8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe „bombă“ a găsit constructorul sub strada Porumbului

Ce „bombă“ a găsit constructorul sub strada Porumbului

Conducte vechi de gaze găsite pe strada Porumbului (FOTO: Claudiu Tudor)

Mare surpriză pentru constructorii care lucrează pe strada Porumbului din cartierul craiovean 1 Mai. Nici nu s-au apucat bine de asfaltare că au şi apărut probleme, fiindcă pe strada respectivă, sub carosabil, au găsit adevărate bombe cu ceas. Adică, angajaţii de la Construcții Erbașu SA, una dintre firmele care lucrează pe acordul-cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova“, au găsit conducte de gaze naturale vechi de zeci ani îngropate doar la o adâncime de 10 cm sub pământ și din această cauză, pe perioada lucrărilor, constructorii lovesc în ele, apărând incidente nedorite. Imediat după ce au scos piatra cubică sau de râu, fiindcă vorbim de o stradă care nu a fost niciodată asfaltată, au dat de conducte de gaz ruginite.

Prea la suprafaţă, prea în „bătaia“ buldozerelor

Muncitorii de la gaze strică munca asfaltatorilor (FOTO: Claudiu Tudor)

Faptul că unele conducte sunt mult la suprafaţă faţă de limita admisă a dus în acest caz la un incident nedorit şi anume avarierea unui astfel de branşament.
„Pe strada Porumbului, nr. 16, în timpul lucrărilor de reabilitare a tramei stradale a fost avariat un branşament de gaze naturale de către firma care execută respectivele lucrări. În consecinţă, echipa Distrigaz Sud Reţele a executat o lucrare de remediere a avariei prin înlocuirea branşamentului de gaze naturale deteriorat. Menționăm faptul că Distrigaz Sud Reţele acordă contra cost asistenţă tehnică companiilor care execută lucrări de acest tip tocmai pentru a preîntâmpina astfel de situaţii“, spun oficialii Distrigaz Sud Reţele.
Bordurile noi care au fost deja aşezate de muncitorii de la Construcţii Erbaşu SA au fost înlăturate din spaţiul de lucru de muncitorii de la gaze, care ulterior au săpat şanţurile, au scos vechea conductă şi au înlocuit-o.
„Constructorul a găsit mai multe probleme la conductele de gaze din această zonă, în sensul că acestea au fost montate, cu ani în urmă, mult la suprafaţă, adică la doar 10 cm sub stratul de asfalt. În momentul în care muncitorii s-au apucat de lucru au descoperit în mai multe zone astfel de situaţii. Din acest motiv, înainte de a se turna covor asfaltic, constructorul, care este pe parcursul lucrărilor secondat de reprezentanţii furnizorilor de utilități, a cerut operatorului de gaz să schimbe aceste conducte, respectând totodată normativele în domeniu“, a precizat Lucian Prejbeanu, consilierul primarului municipiului Craiova.
Într-adevăr, regulile în domeniu spun că adâncimea minimă a şanţului pentru montajul conductelor subterane din oţel şi polietilenă, măsurată de la nivelul terenului până la generatoarea superioară a conductei sau a tubului de protecţie, după caz, este de 0,9 m şi respectiv 0,5 m la capătul conductei de branşament. La stabilirea adâncimii de montare se are în vedere că temperatura de îngheţ a solului poate afecta caracteristicile mecanice ale conductelor din polietilenă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS