14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând va fi gata stadionul de atletism din Craiova

Când va fi gata stadionul de atletism din Craiova

Stadionul de atletism a îngheţat în aşteptarea constructorului. Lucrările ar putea fi „dezgheţate“ în acest an. (Foto: Lucian Anghel)

Stadionul de atletism din Bănie, care trebuia construit încă din 2016 lângă arena „Ion Oblemenco“, ar putea ieşi din hibernare în primăvară. Potrivit primarului Mihail Genoiu, caietul de sarcini pentru execuţia lucrărilor a fost finalizat şi va fi urcat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice pentru a demara licitaţia. Termenul de execuţie este de zece luni de la primirea de către constructor a ordinului de începere a lucrărilor.

Scheletul stadionului de atletism de 5.000 de locuri din Craiova a îngheţat în aşteptarea unui constructor. Lucrările demarate în mai 2015 au fost abandonate prin septembrie 2016, când arena trebuia să fie gata demult, potrivit contractului. De data asta, Primăria Craiova, beneficiara obiectivului finanţat de la bugetul local, s-ar afla pe ultima sută de metri cu demararea licitaţiei pentru finalizarea lucrărilor. După ce a plătit 340.700 de lei pentru a avea un nou proiect, având în vedere că s-a făcut conversia de la categoria V la categoria III IAAF (pentru ca stadionul să fie omologat de Federația Internațională de Atletism pentru competiții internaționale), şi a obţinut toate avizele necesare, municipalitatea a trecut la întocmirea caietului de sarcini privind construirea arenei de 5.000 de locuri.
Conform edilului Mihail Genoiu, caietul de sarcini pentru execuţia lucrărilor a fost finalizat, urmând să fie urcat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi să fie demarată licitaţia. „În curând, va începe licitaţia pentru desemnarea constructorului care să realizeze stadionul de atletism. Sper să avem constructori interesaţi de această lucrare şi să nu întâmpinăm probleme care să ducă la întârzierea licitaţiei. Dacă lucrurile vor decurge în mod normal, e posibil ca în primăvară să avem un câştigător. Constructorul căruia i se va atribui contractul va avea apoi zece luni la dispoziţie să termine lucrarea, aşa că ar exista posibilitatea ca stadionul de atletism să fie gata la sfârşitul acestui an“, a precizat, pentru GdS, primarul Mihail Genoiu. Ceea ce va mai trebui să facă însă edilul este să găsească în buget fondurile necesare finalizării lucrărilor, pentru că, în urma reproiectării, costul de realizare a arenei a crescut de la 4,7 milioane de euro la 11,5 milioane de euro.

Ce s-a făcut până acum la stadion şi ce va avea în plus

În documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii întocmită iniţial pentru stadionul de atletism, valoare totală a investiţiei era de 21.646.805 lei, adică 4.788.101 euro, din care construcţii şi montaj în sumă de 15.001.420 de lei (3.318.898 de euro, la un curs de 4,52 lei pentru un euro). După reproiectare, noii indicatori tehnico-economici ai investiţiei au explodat. Potrivit noului deviz general de lucrări, valoarea totală a arenei se ridică la 45.311.380 de lei, fără TVA, adică 9.716.170 de euro. Cu TVA, asta înseamnă 53.970.590 de lei, adică 11.581.672 de euro (la un curs pe euro de 4,66 lei). Din aceşti bani, construcţia şi montajul, cu TVA, însumează 46.999.280 de lei, adică 10.085.682 de euro.
În prezent, lucrările de construcție a stadionului se află la nivelul structurii de rezistență (aferentă zonei de gradene și structurii corpurilor centrale), iar pentru terenul de sport s-au executat instalațiile de drenaj și straturile aferente şi montajul sistemului de irigații, după cum se precizează într-un raport al primăriei. Totodată, au mai fost realizate rețelele de canalizare menajeră și pluvială exterioare, de alimentare cu apă și de alimentare cu agent termic primar pentru încălzire și apă caldă.
Ce va avea în plus noua arenă? În primul rând, față de situația proiectată inițial, apare ca noutate o zonă de încălzire/warm-up pentru competițiile de atletism. Apoi, noul proiect mai prevede o construcție P+1, de 233,2 mp, situată în imediata apropiere a zonei warm-up, pentru depozitarea materialelor sportive și pentru vestiare, dar şi noi spaţii la parter şi etajul 1, în interiorul ariei construite a celor două corpuri de gradene circulare (corp A şi D). În noul proiect mai este menţionată şi o sală de forţă la etajul 1, în timp ce atât la nivelul parterului, cât și la nivelul etajului 1 vor exista şi zone cu alimentație publică, grupuri sanitare şi garderobă, toate destinate publicului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS