6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO bugetează pe 2019 şi impozitul pe cifra de afaceri

CEO bugetează pe 2019 şi impozitul pe cifra de afaceri

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a amânat prezentarea proiectului de Buget pe 2019, ca urmare a noii taxe de 3% pe cifra de afaceri. Proiectul privind Bugetul de Venituri şi Cheltuieli ar fi trebuit să fie prezentat sindicatelor. Acest lucru a fost amânat până după Anul Nou. Conducerea companiei a avut o primă rundă de discuţii cu acţionarul principal, respectiv Ministerul Energiei. Aici au fost făcute mai multe simulări în ceea ce priveşte impactul noului impozit pe cifra de afaceri asupra Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe 2019. După cum se cunoaşte, guvernul a aprobat o ordonanţă prin care este stabilit un impozit de 3% din cifra de afaceri pentru companii. Sunt vizate și companiile energetice care vor fi taxate suplimentar cu 3% din cifra de afaceri. Este vorba inclusiv de societăţile care desfăşoară activităţi în domeniul energiei termice sau în telecomunicaţii.

Unde va fi plătită taxa

Taxa va fi plătită către ANRE, respectiv ANCOM. Taxarea pe cifra de afaceri se adaugă impozitului pe profit deja existent de 16% plătit de fiecare companie din România. În 2017, CEO a avut o cifră de afaceri de aproape trei miliarde de lei. Problema este că impozitul suplimentar va atârna şi mai greu în bugetul companiei. CEO va cheltui anul acesta peste 200 de milioane de euro numai pentru cele 13 milioane de certificate de CO2. Toate certificatele trebuie cumpărate până cel târziu pe 30 aprilie 2019. Astfel, numai costul certificatelor de CO2 reprezintă zeci de procente din cifra de afaceri a companiei. Compania trebuie să investească până în 2021 alte 200 de milioane de euro pentru noile condiţii de mediu pe care trebuie să le îndeplinească. Este vorba de punerea în aplicare a celor mai bune tehnici disponibile, astfel încât să fie atinşi parametri de poluare acceptaţi de Comisia Europeană, din 2021 încolo.

Cifra de afaceri va fi în creştere în 2019, deci impozit mai mare

CEO mai are de achitat taxe la bugetul de stat pentru cei 13.000 de salariaţi, dar şi către autorităţile locale. Pe deasupra, sindicatele vor să ceară creşteri consistente de salarii, având în vedere că pentru anul 2019 se anunţă o cifră de afaceri în creştere cu 50%. Compania a reuşit să vândă pe 2019 producţia a șase grupuri energetice, la preţuri care acoperă şi certificatele de CO2 la un preţ de 21 de euro. Liderii de sindicat vor să negocieze până în luna martie a anului 2019 un act adiţional la contractul colectiv de muncă, în care să fie incluse măriri salariale de 45% şi vouchere de vacanţă. Sindicatele se tem că angajaţii vor pleca la alte companii pe salarii mai bune. Rămâne de văzut dacă firma deţinută de Ministerul Energiei va avea de unde să suporte creşteri de salarii, având în vedere noul impozit pe cifra de afaceri, dar şi bugetul pentru plata certificatelor de CO2. În plus, pentru 2018 se estimează şi pierderi de 975 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS