10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul şi Gorjul, fruntaşe la nereguli în sectorul produselor alimentare

Doljul şi Gorjul, fruntaşe la nereguli în sectorul produselor alimentare

Două judeţe din Oltenia, respectiv Dolj şi Gorj, sunt fruntaşe la nivel naţional în ceea ce priveşte neregulile în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală. Potrivit unei informări emise miercuri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în aceste judeţe s-au dat amenzi de peste 80.000 de lei în luna octombrie, în urma controalelor făcute de direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. În Gorj, cuantumul amenzilor a fost de 61.200 de lei. Aici, reprezentanţii DSVSA au descoperit că multe dintre spaţiile destinate depozitării materiilor prime sunt supraaglomerate, dar şi că spaţiile de spălare şi dezinfecţie nu sunt întreţinute, iar pereţii, plafonul și pavimentul prezintă zone cu exfolieri. Altă neregulă a fost nerespectarea destinaţiilor spaţiilor frigorifice. Totodată, reprezentanţii DSVSA au descoperit că nu este asigurată protecţia împotriva dăunătorilor la accesul personalului şi la uşa de aprovizionare cu materii prime, iar angajaţii manipulau marfa în condiţii necorespunzătoare şi fără echipament de lucru adecvat.
În Dolj, cuantumul amenzilor au fost mai mic, de 20.000 de lei, iar acestea au fost date pentru lipsa documentelor de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, depozitarea necorespunzătoare a mărfii, spaţii întreţinute necorespunzător, dar şi igienă precară.
Pe locul întâi pe ţară în topul neregulilor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală se află judeţul Sibiu. Aici, cuantumul amenzilor date pentru depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare este de 81.800 de lei. Gorjul se află pe locul doi la nivel naţional şi este urmat de Ilfov, unde cuantumul amenzilor este de 37.000 de lei, de Dâmboviţa, unde valoarea amenzilor este de 34.600 de lei şi Cluj, unde s-au dat amenzi de 33.800 de lei.
Sancţiuni s-au aplicat însă şi în Olt, în valoare de 11.200 de lei, dar şi în Vâlcea, în cuantum de 3.000 de lei. În total, în cursul lunii octombrie, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi cea a municipiului Bucureşti au efectuat 9.837 de controale în unităţile din industria agroagroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare legume-fructe. Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 100 de amenzi, în cuantum de 362.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS