11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO + GALERIE FOTO) Faţă nouă pentru piaţa de la Gară

(VIDEO + GALERIE FOTO) Faţă nouă pentru piaţa de la Gară

Despre piaţa de la Gară spuneam în urmă cu un an că „este neschimbată de zeci de ani, cu aceleași mese din beton, acoperită cu plăci ondulate, sparte din loc în loc. Pe jos, pavajul este ros, gropile și denivelările fiind supărătoare pentru comercianți și, mai ales, pentru cumpărătorii care trec pe aleile dintre mese“. Acum, faţa pieţei a fost schimbată radical, după lucrările de modernizare demarate la începutul acestui an.
SC Aldu Construct SRL Craiova a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei publice, în baza unei oferte de 473.617,53 lei, fără TVA, cu aproape 50.000 de lei sub valoarea estimată, de 522,831 lei, fără TVA. Aceasta avea un termen de şase luni să finalizeze lucrările. Nu au fost şase, au fost aproximativ 11, dar finalul a fost unul benefic atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători.


Joi, piaţa agro-alimentară de la Gară a fost deschisă oficial după ce a fost modernizată, iar de acum înainte producătorii şi comercianţii vor avea un spaţiu modern în care îşi vor putea vinde produsele. Totodată, craiovenii care locuiesc în această zonă vor avea posibilitatea să-şi facă piaţa aproape de casă şi într-un loc adecvat comerţului. Noua hală a fost refăcută în totalitate cu bani din bugetul de investiţii al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste 700.000 de lei, în cost intrând construcţia propriu-zisă şi mobilierul aferent. Proiectul arhitectural al noii Pieţe a Gării a fost inspirat de fosta hală a Pieţei Marşeu. Aceasta a fost ridicată cu mai bine de un secol în urmă în centrul Craiovei, pe locul unde se află acum Teatrul Naţional, apoi a fost demontată în 1969 şi remontată în Piaţa Centrală a Craiovei, unde a devenit Hala de carne.
Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri SRL spun că aceasta este cea mai amplă investiţie realizată de la înfiinţare şi până în prezent de societatea care administrează pieţele municipalităţii craiovene, fiind realizată exclusiv din fonduri proprii. „Am reuşit anul acesta să asigurăm finanţarea şi chiar să ducem la bun sfârşit acest proiect, benefic atât pentru comercianţi, cât mai ales pentru cumpărători. Fosta Piață a Gării a fost, practic, demolată în întregime, pe același amplasament fiind ridicată o piață nouă. Aceasta este închisă perimetral complet, dar pentru sezoanele mai călduroase există posibilitatea de a deschide parţial una dintre laturi, pe care sunt amplasate uşi secţionale industriale. Noua piaţă este modernă şi practică, a fost dotată cu măsuțe şi vitrine frigorifice noi, dispune de galantar pentru produse lactate, vestiare, spații destinate comercializării florilor“, a declarat Alin Mărăcine, administrator al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Producătorii, primii avantajaţi

Producătorii sunt primii care se bucură că nu vor mai sta în ploaie, zăpadă şi frig, că produsele nu le mai îngheaţă şi că în acest fel vor atrage mai mulţi cumpărători. Ei spun că noile schimbări vor înclina balanţa şi în favoarea lor.
„Vând în această piaţă de zece ani. Acum este mult mai bine, sunt alte condiţii după ce au amenajat. Înainte ploua, izbea zăpada, era frig, dar acum avem condiţii omeneşti. Să sperăm că vin şi clienţii, pentru că avem condiţii mult mai bune“, a spus Costinel Prună, un producător din localitatea Moţăţei.
„Acum piaţa arată mult mai bine. Sunt condiţii bune şi sperăm să atragem cât mai mulţi clienţia. Piaţa este acum închisă şi nu va mai fi aşa frig, nu ne mai îngheaţă marfa. Oricum, noi, ca producători, eram dezavantajaţi în raport cu supermarketurile. Acum sunt alte condiţii şi în această piaţă“, a spus Aurica Tărgaşu, producător din localitatea Işalniţa.

Modernizările continuă în pieţele Craiovei, promit oficialităţile

Reprezentanţii administraţiei locale promit că modernizările nu se opresc aici, atât în privinţa pieţei de la Gară, cât şi în celelalte pieţe şi târguri ale oraşului.
„Probabil că pe perioada de vară vor mai trebui făcute ceva investiţii legate de aerisire, de ventilaţie, ar trebui ca toate pieţele să arate ca aceasta. Este prima piaţă modernă şi realizată la standardele care sunt cerute la această oră“, a precizat Mihail Genoiu, primarul Craiovei, prezent la inaugurarea pieţei şi care a ţinut să cumpere de la un producător câteva legături de ridichi.
„Nu ne vom opri aici, vor fi investiţii şi în celelalte pieţe ale municipiului Craiova, și în târgul de săptămână, în anii care o să urmeze. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat atât pentru comercianţi, cât şi în zonă. Având în vedere că aici s-a lucrat un an, oamenii a trebuit să facă comerţ într-o zonă nu prea propice. Este foarte bine că cea mai mare parte este ocupată de producători, având în vedere că Doljul este un judeţ eminamente agricol“, a subliniat Sorin Manda, administratorul municipiului Craiova.
„Urmează ca în anii următori să demarăm astfel de proiecte şi în alte pieţe din municipiul Craiova. În acest moment, s-au atribuit SF-urile pentru piaţa din Brazdă şi cea de la Ciupercă, urmează investiţii importante şi în târgul de săptămână“, a declarat, la final, directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, Alin Mărăcine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS