10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPuiul de leu de la Zoo Craiova, sărbătorit de copii

Puiul de leu de la Zoo Craiova, sărbătorit de copii

Mai mulţi copii, împreună cu părinţii şi bunicii lor, au venit vineri la Grădina Zoologică din Craiova pentru a sărbători ziua de naştere a puiului de leu Leon, vedeta grădinii zoologice, care a împlinit un an. Ca orice sărbătorit, Leon a primit tort, din care au savurat câte o porţie cei care au venit să îl vadă. Micuţii au fost bucuroşi să ia parte la o aşa petrecere specială şi i-au cântat leuţului „La mulţi ani!“. O copilă a vrut să surprindă puiul de leu, căruia i-a adus cadouri confecţionate de ea, dar a avut grijă ca şi Tina, tovarăşa lui, să se simtă la fel de iubită, făcându-i un portret.
„Iată că se împlineşte un an de când a avut loc evenimentul fericit. Acum un an, pe când se inaugura şi stadionul din Craiova, s-a născut şi Leon. A fost un eveniment fericit pentru că familia din care provine este foarte bătrână şi intenţionam să facem un schimb de animale, dar nu a mai fost nevoie. Am şi completat familia cu o leoaică mică şi serbăm azi un an de la acest eveniment.
A fost greu, şi pentru îngrijitorii grădinii zoologice, şi pentru noi, conducerea, era ceva inedit. În captivitate, animalele nu au lactaţie şi a trebuit să intervenim, dar acum suntem capabili să o luăm oricând de la început“, a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL.
Leon s-a născut în captivitate la Zoo Craiova, pe 11 noiembrie 2017. Nu a fost acceptat de mamă, motiv pentru care a fost îngrijit ca un bebeluș de către angajați, hrănit cu biberonul din două în două ore cu lapte praf, ținut la căldură, în biroul administratorului Grădinii Zoologice. S-a creat o legătură frumoasă, strânsă, între angajații de la zoo, micul pui de leu și comunitate. Leon și-a câștigat în scurt timp foarte mulți prieteni de toate vârstele.
Copiii au înconjurat ţarcul puiului de leu arzând de nerăbdare să îl revadă. „Eu cred că acum e mare, e un uriaş!“, a spus un băieţel care se tot ridica pe vârfuri, încercând să-l vadă printre gratii. „Ba nu, nu-i un uriaş, e tot copilaş, are un an, e mic!“, l-a contrazis o fetiţă.
Atunci când Leon, cu o poftă nebună de joacă, şi-a făcut apariţia împreună cu administratorul grădinii zoologice, copiii fericiţi au început să-l strige pe nume şi să-i ureze „la mulţi ani“. Cei mai curajoşi nu s-au dezlipit nicio secundă de gratiile ce-i separau de micul prinţ. „Abia aşteptam să-l mai văd pe Leon. Ştiu că azi e ziua lui. O cunosc şi pe Tina“, a spus fericită o fetiţă de cinci ani, care a venit împreună cu bunicii să-l vadă pe Leon.
Puiul de leu şi-a scuturat mândru coama de două-trei ori, apoi a început să facă tumbe alături de noua lui prietenă, Tina, o mică leoaică unguroaică, spre deliciul copiilor.
Tânăra leoaică a fost donată de Circul Las Vegas Vargas grădinii zoologice din Reșița, care la rândul ei a donat-o grădinii din Craiova. După perioada de carantină, Tina a fost mutată, în urmă cu o săptămână, în țarc, alături de Leon. Cei doi se înţeleg de minune, chiar dacă Tina „vorbeşte ungureşte“. Îngrijitorii grădinii zoologice, pentru a putea interacţiona mai bine cu ea, au învăţat şi ei limba maghiară.
Beatrice Spătaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS