11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal(VIDEO + GALERIE FOTO) Pesta porcină a scos sute de olteni în stradă

(VIDEO + GALERIE FOTO) Pesta porcină a scos sute de olteni în stradă

Peste o sută de olteni din Rusăneşti au ieşit ieri în stradă, înarmaţi cu steaguri şi pancarte, revoltaţi de anunţul că le vor fi eutanasiate animalele. „Nu ucideţi porcii sănătoşi!“, „Bolborea, demisia!“, „DSV, faceți prevenţie!“ sunt doar câteva dintre mesajele locuitorilor din comuna în care au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană. În timp ce oamenii aşteptau răspunsuri, explicaţii şi soluţii, reprezentanţii DSVSA Olt stăteau la intrarea în localitate, în speranţa că spiritele se vor linişti şi vor putea trece la acţiune.

Pesta porcină africană continuă să se extindă în judeţul Olt, unde au fost confirmate deja patru focare. Trei dintre acestea au fost descoperite în comuna Rusăneşti, iar cel
de-al patrulea, într-o fermă aflată la o distanţă de aproximativ un kilometru de localitatea Cilieni. După ce luni au fost eutanasiate toate cele 28 de animale din ferma aflată în apropiere de Cilieni, ieri s-a încercat aceeaşi măsură şi în comuna vecină Rusăneşti. Vestea că le vor fi ucişi porcii a încins însă spiritele în localitate şi, încă de la primele ore ale dimineţii, sute de oameni s-au strâns în faţa primăriei, în încercarea de a-şi apăra animalele. Purtând în mâini pancarte şi steaguri, oamenii cereau să nu le fie ucişi porcii sănătoşi şi acuzau conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare (DSVSA) Olt că nu a gestionat corect situaţia, încă de când virusul şi-a făcut simţită prezenţa în judeţul vecin, Teleorman. „Dacă într-o familie sunt afectate de gripă trei persoane, iar într-o casă locuiesc şase, trebuie să îi interneze pe cei sănătoşi, în loc să îi ia pe cei bolnavi? Autorităţile nu au ştiut să gestioneze situaţia, au scăpat lucrurile de sub control. Eu am şase porci, am mai tăiat, dar nu putem să îi sacrificăm pe toţi, că nici nu avem unde să îi băgăm. La noi în comună nu e gospodărie în care să nu fie cel puţin trei porci. Unii au şi câte 15. Dacă găsesc porci bolnavi, să îi ridice, dar să nu îi ia pe cei sănătoşi, asta ne dorim!“, a spus Florea Cazacu, din Rusăneşti.

(Foto: Lucian Anghel)

„Din moment ce lumea are porcii sănătoşi în cocină, de ce să îi ia?“

Oamenii erau cu atât mai revoltaţi cu cât probele care au fost recoltate din gospodăriile lor au ieşit negative. Totodată, aceştia spuneau că sunt şi alţi vectori de transmitere a bolii, iar în cazul acestora nu se iau măsuri. „Eu am patru animale, iar măsura dispusă de DSVSA este abuzivă! Toate cele 29 de probe care au fost luate din sat au ieşit negative. Vrem să vedem în baza căror dovezi au luat decizia de sacrificare a animalelor din gospodăriile oamenilor. De ce nu au luat măsura să împuşte câinii vagabonzi, care sunt vectori de transmitere a bolii? Din moment ce lumea are porcii sănătoşi acasă, în cocină, de ce să îi ia? Noi ne vom opune atâta timp cât măsura este luată fără dovezi. Cei de DSVSA îşi trimit doar reprezentanţii pe teren. Ei nu vin să vadă situaţia. Practic, oamenii care au luat această decizie nu sunt prezenţi în zonă. Iau decizii din birou! Nu au venit să informeze populaţia care sunt măsurile preventive, să nu împrumute carne de la unii la alţii, să nu împrumute furci, lopeţi, cazmale dintr-o gospodorie în alta“, a spus Marius Popa.
În acelaşi timp, oamenii spun că sacrificarea porcilor din comună nu asigură stingerea focarului. „În pădurea de lângă Olt e plin de mistreţi morţi, pe ăia nu îi strânge nimeni! Vin câinii şi pisicile şi îi mănâncă! Aşa se extinde pesta! E un măcel!“, a spus alt bărbat.

(Foto: Lucian Anghel)

„Dacă vin, le dau un căţeluş“

Un alt bărbat din Rusăneşti spune că i-au fost ucişi porcii fără nicio explicaţie. „Au venit, au luat probe de sânge şi au spus că sunt buni porcii, apoi, peste noapte, s-au întors şi au spus că nu mai sunt buni. Au venit în după-amiaza următoare, mi i-au împuşcat şi i-au îngropat în grădină, fără folie, fără nimic, iar copiii se joacă pe groapa aia“, a spus Coşoveanu.
Unii dintre localnici recunosc că au reuşit să îşi sacrifice animalele înainte de izbucnirea focarului, odată cu apariţia acestuia în judeţele învecinate. „Nu mai am porci, i-am tăiat. Dacă vin, le dau un căţeluş“, a spus, cu umor, Marcel Guţă.
La fel a făcut şi o bătrână de 70 de ani. Femeia îşi face însă griji că, dacă nu va mai creşte porci, nu va mai avea cu ce să îşi hrănească familia. „Am patru nepoţi, am copii. Am avut doi purcei şi i-am tăiat şi pe ăia. Din ce mai trăim de acum înainte? Ce le mai dau de mâncare la copii? E prăpăd!“, a spus aceasta.
Alt bărbat cu familie numeroasă spune că şi-a sacrificat animalul cu mult înainte de Crăciun: „Eu am avut un purcel şi l-am tăiat. Suntem peste 20 de oameni pe un porc! Am şase copii şi 18 nepoţi. Ce le mai dau să mănânce de Crăciun? Sufletul!“.
Disperaţi, unii localnici spun că vor săpa gropi şi îşi vor ascunde animalele în ele. „Am tăiat deja doi porci mari, mai am doi mici. Mă voi duce să le fac o groapă, să îi ascund, ce să fac? Dacă nu îi pitim, îi ia şi pe ăştia! Apărăm animalele! Nu ni le pot lua aşa!“, a spus un bărbat. Afirmaţiile îi sunt confirmate de alt vecin: „Nu ne lăsăm, nu renunţăm! Am vecini care au început să sape gropi ca să-şi ascundă purceii, să nu li-i ia!“, a spus acesta.

(Foto: Lucian Anghel)

„Noi reprezentăm oamenii aici, nu reprezentăm nişte clădiri“

De partea localnicilor sunt şi autorităţile. Viceprimarul Dragoş Dolana spune că în comună există tradiţia creşterii animalelor, iar prin aceste acţiuni oamenii au cel mai mult de suferit. „S-au luat probe de la vecinii din jurul focarului, care au ieşit negative. Noi reprezentăm cetăţenii şi vrem să se ia alte probe, să se sigileze şi să se trimită la Bucureşti. Porcii mai mari s-au mai tăiat. Acum e vorba de purcei, de scroafe gestante, e păcat de ele! La anul ce vom mai mânca? Oamenii nu pot să renunţe la tradiţiile acestea. Prin felul lor de a fi ţin la tradiţie, vor să se întâlnească de Crăciun cu familiile, nu le putem lua asta. Noi reprezentăm oamenii aici, nu reprezentăm nişte clădiri“, a spus Dragoş Dolana, viceprimarul din Rusăneşti.
Alexandru Chirea, primarul din Rusăneşti, a spus că, prin aceste acţiuni, încearcă să convingă autorităţile să nu ia animalele oamenilor. Lucru care s-a şi întâmplat, pentru moment. „Oamenii sunt revoltaţi pentru că necazul nu a venit de la noi, a venit de la alţii şi acolo nu se iau măsuri. Nu se caută cauza, se caută efectul, practic. Încercăm să convingem să nu se ia porcii. Azi (ieri-n.r.) urma să fie eutanasiaţi, dar s-a amânat, având în vedere că oamenii sunt agitaţi“, a spus Alexandru Chirea.

Aşa arăta filtrul instalat în comuna Cilieni (Foto: Lucian Anghel)

„Echipele DSVSA Olt au întâmpinat opoziţie din partea cetăţenilor“

Am încercat să stăm de vorbă şi cu reprezentanţii DSVSA Olt. Aceştia se poziţionaseră la una dintre intrările în comuna Rusăneşti şi părea că aşteaptă noi directive. Am fost sfătuiţi să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al instituţiei, Venera Popa. Potrivit acesteia, la nivelul comunei ar trebui sacrificate 1.200 de animale. „Din recensământul făcut de noi în urmă cu două săptămâni, în comună sunt aproximativ 1.200 de capete. În momentul în care apar asemenea focare, măsura este de eliminare a animalelor pentru a stopa răspândirea acestei boli pentru că nu există posibilitatea de a interveni din punct de vedere terapeutic, nu există vaccin“, a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt.
Ulterior, DSVSA Olt a emis un comunicat de presă în care s-au făcut şi alte precizări. „Ca urmare a emiterii Ordinului Instituţiei Prefectului nr. 251 din 26.11.2018, în data de 27.11.2018 a fost demarată acţiunea de aplicare a măsurilor de eliminare preventivă a porcilor în localitatea Rusăneşti. Echipele DSVSA Olt se află pe raza localităţii Rusăneşti pentru a duce la îndeplinire această măsură, însă au întâmpinat opoziţie din partea cetăţenilor. La momentul emiterii acestui comunicat (în jurul orei 15.30 – n.r)., reprezentanţii DSVSA Olt sunt prezenţi în această unitate administrativ teritorială în vederea aducerii la îndeplinire a măsurii dispuse prin actul administrativ amintit. Transmitem încă o dată pe această cale faptul că toţi proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie“, se arată în comunicat.
Potrivit aceleiaşi informări, ieri „a fost finalizată acţiunea în exploataţia nonprofesională din apropierea localităţii Cilieni, numărul total de animale care au fost supuse eliminării conform procedurilor fiind de 28 de capete. Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, menţinerea filtrelor rutiere“.

(Foto: Lucian Anghel)

„Cu pesta asta porcină ne distrug şi obiceiurile, şi Crăciunul…“

Măsuri se luau în Cilieni şi atunci când am ajuns noi în localitate. Mai exact, se închidea Drumul Comunal 122 A, pe care fusese anunţată încă de luni seară restricţionarea traficului. „Focarul se află la marginea localităţii, unde în urmă cu câteva zile s-au găsit două animale moarte. Oamenii din comuna noastră au mai început să taie din animale atunci când au auzit de pestă, iar în momentul acesta ar mai fi aproximativ 700 – 800 de animale. Acum, noi încercăm să ne luăm toate măsurile de siguranţă, astfel încât să evităm răspândirea virusului. Închidem drumul comunal 122A temporar, pentru siguranţă“, a spus viceprimarul din Cilieni, Stelian Delcea.
Cât despre filtrele instalate la intrarea şi la ieşirea din localitatea Cilieni, vă lăsăm pe dumneavoastră să judecaţi imaginile…
Un singur lucru însă e cert: Crăciunul acesta nu va mai fi la fel pentru olteni. „Noi am tăiat doi porci. Nici un farmec n-a avut! Zăpadă pe jos să fi fost, să fi fost copilaşii afară, să le dau cu sânge în frunte, să îl dau cu sare… Cu pesta asta porcină ne distrug şi obiceiurile, şi Crăciunul, tot…“ , a spus, cu lacrimi în ochi, un bărbat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS