16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj15 persoane au fost rănite de petarde şi pocnitori

15 persoane au fost rănite de petarde şi pocnitori

Poliţiştii doljeni spun că, în numai patru zile, au confiscat 50 de kilograme de materiale pirotehnice

Mai mulţi cititori GdS au sesizat faptul că municipiul Craiova a părut un oraş asediat cu ocazia Anului Nou, când mii de petarde şi pocnitori au fost detonate de craioveni.
„Anul acesta a fost mai rău ca niciodată. Au folosit petarde mari, care făceau un zgomot asurzitor. Am fost nevoit să închid câinii în garaj, pentru că nu mai suportau zgomotele“, a precizat un cititor GdS.
Întrebaţi despre această situaţie, poliţiştii doljeni au explicat că au fost luate măsuri pentru împiedicarea comercializării de articole pirotehnice interzise de lege. „Misiunile celor peste 1.200 de poliţişti, din cele patru zile (29 decembrie 2018 – 1 ianuarie 2019), au avut ca rezultat constatarea a 63 de infracţiuni, dintre care 11 la regimul siguranţei rutiere, 23 la Legea nr. 126/1995 (regimul materiilor explozive) şi 29 privind alte acte normative. De asemenea, poliţiştii au confiscat 50 de kilograme de materiale pirotehnice. Au fost aplicate 266 de sancţiuni, a căror valoare se ridică la peste 112.000 de lei. Dintre acestea, 52 au fost aplicate pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, 195 pentru încălcarea Codului Rutier, iar restul pentru comerţ ilicit și încălcarea regimului materiilor explozive. Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la peste 13.000 de lei“, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
La rândul lor, medicii craioveni au precizat că numai la Spitalul de Urgenţă Craiova s-au prezentat 15 persoane care au suferit diverse leziuni produse de petarde sau pocnitori. În cursul zilei de 1 ianuarie, la unitatea medicală s-au prezentat 14 persoane rănite de petarde, iar pe 2 ianuarie, un copil de 9 ani a avut nevoie de îngrijiri medicale. Copilul a fost adus la unitatea medicală după ce i-a explodat o petardă în mână, a primit îngrijiri la Secţia de Chirurgie Plastică şi nu a rămas internat.

Ce spune legea

Potrivit Legii privind regimul materiilor explozive, este interzisă vânzarea şi deţinerea articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni). Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia unor evenimente de interes local, naţional sau internaţional locale, la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste patru niveluri. De asemenea, este interzisă folosirea articolelor pirotehnice pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane.
Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic „emițătoare de sunet“, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora (pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători), iar utilizarea necorespunzătoare a acestora poate fi încadrată la tulburarea ordinii și liniștii publice. Se pare că aceste prevederi legale nu i-au descurajat pe craioveni să arunce pe străzi şi printre blocuri petarde şi pocnitori de toate mărimile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS