10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExproprieri pentru realizarea liniei electrice care va deservi cele două hidrocentrale din Defileul Jiului

Exproprieri pentru realizarea liniei electrice care va deservi cele două hidrocentrale din Defileul Jiului

Zeci de proprietari de teren arabil vor fi expropriaţi pentru a se putea finaliza lucrările la cele două hidrocentrale din Defileul Jiului. Este vorba de hidrocentralele cu aducţiune subterană construite pe râul Jiu, în Defileu. Investiţia este gata în procent de 90% şi a fost cheltuită suma de peste 155 de milioane de euro. În prezent, lucrările sunt blocate, după ce o instanţă de judecată a anulat autorizaţia de mediu, la cererea organzaţiilor nonguvernamentale din ţară. Asociaţiile de mediu au contestat încă de la început proiectul de amenajare hidroenergetică a râului Jiu în Defileul Jiului. Motivul a fost că prin captarea râului debitul va fi diminuat considerabil, iar flora şi fauna ar urma să fie afectate în mod profund. Ministerul Energiei caută acum soluţii pentru a obţine o nouă autorizaţie.

În dezbatere la Ministerul Energiei

În prezent, se află în dezbatere publică la Ministerul Energiei un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de racordare la Sistemul Electroenergetic Naţional a Centralei Hidroelectrice Bumbești situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică și interes național „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești, județele Gorj și Hunedoara“. Obiectivul de investiţii face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică şi este amplasat în partea de sud a județului Hunedoara și cea de nord a județului Gorj, pe sectorul râului Jiu cuprins între localitățile Livezeni și Bumbești. „Unul din obiectivelele amenajării este și realizarea liniei electrice de 110 kV în lungime de 21 de kilometri și respectiv 10 kilometri pentru conectarea la rețeaua electrică de transport a centralelor electrice asigurând evacuarea energiei electrice produsă în CHE Bumbești prin racordarea la SEN și va fi amplasat pe teritoriul administrativ al orașului Bumbești-Jiu, județul Gorj. Prin HG nr. 10/2003 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti, județele Gorj și Hunedoara“, conform proiectului.

Două hidrocentrale

Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești a fost aprobată ca schemă hidroenergetică pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic disponibil şi economic amenajabil al râului Jiu pe sectorul defileu, situată în județele Hunedoara și Gorj, având următorii parametri energetici: „Schema de amenajare a obiectivului de investiţii cuprinde două trepte de cădere: treapta de cădere Dumitra şi treapta de cădere Bumbești. CHE Bumbești este amplasată în partea de nord a orașului Bumbești Jiu, pe malul drept al Jiului, la circa 1200 m în amonte de podul existent pentru accesul pe Valea Porcului. CHE Bumbeşti este a doua centrală situată în amonte de Bumbești Jiu, fiind echipată cu 3 grupuri cu turbine hidraulice de tip Francis, FVM 16,3-150, cu ax vertical. Pentru racordarea la SEN a CHE Bumbești și evacuarea energiei electrice produse este necesară realizarea unei linii electrice aeriene (LEA) 110 kV dublu circuit (d.c.) între CHE Bumbești și borna 35 bis a LEA 110 kV Tg. Jiu Nord-Parângu circuitul 2, existentă. Prin realizarea investiţiei ”Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti, județele Gorj și Hunedoara“ se realizează următoarele funcţiuni principale:
– producția de energie electrică din aportul natural de apă (259 GWh/an);
– reducerea importului de păcură pentru energia echivalentă în termocentrale;
– reducerea emisiilor de bioxid de carbon din atmosfera prin înlocuirea energiei echivalente în termocentrale (150.000 t/an);
– crearea de noi locuri de muncă, atât pe perioada de construcţie, cât şi pe cea de exploatare;
– îmbunătațirea căilor de transport în zonă;
– dezvoltarea economică a localităţilor din zona prin includerea obiectivului în sistemul de taxe şi impozite.
Punerea în funcţiune a acestor obiective energetice va contribui semnificativ la creşterea siguranţei energetice naţionale. Ca o consecinţă a echipării acestor centrale cu sisteme moderne de reglaj se va obține o îmbunătăţire sensibilă a calităţii energiei electrice livrate în sistem“”, potrivit proiectului.
Cele două hidrocentrale vor putea alimenta cu energie electrică un oraş cu 100.000 de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS