11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAproape 600 de porci sacrificați. Primii bani sunt așteptați până la sfârșitul săptămânii

Aproape 600 de porci sacrificați. Primii bani sunt așteptați până la sfârșitul săptămânii

DSVSA a reușit, până pe 3 decembrie 2018, sacrificarea a 590 de porci în cele patru focare de pestă porcină și în celelalte gospodării din localitatea olteană Rusănești, primii bani din despăgubiri fiind așteptați spre sfârșitul acestei săptămâni.

Anunțul că primii bani din despăgubiri vor ajunge la proprietarii animalelor sacrificate ca urmare a planului de combatere a pestei porcine africane a fost făcut ieri de reprezentanții DSVSA Olt.
„Până în data de 03.12.2018 au fost întocmite 115 dosare de despăgubire, dintre care 29, cu valoare totală de 63.830 de lei, au fost finalizate.
Se preconizează că primele plăți pentru despăgubirea proprietarilor animalelor afectate de PPA se vor face spre sfârșitul acestei săptămâni.
Un număr de 86 dosare de despăgubire este în curs de soluționare“, a transmis DSVSA Olt prin intermediul unui comunicat de presă, menționând că din 23 noiembrie 2018, de la confirmarea primului focar de pestă porcină în județul Olt, și până pe 3 decembrie 2018, au fost eliminați 590 de porci.
Acțiunea de omorâre a porcilor a continuat și ieri la Rusănești, spre disperarea sătenilor, care, după mai multe zile în care au reușit să țină piept autorităților, s-au resemnat.

Patru localități apărate cu filtre cu dezinfectant

Pentru alte patru localități din Olt s-au dispus, a mai anunțat DSVSA Olt, măsuri de restricție privind circulația animalelor și a produselor.
„La această dată se află sub restricție din cauza evoluției focarelor de PPA următoarele localități: Băbiciu, Scărișoara, Tia Mare și Cilieni, zone în care sunt impuse măsuri de punere sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, restricții de mișcare din și către exploatațiile din interiorul localitaților și între localități, a animalelor, a unor materiale susceptibile de a fi contaminate (carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.), sunt instalate dezinfectoare la intrarea și ieșirea din exploatații și filtre rutiere.
La data emiterii acestui comunicat, situația în județul Olt este staționară sub aspectul evoluției PPA, nemaifiind înregistrate alte suspiciuni de boală“, au mai menționat specialiștii DSVSA.
În cele mai multe gospodării din localitățile menționate, proprietarii de porci și-au sacrificat animalele pe care le-au crescut pentru Crăciun, în ferme rămânând, ca și în cazul sătenilor din Rusănești, animalele de vârstă mică, doar în gospodării izolate, în care sătenii își așteaptă de Crăciun rudele din străinătate putând fi găsiți porci buni de sacrificat pentru consum. Teama cea mai mare a locuitorilor de la granița cu județul vecin, Teleorman, rămâne aceea că virusul pestei porcine poate ajunge oricând, pentru că nu s-au impus la timp măsuri eficiente de restricție pe drumurile de acces din pădurile în care, spun sătenii, mistreți morți din cauza pestei porcine africane sunt la tot pasul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS