5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiceul din Bârca, selecționat din nou pentru programul „Masă caldă“

Liceul din Bârca, selecționat din nou pentru programul „Masă caldă“

Elevii care învață la Liceul din Bârca vor beneficia și în acest an școlar de programul „Masă caldă“. Anunțul a fost făcut de inspectorul școlar general Monica Sună, care a precizat că prin noua ordonanță de urgență s-a stabilit că alocarea bugetară va fi pe un an calendaristic și nu pe un an școlar, ceea ce va face posibil ca acest program să continue în anul școlar următor din prima zi de cursuri. Liceul din Bârca a fost selecționat în acest program din 2016, iar managerul spune că unul din efecte a fost creșterea numărului elevilor și asta în condițiile în care în anii anteriori a fost implementat doar câteva luni.
Programul pilot „Masă caldă“ are ca scop reducerea absenteismului și a abandonului școlar, începând de la învățământul preșcolar și până la cel liceal. La nivel național au fost selecționate 50 de unități școlare, printre care se numără și liceul din Bârca. „Programul masă caldă va continua și anul acesta pentru că au fost observate efecte pozitive. A fost redusă rata abandonului școlar și chiar absenteismul la prima oră de curs. De asemenea, s-a observat chiar reducerea fenomenului migrației din mediul rural spre mediul urban. În acest an școlar a fost majorată valoarea pachetului alimentar de la 7 la 10 lei. În plus, alocarea bugetară va fi pe un an calendaristic și nu pe un an școlar, ceea ce va face posibil ca acest program să continue în anul școlar următor din prima zi de cursuri“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună.
În Bârca, implementarea programului „Masă caldă“ înseamnă acordarea unui sandviș cald pentru elevi, pentru că unitatea școlară nu deține cantină. Chiar și așa, în anii anteriori elevii au beneficiat de acest program doar câteva luni. Astfel, în anul școlar 2016-2017 sandvișurile au fost distribuite începând cu luna mai, iar în anul școlar 2017-2018, sandvișurile au fost acordate începând cu luna aprilie 2018, dar după vacanța de Paște. Întârzierile au fost determinate de publicarea normelor metodologice, dar și de licitație. Chiar și așa s-au înregistrat efecte pozitive. Dacă în anul școlar anterior au fost 432 de elevi, anul acesta sunt 513 elevi. „A crescut numărul elevilor. Unii au venit prin transfer de la alte unități școlare. Efectivele au crescut la toate nivelurile de învățământ, inclusiv la liceu, în urma admiterii pentru că acest program se aplică și pentru nivel liceal. Schimbările legislative pentru acest program vor îmbunătăți implementarea lui. Astfel, chiar dacă în acest an școlar va începe mai târziu, după publicarea normelor metodologice, prin alocarea bugetară pe un an școlar ne va permite ca în toamnă să putem implementa programul încă de la începutul anului școlar“, a precizat Dumitru Petre, directorul Liceului „Adrian Păunescu“ din Bârca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS