3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSprijin de 1.000 de euro pe an pentru cultivatorii de usturoi

Sprijin de 1.000 de euro pe an pentru cultivatorii de usturoi

Ministerul Agriculturii propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, acordarea unui ajutor de minimis pentru cultivatorii de usturoi. Cei care optează pentru această cultură ar urma să primească un sprijin de 1.000 de euro pe hectar, timp de trei ani. Măsura vine pe fondul producţiei în scădere, ceea ce face ca necesarul de consum să fie acoperit în mare parte din importuri. Din 2005 şi până în prezent, Doljul a pierdut peste 100 de hectare din suprafaţa cultivată cu usturoi.

Dacă în 2005 în judeţul nostru se cultivau 699 de hectare de usturoi, iar în 2010 suprafaţa a crescut şi la 748 de hectare, în anul 2018, acesta a fost de 587 de hectare. Chiar şi aşa, Doljul rămâne în primele cinci judeţe din România în ceea ce priveşte suprafeţele cultivate cu usturoi, alături de Botoşani, Iaşi, Mehedinţi şi Suceava. Cât priveşte producţiile, reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj spun că se obţin aproximativ zece tone de usturoi la hectar, deci 6.000 de tone per judeţ. Sunt însă insuficiente raportat la consum şi mult mai mici decât înainte de Revoluţie. Este şi motivul pentru care Ministerul Agriculturii propune sprijinirea celor care cultivă usturoi printr-un program de minimis. Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 4.650 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar. Măsura a fost luată cu atât mai mult cu cât, în prezent, necesarul de consum este acoperit în mare parte din importuri. „Noi avem o tradiţie a cultivării usturoiului şi vrem să o ducem mai departe întrucât avem deja prea multe importuri. (…) Prin acest program încercăm să punem în galantare marfă românească, foarte bună din punct de vedere calitativ, iar consumatorul să fie cel care decide. Neavând decât usturoi de import, nu îi dăm nici o soluţie celui care cumpără, doar îl punem în faţa unui fapt împlinit. Programul acesta de minimis este încă în faza de proiect, se va dezvolta în această primăvară şi prevede ca suprafaţa minimă pe care să se cultive să fie de 3.000 de mp, iar cuantumul ajutorului este de circa 1.000 de euro pe hectar. (…) Din punct de vedere economic, cultura este foarte rentabilă. Dacă la alte produse mai sunt momente în care există supraproducţie, nu cred că în viitorii 10-15 ani vom avea mai mult usturoi decât poate înghiţi piaţa“, a spus Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj.

Cine poate beneficia de subvenţie

Potrivit proiectului, beneficiarii ajutorului financiar pot fi producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi de stat, precum şi producătorii agricoli persoane juridice. Pentru a fi eligibili, ei trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, să valorifice o cantitate de usturoi de cel puţin 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază se află suprafeţele cultivate cu usturoi şi să facă dovada producţiei realizate. O altă condiţie este ca valorificarea producţiei să se facă în perioada 1 iulie-29 noiembrie a anului de cerere. „Acest program se adresează tuturor celor care vor să trăiască din agricultură. (…) Deja Direcţia Agricolă a terminat o rundă de discuţii cu marile centre legumicole din judeţ. Am fost la Poiana Mare, Desa, Ciuperceni, Calafat, Ghidici, Piscu Vechi, Dăbuleni, am avut întâlniri cu sute de oameni şi i-am sfătuit ce să facă. Noi suntem pregătiţi, avem deja la dispoziţie 30-40 de tone de sămânţă şi sperăm ca din primăvară acest program să demareze“, a mai spus Popa.
Usturoiul prinde în toate zonele judeţului Dolj, dar se cultivă în special partea de sud. Comuna care cultivă cea mai mare suprafaţă de usturoi este Cioroiaşi. Aici au fost identificaţi peste zece cultivatori care ar putea fi primii beneficiari. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se vor plăti într-o singură tranşă pe an, pe durata Programului de susținere a producției de usturoi, care se desfășoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS