6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal25 de zile a durat transferul unui născut prematur

25 de zile a durat transferul unui născut prematur

O mămică dintr-o comună olteană a dat naștere, prematur, unui copil de nici 1 kg, iar neonatologii de la maternitatea Spitalului Județean de Urgență Slatina nu au găsit până acum disponibilitate la niciun spital de rang superior din țară pentru a transfera bebelușul.
Copilul s-a născut în urmă cu 25 de zile, la doar 27 de săptămâni, cântărind la naștere 990 g. Încă de atunci, medicii neonatologi au luat legătura cu maternități de rang superior pentru a face transferul micuțului, cum, de altfel, stipulează protocolul terapeutic. Pentru că în fiecare zi, de atunci, s-au lovit de refuzuri, au inițiat la Slatina tratamentul necesar, ajungând, astfel, să aplice proceduri și tratamente, unele în premieră: nutriție parenterală cu soluție de lipide, a fost ventilat mecanic, s-a administrat surfactant, antibiotice de ultimă generație.
În tot acest timp, spune șefa Secției Neonatologie, dr. Lucica Alexe, au continuat demersurile pentru a obține transferul la un spital de rang superior. În cele din urmă, după un nou refuz primit de la București, s-a găsit un loc liber într-o maternitate din Timișoara, însă acum totul este condiționat de vreme, pe ceață elicopterul SMURD neputând zbura.
„S-a încercat în nenumărate rânduri să se transfere, dar nu au fost locuri, astfel încât l-am tratat și susținut aici. (…) Fiecare copil îl tratezi la fel, nu contează din ce familie este, pentru oricare dintre ei la fel procedăm, la fel ne zbatem. Aici este însă vorba de legislație, care spune clar că sub 32 de săptămâni trebuie tratat la nivel III. La noi este maternitate de nivel II“, a precizat dr. Alexe.

Director medical: „Pentru prematuri e o procedură standard“

Copilul a venit pe lume prematur, după ce mama a mai pierdut două sarcini. Soluția pentru ca acest copil să poată fi tratat într-o maternitate de rang superior ar fi putut fi transferul mamei, înainte de a-i da naștere, numai că lucrurile s-au precipitat. „Cel mai bun incubator este uterul mamei“, a explicat directorul medical al spitalului slătinean, medicul Răzvan Dumitrescu, numai că acest lucru nu a mai fost posibil.
„Pentru prematuri e o procedură standard. Maternitățile sunt clasificate în trei grade, noi avem gradul II, prematurul era de la început de gradul III, au luat legătura colegii mei cu maternitățile din jur, adică au făcut ceea ce trebuia să facă“, a precizat dr. Ștefănescu.
Nu este, însă, singura patologie pentru care se solicită transferul la un spital de rang superior, iar medicii sunt amânați. În cazul marilor arși se întâmplă un lucru similar, iar despre acest aspect directorul medical al spitalului slătinean a precizat: „Când vine un ars mare în gardă, îl evaluează medicul care trebuie să-l preia, procedura e trecută pe site-ul Ministerului Sănătății, adică de la un anumit grad de arsură și de profunzime trebuie trimis în centrele de mari arși. Se încadrează acolo, îl trimiți. Că nu ți-l acceptă întotdeauna, asta e o altă discuție, dar niciun doctor de aici nu face pe curajosul să păstreze un caz care intră în criteriile acelea. Dacă nu ți-l primește, te apuci de treabă și îi aplici tratamentul pe care ar trebui să-l primească și în partea cealaltă. Nici la București, unde sunt centrele de mari arși, nu e rea-voință, pur și simplu sunt ocupate locurile și nu e o idee bună să mai instalezi un pat și să-i îngrămădești acolo. E cea mai rea idee, nu le mai dai nicio șansă la niciunul“.
În cursul zilei de ieri, bebeluşul a fost transportat cu elicopterul la un spital din Timişoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS