5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova nu-şi face treaba nici obligată de instanţă

Primăria Craiova nu-şi face treaba nici obligată de instanţă

Municipalitatea a pierdut două procese deschise de mai mulţi craioveni nemulţumiţi de faptul că străzile lor au fost îngustate abuziv de vecini. Pe scurt, în ambele cazuri, instanţa a obligat Primăria Craiova să-şi îndeplinească obligaţiile legale şi să elibereze străzile. În septembrie, în unul dintre dosare, primăria a fost executată silit, iar în al doilea a fost obligată să achite câte 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere până la rezolvarea problemei.

La începutul anului 2015, un craiovean care locuieşte pe Centura de Nord a municipiului Craiova s-a plâns municipalităţii că două persoane au ieşit cu gardurile şi au îngustat drumul de exploatare 178, îngreunând accesul autovehiculelor mai mari, cum ar fi autospecialele pompierilor. Răspunsul reprezentanţilor Primăriei Craiova a fost unul destul de vag, aşa că bărbatul a dat primăria în judecată pentru a o obliga să-şi facă treaba.
„Reclamantul D.D., în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Craiova prin primarul Municipiului Craiova, Consiliul Local al Municipiului Craiova, primarul Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Craiova prin primar şi Primarul Municipiului Craiova în nume propriu, a înțeles să conteste refuzul nejustificat al autorităților pârâte de a rezolva favorabil cererea prin care a solicitat luarea măsurilor necesare în vederea reluării uzului normal aI DE 178, justificând un interes legitim în obligarea autorităţilor în acest sen“, se arată în hotărârea instanţei.
Mai exact, în martie 2015, funcţionarii de la Disciplina în Construcţii i-au răspuns craioveanului că: „în funcţie de rezultatele primite, vom proceda în conformitate cu prevederile legale“. Acest răspuns a fost considerat drept refuz de craiovean, care s-a adresat instanţei de judecată.
În acest dosar au intervenit mai mulţi craioveni care locuiesc în zonă, iar în decembrie, anul trecut, Tribunalul Dolj le-a dat dreptate.
„Obligă pârâţii-autorităţi publice locale să ia măsurile necesare, atât tehnice, cât şi juridice, astfel încât să asigure uzul normal al drumului public (prin menţinerea unei lăţimi de 4 m), identificat sub denumirea DE 178, pe segmentul de drum indivizualizat în raportul de expertiză întocmit în cauză“, se arată în hotărârea instanţei. În plus, primăria a fost obligată să achite cheltuieli de judecată în valoare de 1.200 de lei.
Autorităţile locale au formulat recurs, iar în mai, anul acesta, au pierdut definitiv procesul.
La sfârşitul lunii septembrie, craioveanul D.D. a cerut şi obţinut în instanţă, printr-un executor, executarea silită a autorităţilor locale.
Gardurile cu pricina sunt şi acum pe aceeaşi poziţie, iar reprezentanţii municipalităţii au explicat pentru Gazeta de Sud că nu cunosc această situaţie, însă… se vor interesa.

Primăria şi primarul, buni de plată

O situaţie asemănătoare este şi pe strada Fochistului din municipiu, singura diferenţă fiind aceea că primăria a pierdut acest proces încă din martie 2016.
Astfel, în iulie 2015, Judecătoria Craiova a admis acţiunile formulate de doi craioveni, care s-au plâns că un vecin a ocupat o bună parte din strada Fochistului şi nu mai au acces la utilităţi. „Admite în parte acțiunea formulată de reclamanţi împotriva pârâţilor Municipiul Craiova prin primar, Consiliul Local al municipiului Craiova şi primarul Municipiului Craiova. Obligă pârâţii să îşi îndeplinească obligaţiile ce le revin potrivit legilor cu privire la identificarea cauzelor care au condus la ocuparea traseului străzii Fochistului din municipiul Craiova şi, dacă va fi cazul, să îşi îndeplinească obligaţiile legale cu privire la eliberarea acesteia“, se arată în hotărârea instanţei.
A urmat apelul, iar în martie 2016, Primăria Craiova a pierdut definitiv şi acest proces.
Deşi sentinţa instanţei a fost executorie, situaţia a rămas neschimbată, aşa că cei doi craioveni s-au adresat din nou instanţei de judecată, iar acum primăria şi primarul sunt buni de plată.
„Obligă pârâţii, în solidar, să plătească în favoarea reclamanţilor o penalitate de 100 de lei pe fiecare zi de întârziere, de la data comunicării prezentei încheieri, până la executarea obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 9861 din data de 10 iulie 2015 a Judecătoriei Craiova, pronunţată în dosarul nr. 828/215/2013, astfel cum a fost schimbată în parte prin decizia nr. 623 din 16 martie 2016 a Tribunalului Dolj“, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova de pe 25 septembrie.
În acest caz, reprezentanţii municipalităţii au precizat că l-au somat pe craioveanul care a ocupat strada să-şi demoleze gardul până pe data de 19 noiembrie. Dacă nu face acest lucru, gardul va fi demolat de primărie, pe cheltuiala cetățeanului respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS