14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Școala altfel“, în redacția Gazetei de Sud

„Școala altfel“, în redacția Gazetei de Sud

Elevii de la două unități școlare au trecut, ieri, pragul redacției Gazetei de Sud, dornici să vadă și să afle cât mai multe despre activitatea jurnaliștilor. Curiozitatea legată de cum se fac știrile a apărut tocmai pentru că și ei citesc articole, chiar dacă au doar opt-nouă ani, dezvăluind că lecturează ce găsesc pe internet. În unele situații, dorința de a se informa și de a fi informat a mers chiar mai departe, în sensul că unii au scris articole, iar o clasă de elevi chiar a realizat un ziar.

Cu energia specifică vârstei și gata să afle cât mai multe despre lumea în care trăiesc, peste 30 de copii au deschis cu entuziasm ușa redacției Gazeta de Sud, ieri-dimineață. Nu a fost pentru prima dată când redacția cotidianului a fost vizitată de școlari, însoțiți de cadre didactice de la clasă, dar și de părinți. A devenit de ceva vreme o obișnuință. Trăim în era informației, în care vrem să știm cât mai mult, și, mai ales, să cunoaștem tot ce se petrece în jur, să fim la curent cu tot felul de informații de interes public, dar și personal. Sursa care furnizează aceste informații este mass-media, fie că ne referim la presa scrisă sau online, radio sau televiziune. Și cei mici au fost prinși de acest curent. Și ei sunt interesați de evenimentele care se petrec zilnic în divere domenii.
Școlarii care ne-au vizitat ieri sunt interesați să afle și mai mult, cum arată cei care îi informează, dar și cum realizează documentarea. Întâlnirea cu jurnaliștii Gazetei de Sud a devenit rapid una interactivă. „Ați citit vreodată un ziar?“ a fost prima întrebare a jurnaliștilor Gazetei de Sud, care a deschis seria discuțiilor.
„Ultima dată am citit despre Mitriță“, a dezvăluit unul dintre școlarii care ne-au trecut pragul, fascinat de fotbal. Nu este singurul care a citit o știre. „Sunt informații și din educație, sănătate, eveniment, dar și publicitate“, au răspuns ceilalți școlari la întrebarea despre ce pot afla în ziar.
Erau mai informați decât credeam. „Este cotidianul oltenilor de pretutindeni. De pe internet am aflat că sunt 75.000 de cititori și că se difuzează în toate județele Olteniei“, au mai spus elevii.
Am aflat de la cadrul didactic care îi însoțea, Ecaterina Bogdan, că elevii sunt de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, clasa a II-a C, și sunt în săptămâna „Școala altfel“, program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari-elevilor. Activitățile din cadrul acestui program sunt de învățare prin experiență. Așa au avut posibilitatea să-și răspundă la câteva întrebări pe care le aveau despre activitatea mass-media.
Țineau în mâini cotidianul Gazeta de Sud, a cărui prima pagină a avut ieri ca subiect principal incendiul izbucnit în cartierul Bariera Vâlcii. Deși sunt mici, evenimentul respectiv nu era pentru ei un subiect străin sau închis. „Am văzut și la televizor“, au spus copii. Mai aveau însă întrebări. „Cum ați aflat?“, a fost întrebarea unui școlar. „Au fost acolo toți pompierii din Craiova?“, a întrebat alt copil. Așteptau cu nerăbdare răspunsurile. „Am fost la fața locului. Am simțit de aproape focul. A lucrat o echipă întreagă pentru a reda acest eveniment. Și așa facem la toate evenimentele“, au fost răspunsurile jurnaliștilor. Copiilor li s-a părut palpitant și la întrebarea redactorilor GdS „vrea cineva să fie jurnalist?“ am văzut mai multe mâini ridicate.

„Școala mea, școala mea… sunt confuză… nedumerită… totuși“

Surprinzător sau nu, acești copii privesc și cu ochi critic în jurul lor. Se informează mai mult decât am crede și unii dintre ei chiar își aștern gândurile în scris. La întâlnirea cu școlarii de la clasa a II-a C de la Colegiul „Carol I“ am primit o compunere scrisă de unul dintre ei. A scris un text „Școala mea…. școala mea… sunt confuză… nedumerită… totuși“. În textul respectiv, eleva a scris despre unitatea de învățământ în care învață, despre clasa sa și despre faptul că acum lipsesc unele activități din cauza stării în care se află clădirea liceului. A aflat de ele din poze. „La biblioteca liceului nu ne mai întâlnim, nu mai putem nici să admirăm colecția de fluturi sau cea de roci, pentru că a îmbătrânit liceul… Clădirea cred că are 192 de ani și… Încerc să-mi stăpânesc invidia privind fotografiile la toate activitățile desfășurate de toate generațiile trecute“, a scris eleva. Textul este mărturia faptului că și cei mai mici elevi cunosc și sunt afectați de starea în care se află clădirea colegiului.

Elevi de la Școala „Mircea Eliade“ au realizat un ziar

Numărul vizitatorilor în redacția Gazetei de Sud s-a dublat repede ieri. O altă grupă de copii s-a alăturat celor de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Erau un pic mai mari de statură, dar nu cu mult. E vorba de elevii din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova. Și ei sunt în săptămâna „Școala altfel“ și au în program activități care să le dezvolte orizontul de cunoaștere. Au vizitat Tipografia de Sud, pentru a afla cum se realizează o carte, şi au dorit să afle cât mai multe și despre activitatea în mass-media. Sunt interesați de acest domeniu, vor să afle cum se face informarea, dar și care sunt subiectele importante pentru un ziar. Au fost invitați de jurnaliștii GdS să facă un tur virtual prin oraș, pe traseul pe care îl parcurg spre școală. Nu merg cu mijloacele de transport în comun. Ajung la școală cu mașinile părinților, dar și ei simt cum sunt străzile din Craiova. „O parte din străzi ne plac, arată bine. Altele nu sunt tocmai cum ar trebui“, au spus școlarii. Remarcele lor ne-au demonstrat că sunt ancorați în realitate. În plus, ne-au demonstrat că și ei au preocupări în acest sens. Au realizat prima lor publicație, ziarul Alunița, în paginile căruia sunt prezentate activitățile la care participă după orele de curs. Și chiar dacă sunt mici, unii se gândesc deja că ar vrea să devină jurnaliști.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS