21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞefii judeţului, nemulţumiţi de deszăpezirea de pe drumuri

Şefii judeţului, nemulţumiţi de deszăpezirea de pe drumuri

Municipiul Târgu Jiu a fost lăsat în nămeţi

Şefii judeţului Gorj s-au declarat nemulţumiţi de modul în care firmele de deszăpezire au intervenit pe străzi la finalul săptămânii trecute. A nins din abundenţă sâmbătă şi duminică, însă a fost suficient pentru ca firmele de deszăpezire şi autorităţile să fie prinse pe picior greşit. În anumite localităţi parcă nici nu ar fi existat utilajele necesare, chiar dacă a fost vorba de o cantitate foarte mare de zăpadă. Nici măcar drumurile principale nu au fost vizitate cum trebuie şi de câte ori ar fi trebuit de către drumari. Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, s-a declarat nemulţumit de modul în care s-a acţionat cu utilaje pe drumurile judeţene. Este vorba de peste 800 de kilometri. Serviciile de deszăpezire au fost încredinţate în baza unui acord-cadru consistent unei firme private din judeţul Gorj.

Asociere de firme

Serviciile de deszăpezire sunt asigurate în baza unui acord-cadru de o asociere de trei operatori: Ydail Construct, Metal Colect şi Romstrade. Potrivit lui Cosmin Popescu, au existat întârzieri la Roşia de Amaradia, Alimpeşti, Logreşti sau Bustuchin. Preşedintele Consiliului Judeţean a spus că se va renunţa, dacă va fi cazul, la anumite utilaje şi vor fi solicitate altele care să intervină cu o eficienţă mai mare pe drumurile judeţene. Contractul cu cei trei operatori a fost semnat în urmă cu doi ani. Cosmin Popescu a mai spus că, în prezent, nu există drumuri judeţene blocate. În anumite zone se circulă mai greu. Maşinile de mare sau mic tonaj pot să ajungă la destinaţie. Se are în vedere asigurarea transportului în bune condiţii la locul de muncă, în special la Complexul Energetic Oltenia. Cele mai multe probleme au fost la Schela, unde arbori au căzut peste firele de energie electrică. De asemenea, este necesar să se intervină la Bălăneşti pentru înlocuirea unui stâlp care poate cădea.

Vrea să rezilieze contractele

Şi primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, s-a declarat supărat de calitatea serviciilor prestate de utilajele de deszăpezire închiriate de la diferite firme. Unii prestatori chiar ar fi făcut tot posibilul să nu intervină şi ar fi preferat să rămână pe anumite străzi lăturalnice, pentru trecerea timpului. Din cauza arterelor rutiere pline de zăpadă, autorităţile din Târgu Jiu au decis suspendarea cursurilor pentru ziua de ieri. Edilul Marcel Romanescu a anunţat că ia în calcul chiar rezilierea contractelor de deszăpezire încheiate cu anumiţi prestatori. Edilitara Public, firma Consiliului Local Târgu Jiu, nu are toate utilajele necesare pentru lucrările de deszăpezire. An de an sunt închiriate utilaje de la diverse firme de pe raza municipiului Târgu Jiu sau din judeţ. Rămâne de văzut dacă primarul Romanescu va trece şi la fapte, în privinţa rezilierii contractelor şi de unde va lua alte utilaje pentru deszăpezirea străzilor din municipiu.

Şofer prins dormind pe utilaj!

Primarul a spus că au fost probleme cu utilajele închiriate. Potrivit lui Marcel Romanescu, unul dintre deservenţii unui utilaj închiriat a fost prins dormind în noaptea de duminică spre luni, în loc să fie la deszăpezit. Marcel Romanescu a mai declarat că zilele trecute au fost tăiate câteva ore de la plată. Edilitara ar trebui să verifice modul în care sunt executate lucrările, dar şi cele patru – cinci firme care au închiriate utilaje către societatea Consiliului Local. Şi patronii firmelor respective trebuie să fie responsabili şi să vadă cum sunt prestate lucrările de deszăpezire. Marcel Romanescu a declarat că cetăţenii nu trebuie să sufere din cauza firmelor care nu îşi fac datoria cum trebuie. În opinia edilului, Edilitara trebuie să găsească soluţii să rezolve problema firmelor care nu au prestat cum trebuie în ultimele zile. „Probleme au fost cu firmele private. Şoferul care a fost prins dormind era angajat la o firmă privată care are contract cu Edilitara Public. Edilitara Public are 17 utilaje, dintre care o parte sunt închiriate de la diferite firme prestatoare. În total au intervenit pe străzi 62 de salariaţi ai Edilitara Public. În cartierele mărginaşe nu s-a putut interveni din cauza cetăţenilor care îşi lasă maşinile parcate la întâmplare“, a spus Marcel Romanescu.

Şcolile din judeţul Gorj rămân închise şi astăzi

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a cantităţilor mari de zăpadă, ieri a fost decisă suspendarea cursurilor în toate unităţile de învăţământ din judeţ. La Târgu Jiu au fost deschise însă anumite creşe pentru ca părinţii să aibă cu cine să îşi lase copiii. Au funcţionat şi câteva grădiniţe. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a decis ca şcolile să rămână închise şi astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS