22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Demolarea platformelor de gunoi arde buzunarul craiovenilor

(VIDEO) Demolarea platformelor de gunoi arde buzunarul craiovenilor

Demolarea platformelor de gunoi din zona blocurilor şi amânarea pe perioadă necunoscută a implementării proiectului pubelelor îngropate se resimte în buzunarul locatarilor, nevoiţi să plătească gunoi suplimentar. Multe ghene care deservesc cartierele de blocuri sunt pline de gunoi suplimentar, adus din afara asociaţiilor, dar pe care îl plătesc proprietarii.
În această situaţie sunt asociaţiile Victor Papilian, Victor Gomoiu, bloc K11 şi bloc K12 din cartierul 1 Mai, care folosesc aceeaşi platformă de gunoi. În urmă cu un an, aceasta era îngrădită şi aveau acces la ea doar proprietarii. Numai că, de luni bune, platforma a fost demolată de angajaţii RAADPFL, din care cauză a ajuns încărcată până la refuz de gunoi suplimentar care nu este de la blocuri, spun proprietarii.
„Nu vedeţi ce este aici? Se vede clar că ăsta nu este gunoi menajer de la blocuri. Sunt cartoane, cutii, resturi de construcţii, iar noi plătim ca proştii! Aţi văzut, eu am venit cu găleata, am pus în tomberon resturile. Atunci de ce apare în factură gunoi suplimentar?“, se întreabă o locatară.
Un altul o completează: „Au aruncat gunoiul până în stradă. Vin din toate părţile şi pun aici, pentru că este în spate. Apoi stă cu zilele. Aşa este la noi. Aici este platforma tuturor“, spune craioveanul.
Administratoarea de la asociaţii explică de ce au ajuns locatarii să suporte la propriu, dar şi din propriul buzunar mizeriile altora.
„Acea platformă este un dezastru, după ce cei de la primărie au luat decizia să fie demolate toate platformele de gunoi din oraş. Înainte era închisă cu gard, făcusem curat, iar acum aruncă şi din afara asociaţiei la platforma de gunoi, aruncă cei de la târg, de la magazine. Vin cu maşinile şi lasă gunoiul, îmi spun proprietarii de la blocurile vecine. Eu ce pot face, să stau paznic la ghenă? Am făcut curat, am îngrădit, nu puteau să arunce gunoiul acolo decât proprietarii, iar ei vin şi demolează, apoi constată că nu pot aduce acolo containerele îngropate că sunt conducte. Tot timpul trebuie să-i încarc pe locatari cu gunoi suplimentar, iar oamenii mă întreabă, pe bună dreptate, de ce să plătească ei gunoiul altora?!“, a declarat administratoarea Asociaţiei de proprietari Victor Papilian, Mariana Marin.

Salubritatea te poate amenda dacă-ţi arunci facturile la gunoi

Salubritatea susţine că ridicarea gunoiului suplimentar de la platformele de gunoi care deservesc asociaţiile de proprietari se face conform unui program. Depistarea celor care aruncă gunoi pe domeniul public nu cade în sarcina societăţii, totuşi, prin Serviciul Corp Control pot aplica amenzi dacă îi descoperă pe cei care abandonează deşeuri pe domeniul public. O pistă de pornire care duce la amendarea acestora poate fi şi o factură sau chitanţă uitată printre resturi.
„În timp ce deșeurile municipale din recipiente sunt colectate zilnic sau o dată la două zile, deșeurile municipale aflate pe domeniul public, lângă platforma gospodărească, sunt ridicate săptămânal sau chiar mai des, dacă este necesar. Pentru ridicarea acestor tipuri de deșeuri sunt necesare utilaje specializate, respectiv încărcător (TIH) și autobasculantă. Reamintim însă locuitorilor Craiovei, inclusiv reprezentanților asociațiilor de proprietari, că este interzisă abandonarea deșeurilor pe domeniul public, amenda putând ajunge până la 1.500 de lei pentru persoane fizice și 2.500 de lei pentru persoane juridice.
În acest caz, deșeurile au fost ridicate săptămâna trecută, dar, între timp, au fost aduse lângă platformă deșeuri de mai multe tipuri, inclusiv ambalaje de carton și resturi provenite din construcții. În cursul zilei de astăzi (joi – n.r), gunoiul suplimentar a fost colectat, conform programului. În același timp, Serviciul Corp Control, din cadrul societății noastre, a inițiat demersuri pentru sancționarea contravențională a celor care au depozitat gunoiul acolo, având în vedere că, între deșeurile abandonate pe domeniul public, lucrătorii noștri au găsit facturi și bonuri aparținând unor persoane fizice și juridice“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS