22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimul caz de pestă porcină la mistreți în Olt

Primul caz de pestă porcină la mistreți în Olt

DSVSA are două suspiciuni de pestă la mistreț, în urma recoltării, pe 9 decembrie, de probe de la doi mistreți morți, găsiți pe un fond de vânătoare din localitatea Dăneasa.

Este primul focar de pestă porcină africană la mistreți în Olt și al șaselea în total, după cele patru apărute în Rusănești și unul în Cilieni.
Pe o rază de 13 kilometri, dacă rezultatul analizelor dat de DSVSA Olt va fi confirmat și de la laboratorul național, vor fi impuse noi restricții. Până atunci, vânătorii sunt primii care trebuie să se conformeze unor noi reguli, partidele de vânătoare de pe acest fond (Fondul 43 Dăneasa, administrat privat) fiind necesar să se desfășoare prin pândire sau dibuire, a informat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.
„Au fost recoltate probe de la două cadavre de porci mistreți pe fondul de vânătoare 43 Dăneasa. Dintr-un cadavru am mai găsit prea puține resturi, dar totuși suficiente să putem să facem analize, iar al doilea, din câte se pare, era împușcat. Colegii mei din laborator mi-au confirmat că probele de la primul cadavru sunt pozitive la genomul pestei porcine africane. Celălalt are un rezultat dubios. Conform procedurilor, ambele probe vor fi trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, pentru că la ora actuală vorbim în termeni oficiali de suspiciune. (…) Este primul caz de pestă porcină la mistreți (în județul Olt – n.r.). Fondul de vânătoare se întinde în localitățile Spâncenata, Frunzaru, Uria, Zănoaga, Berindei, Cioflanu și o parte din Pestra. Identificarea cadavrelor a avut loc pe fondul de vânătoare care se întinde pe unitatea administrativ teritorială a comunei Dăneasa. E un fond de vânătoare privat. Vânătorii va trebui să organizeze vânătoare la pândă sau prin dibuire, ăștia sunt termenii care se folosesc în cazul acesta, pentru că dacă vânează sub altă formă există riscul ca mistreții care pot să fie purtători ai virusului pestei porcine africane să migreze și să ne creeze probleme economice, în primul rând, destul de grave“, a spus Bolborea.
Aceiași vânători, dar și cetățenii care ajung în pădurea respectivă, ar trebui să respecte și alte reguli, printre care: dezinfecția echipamentelor, dezinfecție pietonală, a mașinilor etc.
Nu se impune, în schimb, eliminarea mistreților din zonă, astfel de măsuri fiind dispuse până în acest moment doar pentru Tulcea, Constanța, Insula Mare a Brăilei și Balta Ialomiței.
Cetățenii din zonă, care în continuare își pot sacrifica porcii, având în vedere că suspiciunea nu a fost confirmată oficial, sunt atenționați, în schimb, să anunțe orice suspiciune de boală la animale și mai ales să nu neglijeze solicitarea examenulu trichineloscopic, și trichineloza fiind o boală pentru care statul acordă despăgubiri celor care au animale crotaliate și înregistrate în Baza Națională de Date.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS