24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProprietarii de câini periculoși, verificaţi de poliţişti

Proprietarii de câini periculoși, verificaţi de poliţişti

Poliţiştii doljeni au verificat, în ultimele luni, peste 2.500 de proprietari de câini periculoşi, iar în urma acţiunilor au aplicat amenzi în valoare totală de peste 12.000 de lei. Oamenii legii spun că au identificat peste 600 de noi proprietari de câini periculoşi, aproape un sfert fiind câini de luptă şi atac.
„La activitate au participat poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, care au identificat 635 de noi proprietari de câini periculoşi, din care 164 din categoria I (câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor) şi 471 din categoria II (câini din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor). Poliţiştii au verificat în total 2.601 proprietari de câini periculoşi, din care 641 din cateoria I şi 1.960 din categoria II“, au precizat poliţiştii doljeni.
În urma verificărilor, oamenii legii au aplicat 164 de amenzi pentru încălcarea prevederilor OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. Valoarea totală a amenzilor a fost de 12.600 de lei.
Reprezentanţii IPJ Dolj au dat drept exemplu un bărbat din localitatea Întorsura, care a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că nu a înregistrat câinele din rasa American Staffordshire Terrier la Asociaţia Chinologică Română. De asemenea, bărbatul nu a avut inscripţionat în mod vizibil, pe împrejmuirea aferentă imobilului, avertismentul „Câine periculos“.

Copil atacat pe stradă de un câine periculos

Acţiunile oamenilor legii vin după ce, în septembrie, anul acesta, un copil de şase ani a fost muşcat de un câine Amstaff (American Staffordshire Terrier), pe strada Lalelelor, din cartierul craiovean 1 Mai. Potrivit poliţiştilor doljeni, copilul s-ar fi aflat pe stradă, când câinele, care face parte dintr-o rasă periculoasă, a ieşit dintr-o curte şi l-a atacat. Animalul l-a muşcat de coapsa stângă, iar copilul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova pentru îngrijiri medicale. La cererea părinţilor, copilul a fost transferat la o unitate medicală din Bucureşti.
Ulterior, poliţiştii au stabilit că proprietarul nu înregistrase câinele la poliţie, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, iar pentru acest lucru l-au amendat cu 1.500 de lei. Oamenii legii au mai precizat atunci că au fost întocmite pe numele proprietarului câinelui un dosar penal pentru neluarea măsurilor de către proprietar pentru a preveni atacul canin asupra unei persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS