11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnde își petrec craiovenii Sărbătorile de Iarnă

Unde își petrec craiovenii Sărbătorile de Iarnă

Bucovina, staţiunile montane din Bulgaria şi chiar Egiptul sunt doar câteva dintre destinaţiile pe care le-au ales craiovenii pentru a petrece Sărbătorile de Iarnă. Pe meleagurile noastre, preţurile sunt însă mai piperate decât cele de peste hotare. Pentru un sejur pe Valea Prahovei, spre exemplu, trebuie să scoateţi din buzunar chiar şi 1.800 de euro, triplu faţă de staţiunile montane din Bulgaria.

Se apropie Sărbătorile de Iarnă, iar mulţi dintre craioveni și-au făcut deja planurile pentru această perioadă. Spre deosebire de alţi ani, în care optau cu precădere pentru staţiunea montană Rânca, având în vedere distanţa de numai 140 de kilometri faţă de Craiova, sau pentru destinaţii din Bulgaria sau Austria, de data aceasta, în topul preferinţelor lor s-au aflat zonele din nordul ţării, respectiv Maramureş şi Bucovina. Tărâmurile liniştite, ce se animă în preajma Sărbătorilor, gustul bucatelor alese pregătite de gospodine, ospitalitatea oamenilor, care îi întâmpină pe turişti în straie populare îi atrag din ce în ce mai mult pe craioveni, în ciuda distanţei de peste 500 de kilometri. Managerul agenţiei de turism Oltenia Tour din Craiova spune că această tendinţă se manifestă în ultimii doi ani, iar pentru acest sezon, primele solicitări au venit încă din luna septembrie. „Până acum doi ani nu aveam cereri pentru a face un Crăciun sau un Revelion în Maramureş. Craiovenii îşi doreau să meargă la Rânca sau să călătorească în străinătate, Bulgaria şi Austria. Acum, lucrurile s-au schimbat. Craiovenii vor să guste produse tradiţionale, să se bucure de obiceiurile din acele zone, şi aleg nordul ţării. Primele solicitări anul acesta au venit în luna septembrie, iar până la mijlocul lunii octombrie erau deja făcute rezervările. Acum, disponibilitatea pentru produsele interne, mai ales pe zona nordică a ţării, este foarte redusă“, a spus Vlad Nica, managerul agenţiei de turism Oltenia Tour din Craiova. Potrivit acestuia, patru nopţi de cazare de Crăciun sau de Revelion în Maramureş sau Bucovina costă aproximativ 4.000 de lei pentru două persoane.

Preţul Revelionului în Poiana Braşov, triplu faţă de Bansko

Pe locul doi în clasamentul destinaţiilor preferate de craioveni pentru Crăciun sau Revelion se află staţiunile montane din Bulgaria, în deterimentul celor de pe Valea Prahovei, spre exemplu. Calitatea serviciilor oferite în ţara vecină, preţurile mai puţin piperate, dar şi dotările hoteliere sunt criterii care fac diferenţa. „Mulţi dintre craioveni au ales Bansko, respectiv Boroveţ, staţiunile montane din Bulgaria, care se pare că ne dau un raport mult mai bun calitate-preţ, dacă vrem să şi schiem. Poiana Braşov sau domeniile schiabile de la noi sunt destul de scumpe, deşi serviciile oferite nu sunt aceleaşi cu cele din afară. Numărul hotelurilor de la noi care au SPA, spre exemplu, este unul redus. În Bulgaria, însă, cam toate au. În ceea ce priveşte preţurile, un Revelion la un hotel de patru stele din Bansko costă 600 de euro/2 persoane, care include 3 nopţi de cazare, două mese pe zi şi masă festivă. Spre comparaţie, un Revelion la un hotel de patru stele din Poiana Braşov costă 900 de euro de persoană. Este adevărat că acest pachet este pentru un număr mai mare de nopţi, dar acest lucru tot nu justifică suma atât de mare, de 1.800 de euro pentru două persoane“, a adăugat Vlad Nica.

Cât costă Revelionul în Egipt?

Cei care vor să petreacă Revelionul în ţări exotice au optat pentru Egipt sau Dubai. Şi aici sunt însă diferenţe de preţ. „Pentru Dubai şi Egipt, costurile sunt în jur de 2.000 de euro/2 persoane. Dacă vorbim de Dubai, pachetul conţine şapte nopţi, cu avion, cu toate taxele incluse, dar doar cu mic dejun. Dacă ne referim la Egipt, vorbim de acelaşi total, doar că serviciul primit la sol este de all-inclusive. Dubaiul nu a dezvoltat acest segment de all-inclusive. Turiştii îl găsesc în zona Ras Al-Khaimah, care este la 80 de kilometri de Dubai şi foarte puţini ştiu despre asta“, a spus Vlad Nica, managerul agenţiei de turism Oltenia Tour din Craiova.
Indiferent că pleacă în ţară sau în străinătate, mulţi dintre craioveni aleg să se cazeze în hoteluri, şi asta pentru că a crescut gradul de confort la care ei se raportează. „Dacă acum zece ani toţi voiau vile la cheie, în care mergeau în grupuri de prieteni şi se autogospodăreau, acum lucrurile s-au schimbat. Craiovenii vor condiţii hoteliere, unde există o recepţie, unde se face curăţenie, unde există saună. A crescut gradul de confort, nu ştiu dacă are legătură cu emiterea voucherelor de vacanţă pe care le primesc din ce în ce mai mulţi bugetari, dar cred că nu. Pur şi simplu, noi percepem un concediu altfel. Şi în străinătate dacă vor să meargă, având în vedere că există zboruri directe de pe Aeroportul din Craiova, dacă vizitează Roma, Bologna, Barcelona, Köln sau Milano, vor să stea în centru, la un hotel, nu în apartamente“, a mai spus Vlad Nica.
Dacă nu v-aţi rezervat încă vacanța de Sărbători, puteţi beneficia de ofertele last-minute. Dezavantajul este însă că riscaţi să nu mai găsiţi locuri în destinațiile preferate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS