8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenii se înghesuie să acceseze fonduri europene

Oltenii se înghesuie să acceseze fonduri europene

Potrivit ultimei situaţii prezentate de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia (30 noiembrie 2018), pe foarte multe dintre axele deschise în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 au fost depăşite valorile indicative alocate la nivel regional. Spre exemplu, în ceea ce priveşte axa destinată „Îmbunătăţirii infrastructurii educaţionale“ pe unele componente (învăţământul universitar) s-a ajuns la o supradepunere de 460%, valoarea proiectelor fiind de 183,2 milioane de lei. Altă depăşire importantă (340%) se înregistrează pe axa privind regenerarea oraşelor mici şi mijlocii (îmbunătăţirea calităţii vieţii), unde au fost depuse proiecte în valoare de 295,9 milioane de lei. De asemenea, pe axa privind diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului (ocuparea forţei de muncă) alocarea indicativă a fost depăşită cu peste 300%, valoarea proiectelor depuse în 2018 fiind de 143,9 milioane de lei. Şi în ceea ce priveşte infrastructura socială şi sanitară s-a făcut o supradepunere de aproape 200%, valoarea proiectelor fiind de 19,2 milioane de lei. Pe axa privind îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională au fost depuse în acest an proiecte în valoare de 151,87 milioane de lei, iar pe axa privind îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii (incubatoare de afaceri) au fost depuse în acest an proiecte în valoare de 84,8 milioane de lei.
Şi în ceea ce priveşte patrimoniul cultural urban, valoarea indicativă alocată regiunii a fost depăşită, înregistrându-se anii trecuţi o supradepunere de 156,4%. Săptămâna trecută, în cadrul acestei axe, reprezentanţii municipiului Craiova au semnat un contract de finanţare în valoare totală de 54,3 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 52,7 milioane de lei. Este vorba despre reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“, realizată în cadrul POR 2007-2013, dar în mare parte cu bani din bugetul local, din cauza depăşirii perioadei de programare. Autorităţile au redepus proiectul şi speră decontarea din fonduri UE a unor lucrări realizate, în valoare de 8,4 milioane de euro. În noul proiect au inclus suplimentar reabilitarea podului suspendat, estimată la circa 1 milion de euro.
Potrivit Marilenei Bogheanu, directorul ADR Oltenia, în cadrul POR s-au semnat până în prezent 385 de contracte de finanţare în valoare totală de 455 de milioane de euro. Primăria Craiova a beneficiat până acum, dacă ţinem cont şi de POR 2007-2013, de 38 de contracte din fonduri structurale, în valoare totală de circa 160 de milioane de euro.
Multe dintre axele prioritare ale POR 2014-2020 sunt încă deschise până la finalul acestui an, în timp ce altele au ca termen limită de depunere a proiectelor primele luni din 2019. Aşa este cazul axei privind sprijinirea entităţilor de inovare şi transfer tehnologic (20 februarie 2019), precum şi a axei privind parcurile ştiinţifice şi tehnologice (13 februarie 2019).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS