12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce mor oamenii la locul de muncă

De ce mor oamenii la locul de muncă

În domeniul construcţiilor sunt raportate multe evenimente de muncă, iar anul acesta au existat trei decese ale unor angajaţi din acest domeniu de activitate (Foto: Arhiva GdS)

Anul acesta, la fiecare 16 zile, un doljean a murit la locul de muncă. Unii dintre ei au decedat din cauze patologice, însă şapte persoane şi-au pierdut viaţa din cauza echipamentelor de lucru neconforme sau neutilizate. ITM consideră că cele mai multe accidente de muncă se produc din cauza neglijenţei angajatorilor, dar sunt şi situaţii în care angajaţii îşi pun viaţa în pericol.

Sute de evenimente în care au fost implicaţi angajaţi s-au produs anul acesta la multe firme doljene. Unele dintre evenimente au fost tragice, încheindu-se cu decesul angajaţilor. Unii au murit la locul de muncă în condiţii stupide, alţii au fost accidentaţi în mod cu totul stupid. Ultimul caz care a cutremurat comunitatea din Craiova a fost cel al femeii care a căzut în gol 12 metri într-o clădire a Primăriei Craiova (fosta clădire Palace), în timp ce încerca să cureţe cupola clădirii, pe interior. Ancheta încă nu s-a finalizat în acest caz, astfel că autorităţile competente încă nu au anunţat cine se face vinovat de moartea femeii.
„Anul acesta au fost comunicate 243 de evenimente care s-au întâmplat în Dolj, dintre care 19 au fost accidente mortale, din care nouă au fost patologice, adică sufereau de diverse boli de inimă şi au făcut infarct sau accidente cerebrale, trei au fost accidente rutiere şi şapte au fost accidente de muncă. Dintre accidentele de muncă, trei au fost cazuri în care angajaţii au căzut de la înălţime, trei au fost striviţi de diverse utilaje, respectiv de o locomotivă, de un motostivuitor şi de un încărcător de la un depozit de cereale, iar o persoană a decedat electrocutată. Chiar dacă au fost mai puţine accidente de muncă decât în alţi ani, este regretabil că se moare la locul de muncă!“, a precizat şeful Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Emil Murgu. Un calcul matematic ne arată că până la 15 noiembrie 2018, în Dolj, în medie, a murit câte un om la locul de muncă sau în drum spre serviciu la fiecare 16 zile.
Un caz aparte a fost cel al tânărului care în pauza de masă şi-a luat motocicleta, a părăsit unitatea la care lucra şi s-a plimbat pe Centura de Nord a Craiovei. O clipă de neatenţie a fost suficientă pentru ca tânărul să îşi piardă viaţa într-un mod stupid, fiind decapitat de pancarta de pe marginea drumului, pancartă de care s-a izbit în timp ce gonea cu motocicleta. „Cazul acelui tânăr care a plecat în pauza de masă fără să se învoiască, fără să anunţe pe nimeni şi care s-a dus, practic, să se plimbe cu motocicleta, nu este accident de muncă, pentru că persoana a părăsit, pur şi simplu, locul de muncă. În acest caz, societatea este absolvită de orice vină“, a explicat reprezentantul ITM Dolj.

Angajatori care pun în pericol viaţa oamenilor

Şeful Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul ITM Dolj a menţionat că, de regulă, angajatorii nu le asigură angajaţilor echipamentele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii şi, astfel, pun în pericol viaţa angajaţilor. Emil Murgu a precizat că se întâlneşte această neglijenţă a angajatorilor în special în construcţii, unde sunt schele neconforme, se fac săpături la adâncime fără ca malurile să fie asigurate sau se lucrează la înălţime fără ca angajaţii să aibă echipamente de protecţie adecvate. În producţie lipseau echipamente de protecţie la manevrarea unor dispozitive. Instruirea unor angajaţi nu se făcuse în conformitate cu postul deţinut de angajat.
ITM Dolj a aplicat, anul acesta, 98 de amenzi pe aspecte legate de sănătate şi securitate în muncă (SSM), în cuantum de 820.500 de lei, pentru astfel de nereguli descoperite şi pentru altele, cum ar fi lipsa controlului medical periodic al angajaţilor, periodicitatea fiind stabilită de către HG nr. 355/2007, în funcţie de specificul activităţii; folosirea unor echipamente de muncă fără o verificare tehnică corespunzătoare etc. Nu doar angajatorii poartă vina pentru lipsa echipamentelor de lucru. „Sunt situaţii în care chiar dacă angajatorul le-a asigurat echipamentele specifice, angajaţii refuză să le poarte“, a spus specialistul în SSM de la ITM. Chiar dacă la controale se constată că există echipamentul de protecţie, dar nu este purtat de angajaţi, atunci în cazul producerii unui eveniment, vina aparţine tot angajatorului.
Accidentele cu incapacitate temporară de muncă le cercetează societatea, iar cele mortale sunt cercetate de către ITM. Este foarte important ca angajatorii să anunţe de îndată evenimentul la Inspectoratul Teritorial de Muncă, potrivit legii, în sensul că după ce i se acordă primul ajutor sau după ce este chemată salvarea, de la caz la caz, firma este obligată să anunţe incidentul la ITM în aceeaşi zi în care s-a produs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS