8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCariera Roşiuţa îşi va prelungi activitatea până în 2027

Cariera Roşiuţa îşi va prelungi activitatea până în 2027

Activitatea de extracţie a cărbunelui la Cariera Roşiuţa a fost prelungită până în anul 2027. Vor fi expropriate peste o mie de persoane, iar despăgubirile care vor fi plătite de Complexul Enrgetic Oltenia vor depăşi 3,8 milioane de lei. Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, o hotărâre privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Roșiuța, județul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 tone/an“. Va fi realizată exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. Astfel, a fost aprobat amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național, conform variantei finale a studiului de fezabilitate, „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşiuța, judeţul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 tone/an“, potrivit planului cu amplasamentul/ planurilor topografice.

Vor începe exproprierile

În perioada următoare, vor fi declanşate procedurile de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere, situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Energiei, prin Societatea „Complexul Energetic Oltenia“ -SA. „Se aprobă lista cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii. Suma de 3.841.000,85 lei se virează de către Ministerul Energiei, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acesteia, de către reprezentantul expropriatorului într-un cont bancar deschis pe numele Societăţii „Complexul Energetic Oltenia“ – SA la dispoziţia proprietarilor de imobile, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național, în vederea efectuării plăţii despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii. Ministerul Energiei, prin Societatea „Complexul Energetic Oltenia“ – SA, răspunde de realitatea datelor înscrise în lista cuprinzând imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării, de corectitudinea datelor înscrise în documentele care au stat la baza stabilirii acestora, precum şi de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor prezentei hotărâri. Planul amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes naţional se aduce la cunoştinţa publică prin afişarea la sediile consiliilor locale implicate, respectiv prin afişare pe pagina proprie de internet a expropriatorului, potrivit legii“, potrivit hotărârii de guvern.

980 de salariaţi

La Cariera Roşiuţa, din Bazinul Minier Motru, lucrează 980 de persoane. Cărbunele de la cariera respectivă ajunge pe calea ferată la Termocentralele Craiova II şi Işalniţa. „Cea mai mare realizare a actualei echipe este obținerea celor 3 exproprieri pentru Roșia, Jilț Sud și Roșiuța. Toate aceste exproprieri ne vor da nouă, tuturor, o siguranță în exploatare pentru anii ce urmează. Mulțumesc mult tuturor celor implicaţi în acest proces de aprobare, pornind de la colegii mei din Direcția investiții, președintele Consiliului de Supraveghere și, nu în ultimul rând, întregii echipe din Ministerul Energiei, toți aceștia asigurându-se că toate materialele necesare acestei aprobări ajung în timp util pe masa guvernului“, a declarat Sorinel Boza, preşedintele Directoratului CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS