16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGunoiul se scumpeşte din 2019

Gunoiul se scumpeşte din 2019

2019 aduce pentru craioveni scumpiri şi la gunoi. Tarifele pentru activităţile serviciului de salubrizare cresc de la 1 ianuarie atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Totodată, se va impune din anul viitor şi taxa specială de salubrizare pe care o datorează atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, care nu au contract cu operatorul local şi vor plăti prin serviciul de taxe şi impozite. Prin urmare, SC Salubritate Craiova SRL solicită creşterea preţurilor pe motiv că modificarea se impune, ca să „acopere costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare, să acopere cel puţin sumele investite şi cheltuielile curente de întreţinere şi exploatare a serviciului de salubrizare, să încurajeze investiţiile de capital, să respecte şi să asigure autonomia financiară a operatorului“, se arată în Raportul din spatele proiectului de hotărâre.
Craiovenii vor plăti, de anul viitor, pentru colectarea deşeurilor menajere un tarif de 8,51 fără TVA lei/pers/lună fără TVA, (10,13 cu TVA) faţă de 7,07 tariful actual. Persoanele juridice şi ceilalţi agenţi economici vor plăti pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului un tarif în valoare de 99,65 lei/mc/lună cu TVA faţă de 76,08 lei/mc/lună fără TVA.
Aceleaşi valori le au şi taxele speciale de salubrizare, acestea fiind plătite de către craiovenii care nu au încheiate contracte cu operatorul, dar vor plăti această taxă odată cu taxele şi impozitele.
„Modificarea tarifelor pentru unele activități ale serviciului de salubrizare a fost propusă ca urmare a introducerii, de la 1 ianuarie 2019, a contribuției pentru economia circulară, în valoare de 30 de lei pentru fiecare tonă depozitată în rampa ecologică, conform prevederilor OUG nr. 74/2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS