, la Biblioteca „Aman“
» Dezvoltarea societăţii BIO HAZARD SRL prin inovare de produs şi proces

Dolj

» Dolj: Doi eliminați la prima probă scrisă a bacalaureatului
» Exporturile de bunuri din Dolj au deţinut 3,9% din valoarea exporturilor României
» Două doljence, sărbătorite la împlinirea unui centenar de viaţă
» Dolj: A condus fără permis şi a făcut accident
» Razie pe şoselele din Dolj
» În Dolj, probele scrise ale bacalaureatului se desfășoară în 14 licee
» „Marșul factorilor poștali“ şi-a desemnat câştigătorii
» Secretara Lupescu rămâne în arestul IPJ Dolj
» Scheletul cartierului chinezesc, evaluat la 6 milioane de euro
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Gorj: Manifestări de Ziua Drapelului Naţional
» Gorj: Bărbat anchetat pentru furtul unei biciclete din Piaţa Centrală
» Gorj: Un bărbat a fost dat în urmărire de poliţie, după ce a dispărut de acasă
» Gorj: Un şofer a sustras un cărucior pentru persoane cu handicap
» Gorj: Două accidente rutiere la Târgu Jiu
» Echipa de elevi care a participat la Campionatul Mondial de Robotică va primi titlul „Gorjeanul Anului“
» Primăria Prigoria nu mai are bani de salarii de luna viitoare
» Milioanele de euro îngropate la Rânca, verificate de minister
» Satul Hobița, 500 de ani de la prima atestare documentară
» Un pesedist băgat în şedinţa partidului pentru că a cerut demisia lui Dragnea
» Milioane de lei pentru remedierea dezastrului de după viituri

Olt

» Olt: Razie printre comercianţii de carne

Mehedinţi

» Accident mortal pe centura municpiului Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: S-au finalizat lucrările de reabilitare a locului de joacă din zona ”Ferdinand”

Sport

» Fotbal / Băluță a marcat la primul joc în tricoul Slaviei
» Fotbal / Andrei Ivan, la Rapid Viena
» Fotbal / Alb-albaștrii au pierdut amicalul cu japonezii
» Fotbal / CM din Rusia – faza grupelor. Vezi rezultatele, clasamentele și programul meciurilor!
» Știința se reinventează
» După muncă și răsplată

Sanatate

» Vești bune pentru bolnavii de hepatită

Educatie

» Lucrările de la evaluarea națională, corectate superficial
» Încă o medie de 10 după soluţionarea contestaţiilor la examenul de evaluare naţională

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» PSD Dolj, vărsați lacrimi pentru Oltenia, nu pentru tătuca Dragnea!

Top