6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVeterinarii din Olt, din nou în alertă din cauza pestei porcine

Veterinarii din Olt, din nou în alertă din cauza pestei porcine

Numărul localităților aflate sub supraveghere din cauza pestei porcine africane a crescut la nouă, după ce în județul vecin, Teleorman, au fost descoperite noi cazuri de pestă porcină, la mistreți, chiar la granița cu județul Olt.

Medicii veterinari din Olt au reluat, de ieri, inventarierea porcilor din gospodăriile populației, în localitățile aflate la o distanță de 13 km de localitatea Mândra-Slobozia din Teleorman, în pădurea de la marginea acestei localități fiind depistate, vineri, noi cazuri de pestă, de data aceasta la porcii mistreți. Pentru că la mistreți zona de supraveghere este de 13 km (10 km la cei domestici), intră sub supraveghere și localitatea Băbiciu din județul Olt, astfel că numărul comunelor din această zonă din Olt supuse supravegherii a crescut la șase (alte trei comune – Seaca, Văleni și Mihăiești – fiind supuse supravegherii într-o altă zonă a județului, tot la granița cu Teleorman, situație impusă de depistarea cazurilor de la Storobăneasa, Teleorman).
Oamenii, aflând că medicii veterinari le vor trece din nou pragul gospodăriilor, au sacrificat masiv porcii la sfârșitul săptămânii trecute, de teamă că pesta ar putea ajunge și în aceste localități. Mai mult, din datele DSVSA, ca urmare a inventarierii de la mijlocul lunii octombrie 2018, s-a constatat că aproximativ jumătate dintre porcii din gospodăriile populației nu figurau în Baza Națională de Date (BND), nefiind crotaliați și înregistrați, prin urmare, dacă ar apărea mortalități din cauza pestei porcine africane, proprietarii nu ar putea fi despăgubiți.

„Aruncă unu’ o pastilă, se sperie tot satul“

„Întâmplător, sunt medic veterinar de profesie. E peste Olt (pesta – n.r.), la vreo 7 km. Față de ce s-a întâmplat acum două-trei săptămâni, când au fost două cadavre, s-au recoltat probe, s-au dus la laborator, s-au făcut analize, s-a stabilit a fi seropozitiv unul, unul nu, acum s-au găsit mai mulți mistreți morți. Nu știm cât de repede i-au găsit, dacă i-au mai devorat pe-acolo animale sălbatice… Cu cât s-a întâmplat mai demult, cu cât i-a ciugulit vreo pasăre și mai poate să răspândească virusul… Dar în Cilieni, la ora actuală, nu e pestă. Eu primesc telefon unul după altul, sunt centralist de două zile. Mă sună toată lumea. Nu vine nimeni să ia porcii, vă dați seama că se face sterilizare în focar dacă apare într-o gospodărie. Când oi tăia în focar, s-a terminat, că ăla în congelator trăiește trei ani. Aruncă unu’ o pastilă, se sperie tot satul. Sunt măsuri instituite, este pază și la intrare în Teleorman, acolo, pe baraj, este poliție, jandarmi, nu trece cineva cu porci de colo-colo, clar“, a declarat Ionel Marancea, primarul localității Cilieni, localitate aflată în zona de supraveghere.

„Există o psihoză care nu cred că ar trebui să fie amplificată“

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, Veronel Bolborea (foto), a declarat că este adevărat că pericolul crește, însă cert este faptul că nu a fost depistat niciun caz de pestă porcină africană pe teritoriul județului Olt, prin urmare cetățenii nu ar avea de ce să acționeze masiv în sensul sacrificării porcilor din gospodării.
„Se impune o zonă de supraveghere de 13 km pentru a demara procedura de examinare clinică, din nou, a porcilor din gospodăriile populației, să vedem dacă există vreun caz de boală sau de mortalitate. În cazul în care întâlnim situații de boală sau mortalitate, se recoltează probe și vor fi examinate în laborator. Noi, începând de astăzi, am demarat procedura de inspecții în exploatații, recensământul și examinare clinică, în localitățile din zona de supraveghere: Frunzaru, Băbiciu, Scărișoara, Plăviceni, Jieni, Rusănești, Cilieni, Potlogeni, Tia-Mare, Doanca și Izbiceni. Toate aceste localități vor fi verificate de către echipe formate din medici din cadrul DSVSA Olt, astfel încât încercăm ca în decursul săptămânii acesteia să putem realiza examinarea clinică pentru a nu apărea surprize. (…) Am observat și am primit atâtea telefoane cum că s-a intensificat sacrificarea porcilor, chiar dacă mai avem puțin până la Crăciun. Există o psihoză care nu cred că ar trebui să fie amplificată în rândul cetățenilor noștri. (…) Pe fondurile de vânătoare, de la 1 noiembrie și până acum au fost examinate 37 de probe, din 15 fonduri de vânătoare din județul Olt, care are 55-56 de fonduri de vânătoare. Din examinarea a ceea ce-a intrat în laboratorul nostru, nicio probă nu a fost înregistrată ca fiind pozitivă.
De la începutul anului, am analizat 361 de probe numai la porcii domestici – 170 de probe – exploatații comerciale și 191 din gospodăriile populației, 126 de probe de la porci mistreți împușcați în partidele de vânătoare organizate pe fondurile de vânătoare din județ, iar 9 probe de la mistreți găsiți morți sau loviți de mașini. Toate probele au fost negative“, a precizat directorul DSVSA Olt.
În apropierea localității teleormănene în care s-au descoperit cazurile noi de pestă se situează și un fond de vânătoare din Olt populat cu mistreți (în apropiere sunt trei fonduri de vânătoare, însă unul singur ar avea exemplare de mistreț). În ceea ce privește activitatea pe acest fond, s-au impus restricțiile specifice, însă ceea ce-i îngrijorează pe specialiști este acum și intensificarea accesului cu mașini de transport, fiind sezonul în care se taie lemne de foc.
„Boala se transmite prin contact direct, prin furaj, prin consumul de carne, prin contact cu furajele care au intrat din zona afectată în zona liberă de boli, prin circulația oamenilor, prin circulația animalelor, prin circulația autovehiculelor, și prin circulația mașinilor, că tot e sezonul acum, din zona forestieră. Exact în zona în care noi o considerăm o zonă de risc. Sunt filtre ale poliției și jandarmeriei care intervin în zonă, urmează să fie amplasate tăblițe – zonă cu risc de pestă porcină -, limitarea în condițiile în care s-ar confirma vreo boală, totul este controlat“, a mai spus Bolborea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS