8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProtest la Termocentrala Rovinari

Protest la Termocentrala Rovinari

18 salariaţi ai Termocentralei Rovinari au început ieri-dimineaţă un protest spontan în faţa unităţii. Energeticienii au terminat lucrul, însă, la ieşirea din schimb, nu au mai plecat acasă şi au decis să picheteze una din intrările în termocentrală. Protestatarii solicită: majorarea salariilor, acordarea de vouchere de vacanţă în 2019, reducerea vârstei de pensionare şi constituirea unui mix energetic naţional din care să facă parte şi CEO. Sindicalistul Manu Tomescu, unul dintre protestatari, a declarat că mixul energetic este una din promisiunile de campanie electorală ale majorităţii parlamentarilor de Gorj. Liderul de sindicat Manu Tomescu, vicepreşedintele Sindicatului Energia Rovinari, a mai declarat că este vorba de un protest pe perioadă nedeterminată. Protestatarii aşteaptă să fie invitaţi la discuţii de către reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, parlamentari sau guvernanţi.

Protest paşnic

Manu Tomescu spune că societatea la care lucrează nu trebuie să fie favorizată, ci doar respectată de către factorii decidenţi. Sindicalistul spune că protestatarii aşteaptă să li se alăture şi alţi angajaţi. Pichetarea nu are niciun fel de caracter politic, mai susţine liderul de sindicat. După-amiază, la protest au mai ajuns şi alţi salariaţi, numărul celor strânşi în faţa unităţii ajungând la 12. „Acest protest este apolitic și nu este împotriva cuiva sau pentru a da jos pe cineva din conducerea CE Oltenia, Ministerului Energiei sau a Guvernului României. Protestul nostru este doar pentru aceste patru revendicări și suntem hotărâți să nu-l încetăm până la îndeplinirea și rezolvarea lor! Pentru început, protestul nostru constă în pichetarea Porții 1 de la SE Rovinari, așteptând să avem un dialog cu Directoratul CE Oltenia, pe tema revendicărilor noastre. Totodată, facem apel la președintele FNME, domnul Dumitru Pirvulescu, să vină în sprijinul nostru, să susțină revendicările noastre și să medieze alături de președintele și președintele nostru executiv, Constantin Mitrescu și Marius Ursu, dialogul dintre noi și conducătorii CE Oltenia (directorat, minister, guvern)! Toți colegii care își regăsesc așteptările în aceste revendicări și care doresc să se alăture protestului nostru sunt bineveniți, cu condiția să respecte felul prin care am ales să facem acest protest. De asemenea, nu acceptăm lângă noi și ne delimităm de cei care încearcă să vină la acest protest cu mesaje violente sau vulgare, pentru interese individualiste sau cu tente politice. Stimați colegi, obținerea unor drepturi cere sacrificii, pentru că de-a lungul timpului nici omenirea nu a putut cunoaște progresul și libertatea fără sacrificii, iar dacă participarea la acest protest, din timpul vostru liber, nu este un sacrificiu prea mare pentru voi, atunci vă așteptăm lângă noi!“.

Solidari cu protestatarii

Unii angajaţi şi-au declarat solidaritatea faţă de protestul de la Rovinari. Unul dintre cele mai mari sindicate din CEO, Sindicatul Liber EMC Roşia, a transmis un comunicat în care îşi arată susţinerea faţă de pichetare: „Sindicatul Liber EMC Roșia, asociat la Federaţia Naţională Mine Energie, federaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate «Energie electrică, petrol şi gaze şi minerit energetic», este solidar cu membrii şi liderii de sindicat din cadrul Sindicatului Energia Rovinari, organizație sindicală legal constituită și reprezentativă la nivelul Termocentralei Rovinari, care se află într-un protest spontan pe perioada nedeterminată, începând de luni, 12 noiembrie. Revendicările lucrătorilor din Termocentrală se referă în principal la: creșterea salariilor, vouchere de vacanță, condiții de muncă, mix energetic promis în campaniile electorale de peste zece ani. SLEMC Roșia consideră că acest protest al colegilor din SE Rovinari este îndreptăţit, situaţia acestora fiind similară cu cererea noastră, a salariaţilor din carierele miniere. Solicităm conducerii Federaţiei Naționale Mine Energie, din care facem şi noi parte, să întreprindă toate demersurile legale în vederea rezolvării celor patru puncte în regim de urgență. Dacă nici acum guvernanţii acestei ţări nu vor înţelege că avem dreptul constituţional la un trai decent, cerem federației să întreprindă toate demersurile legale în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat. Precizăm că acţiunea noastră de solidaritate faţă de demersurile întreprinse de Sindicatul Energia Rovinari nu vizează în niciun fel conducerea Complexului Energetic Oltenia, ci prin acest comunicat de presă ne exprimăm indignarea faţă de Guvernul României, care are obligaţia de a soluţiona urgent problemele majore cu care se confruntă minerii și energeticienii din CE Oltenia“, potrivit comunicatului transmis de Sindicatul Liber al EMC Roşia.
La locul protestului s-au deplasat ieri doi directori din Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de Sorin Olaru, director de Resurse Umane, respectiv Constantin Lăzăroiu, responsabil cu politica de personal la nivelul Direcţiei Miniere. Directorii au cerut încetarea protestului, însă nu s-a ajuns la o înţelegere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS