13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste nouă mii de mineri de la CEO au încetat lucrul

Peste nouă mii de mineri de la CEO au încetat lucrul

Protestele au continuat şi ieri la CEO

Minerii din Complexul Energetic Oltenia au continuat şi ieri protestele începute vineri. Toate cele zece cariere miniere, totalizând peste 9.000 de muncitori, au blocat activitatea şi au refuzat să lucreze. Este vorba atât de activitatea extractivă, cât şi cea de preparare şi transport cărbune pe calea ferată, de la cariere până la termocentralele de la Turceni şi din Dolj. Probleme mai mari sunt la Termocentrala de la Rovinari, unde cărbunele este adus direct pe bandă la depozitul din unitate. Rezervele de cărbune mai ajung pentru trei-patru zile. În acelaşi timp, liderii de sindicat şi administraţia Complexului Energetic Oltenia au negociat la Ministerul Energiei, cu ministrul Anton Anton şi cu secretarul de stat Doru Vişan, posibilităţile de majorare a salariilor. Sindicatele au cerut o creştere de 45%. „Solicitarea lor a fost împărțită în două. Vouchere de vacanță, care, din analiza cu Directoratul companiei, rezultă că de la 1 mai se pot da și se vor da. A doua solicitare este creșterea salarială într-un procent de 45%, ceea ce pentru companie este insuportabil ca procent. În schimb, s-au identificat pârghiile legale pentru recunoașterea productivității pe care o are compania, respectiv de reducere a altor cheltuieli și negocierea creșterii salariale cu sindicatele. Legile statului funcţionează. Am înştiinţat organele statului, dacă e pusă în pericol securitatea sistemului energetic, vom acţiona ca atare. Situația sistemului energetic național este stabilă, dar se consumă resurse care erau alocate pentru situații deosebite. Aceste discuții vor fi puse în practică numai după ce sindicatele notifică oficial compania pentru începerea negocierilor într-un cadru legal și, respectiv, reluarea programului“, a declarat Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Foarte greu de crescut salariile cu 45%

La rândul său, Sorinel Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că nu pot fi majorate salariile cu 45%, având în vedere că este un procent foarte mare şi compania are foarte multe plăţi de făcut pentru certificatele de CO2 şi taxele către bugetul de stat. „Este foarte greu să asigurăm o creștere a salariilor de 45%. Am discutat în dimineața aceasta, am discutat aproape de a putea oferi de 10-12%. Oferta mea a fost doar pentru personalul muncitor, nu și pentru TESA. Undeva la 12-13% pentru muncitori. Merg toate grupurile la CEO. Avem 650.000 de tone de cărbune în stocuri“, a declarat Sorinel Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, prezent ieri la negocierile care au avut loc la Ministerul Energiei, principalul acţionar al Complexului Energetic Oltenia.

Comunicatul Ministerului Energiei

Ministerul Energiei a transmis ieri un comunicat de presă în care se menţionează că aportul cărbunelui în Sistemul Energetic Naţional a rămas constant, de 23%. În comunicat se vorbeşte de o creştere salarială de 12%. „Ca urmare a situației generate de protestele extinse la carierele din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Ministerul Energiei a mediat astăzi o discuție între conducerea CEO și membrii comisiei de negociere a CCM de la nivelul CEO. Precizăm că, la momentul actual, situația Sistemului Energetic Național este normală, aportul cărbunelui în SEN fiind constant peste 23%. Menționăm, totodată, că la CEO există în vigoare un contract colectiv de muncă, agreat încă de anul trecut cu partenerii sociali, valabil până în luna martie 2020, cu obligația de negociere anuală a sistemului de salarizare. Ca atare, orice măsură privind creșterea veniturilor salariaților CEO, principala revendicare a protestatarilor, se poate face numai după ce sindicatele notifică oficial începerea negocierilor într-un cadru legal și, respectiv, după reluarea programului de lucru în cariere. Plecând de la această premisă, în cadrul discuțiilor de astăzi (ieri – n.r.) a fost analizat bugetul Complexului Energetic Oltenia pentru a se indentifica soluții pentru rezolvarea nemulțumirilor angajaților CEO. Discuțiile au condus spre trei măsuri: 1. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații CEO începând cu 1 mai 2019; 2. Creșterea cu 12% a salariilor personalului din sectoarele de producție; 3. Analiza reducerii unor cheltuieli, altele decât cele salariale, pentru noi creșteri ale veniturilor angajaților CEO. Cele trei măsuri vor fi cuprinse într-un document încheiat între părți, urmând ca după ce negocierile vor fi demarate legal să se concretizeze în beneficii pentru salariații CEO ca anexă la contractual colectiv de muncă“, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Minerii cer eliminarea taxelor plătite de companie

Protestatarii au declarat că nu sunt de acord cu propunerile rezultate în urma negocierilor şi cer o majorare a salariilor de măcar 40%. Manu Tomescu, lider sindical în cadrul Termocentralei Rovinari, cere ca guvernul să elimine o serie de taxe care atârnă ca un jug. De altfel, unul dintre salariaţi a adus un jug în miniatură, la locul de muncă, pentru a protesta în acest fel: „Guvernul trebuie să plătească din alte surse certificatele de carbon și nu din salariile minerilor și energeticienilor din CE Oltenia! Nu ne interesează pe noi ce angajamente și-au luat ei pe cârca noastră! Că pe noi nu ne-au întrebat dacă suntem de acord să trudim în condiții extreme și pe salarii de mizerie, ca să le plătim combinațiile miliardarilor în euro din Europa și din lume! Iar taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiei, așa-zisa taxă pe lăcomie, să o plătească LACOMII din România care și-au triplat salariile și care beneficiază de pensii speciale și salarii de lux, nu noi! Guvernul trebuie să ne facă dreptate și să elimine BIRURILE puse pe munca noastră, și atunci vom avea bani de salarii decente, și ne vom putea păstra locurile de muncă“, a declarat Manu Tomescu. Minerii nu lucrează, dar fac prezenţa la locul de muncă, în funcţie de schimbul pe care sunt programaţi.

Prefectul Florescu s-a întâlnit cu minerii

Reprezentantul guvernului în teritoriu, Ciprian Florescu, s-a întâlnit cu o parte a minerilor care protestează la Complexul Energetic Oltenia. Prefectul a declarat că s-a deplasat duminică la carierele miniere Jilţ Sud, Jilţ Nord şi Roşiuţa pentru a sta de vorbă cu protestatarii. Discuţiile s-au purtat într-o atmosferă tensionată, potrivit lui Florescu. S-a vorbit despre salarii şi investiţiile necesare în minerit, precum şi despre problemele particulare ale fiecărei subunităţi miniere. Prefectul a mai spus că în urma discuţiilor nu a oferit niciun fel de promisiuni. Florescu a stat de vorbă telefonic şi cu secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vişan, şi i-a explicat situaţia protestatarilor. Conform reprezentantului guvernului în teritoriu, situaţia companiei este îngrijorătoare, având în vedere că de la o zi la alta stocurile de cărbune scad. Acest lucru se va reflecta în funcţionarea grupurilor energetice. Florescu speră chiar şi într-o soluţionare parţială a revendicărilor minerilor pentru deblocarea situaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS