21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgentul Dorin Petcu contraatacă

Agentul Dorin Petcu contraatacă

Ca răspuns la un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în care se susţine că agentul Dorin Petcu încearcă „ticluirea“ de probe pentru suspendarea din funcţie a şefului unităţii de Parchet, atât Sindicatul Poliţiştilor Dolj, cât şi poliţistul Dorin Petcu susţin că este tocmai invers. Dosarul în care agentul Dorin Petcu a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni ar fi unul „fabricat“ de procurorii doljeni.

Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj anunţa, săptămâna trecută, că a devenit ţinta unei campanii de defăimare din partea Sindicatului Poliţiştilor Dolj, dar şi a agentului Dorin Petcu, trimis de curând în judecată pentru comiterea infracţiunilor de purtare abuzivă, complicitate la lipsire de libertate, instigare la fals intelectual şi şantaj.
Potrivit anchetatorilor, atacurile la adresa procurorului-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început după trimiterea în judecată a agentului Dorin Petcu. „Începând din acel moment, împotriva conducătorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a desfăşurat o campanie defăimătoare prin adresarea unor plângeri cu caracter penal sau disciplinar instituţiilor abilitate, precum şi de dezinformare a opiniei publice. Astfel, pe data de 16.08.2018, la postul privat de televiziune Kanal D a apărut un reportaj în cadrul căruia liderul de sindicat din cadrul IPJ Dolj, Măceşanu Elvis, precum şi inculpatul Petcu Dorin Daniel au făcut afirmaţii nefondate şi defăimătoare la adresa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj“, au precizat procurorii doljeni. Aceştia din urmă au mai precizat că, mai mult decât atât, poliţistul Dorin Petcu s-a întânit cu Gigel Roşianu pentru a „aranja“ suspendarea din funcţie a şefului Parchetului. Discuţia dintre cei doi ar fi fost înregistrată de o persoană care a mers cu înregistrarea la Parchet.

Probele acuzaţilor, ignorate de procurori?

Agentul Dorin Petcu spune că este victima unui abuz comis de procurorii doljeni, care au prezentat în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată mai mulţi poliţişti o stare de fapt care nu ar avea legătură cu ce s-a întâmplat.
Remintim că cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în august 2016, după ce craioveanul Ionuț Boceanu a formulat o plângere penală în care a sesizat faptul că a fost bătut de mai mulți polițiști din cadrul IPJ Dolj, care se aflau în timpul liber. Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.
Anchetatorii au reținut că, în noaptea de 27 iulie 2016, „agentul de poliţie Petcu Dorin, din cadrul IPJ Dolj, Biroul de Investigaţii Criminale, însoţit de mai multe persoane, inclusiv poliţişti din cadrul IPJ Dolj, s-au deplasat la domiciliul lui Boceanu Ionuţ, zis Capşa, pentru a-i aplica o corecţie, urmare a nerespectării de către acesta a unor reguli specifice lumii interlope“.
Fals, susţine atât agentul Petcu, cât şi Sindicatul Poliţiştilor Dolj. Agentul Petcu ar fi mers în cartierul Craioviţa Nouă la solicitarea unui craiovean, care a sesizat faptul că Boceanu face scandal şi s-a urcat cu picioarele pe maşina sa. Şi asta după ce ar fi anunţat poliţiştii care se aflau de serviciu. Mai departe, Boceanu a fost ridicat de poliţişti şi dus la sediul IPJ Dolj, unde a fost sancţionat contravenţional. Ulterior, bărbatul a susţinut că a fost bătut de poliţişti, dar şi că a fost şantajat să nu depună plângere.
Plângerea bărbatului a cărui maşină ar fi fost avariată de Boceanu a ajuns tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar, în final, şi acest dosar a fost preluat de procurorii doljeni. În august, anchetatorii au dispus clasarea cauzei, deşi, după cum susţine agentul Petcu, a fost depusă la dosar o înregistrare în care Boceanu recunoaşte că a sărit cu picioarele pe maşina părţii vătămate.

Alt scandal, alte semne de întrebare

În rechizitoriul întocmit, procurorii doljeni au mai reţinut că, în august 2016, poliţiştii Florin Stoica, Dorin Petcu şi Ștefan Porojan ar fi bătut un craiovean, pe Andrei Viorel Anghel, zis Clămpău.
Scandalul ar fi pornit după ce acesta a încercat să intre într-un local în care era o petrecere privată. Din bar au ieşit mai multe persoane, care au strigat că Anghel tăiase cu un cuţit anvelopa unui Volkswagen Passat, după care au plecat să-l caute. Ulterior, la faţa locului au ajuns cei trei poliţişti, care l-ar fi bătut pe Anghel. Dacă în declaraţia dată de Anghel în calitate de suspect acesta a recunoscut că, de teamă, a scos un cuţit pe care îl avea asupra sa, procurorii doljeni au reţinut că avea în mână un… telefon mobil.
În ceea ce priveşte întâlnirea cu Gigel Roşianu, agentul Dorin Petcu spune că, într-adevăr, această întâlnire a avut loc, însă scopul a fost cu totul altul. „M-am întâlnit cu acesta întrucât m-a contactat. Ştiam de la colegii mai în vârstă, din sistem, că este un colaborator și că a oferit mai multe informații utile de-a lungul timpului. Între noi nu a existat niciodată o relație de prietenie sau alte interese, întâlnindu-mă de maximum trei ori în toată viața mea, și atunci pentru a-mi furniza anumite informații“, a explicat agentul Dorin Petcu.
În final, acesta din urmă a precizat că responsabil pentru această situaţie este chiar prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care s-ar fi implicat în anchetarea sa, deşi dosarul se afla în lucru la un alt procuror. „Prim-procurorul Rogoveanu Marin a manifestat un interes şi o implicare constantă în desfăşurarea urmăririi şi cercetării penale prin audirea de martori. De asemenea, cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la lucuinţa mea, lucrătorii Serviciului Investigaţii Criminale au ţinut permanent legătura cu prim-procurorul Marin Rogoveanu, şi nu cu procurorul de caz“, a susţinut Dorin Petcu. Alt abuz ar fi cererea de arestare preventivă formulată de procurorii doljeni în cazul agentului Petcu la doi ani de la comiterea presupuselor fapte.

 Plângerile
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a transmis că îşi rezervă „dreptul de a sesiza organele abilitate cu privire la împrejurările purtării discuţiei dintre Petcu Dorin şi Roşianu Gigel“, dar şi că solicită „ministrului de interne, doamna Carmen Dan, declanşarea verificărilor la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj pentru a se stabili împrejurările purtării discuţiei dintre un poliţist în activitate (Petcu Dorin) şi un inculpat trimis în judecată (Roşianu Gigel), eventualele relaţii între aceştia“.
În schimb, zece poliţişti din cadrul IPJ Dolj, printre care şi agentul Dorin Petcu, au semnat o petiţie împotriva prim-procurorului Rogoveanu, pe care au trimis-o la Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România. Mai departe, Federaţia a transmis câte un memoriu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Inspecţia Judiciară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS