12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProprietarii rămân fără fondul de reparaţii

Proprietarii rămân fără fondul de reparaţii

Proprietarii din blocul 56B din Asociaţia de proprietari 12 Emil Gârleanu se întreabă cu ce bani îşi vor repara acum terasa blocului (Foto: Lucian Anghel)

Contul bancar unic le face în continuare probleme asociaţiilor de proprietari din Craiova. După ce au fost puse în imposibilitatea să-şi plătească salariaţii, fiindcă aveau contul blocat şi banii ajungeau în mâna executorilor judecătoreşti, acum asociaţiile rămân şi fără banii destinaţi reparaţiilor. Sumele ajung în contul creditorilor pentru facturile restante.

Asociaţiile de proprietari care au conturile blocate de executorii judecătoreşti pentru datorii către furnizorii de utilităţi s-au trezit că le dispar din cont banii destinaţi reparaţiilor. Acest lucru s-a întâmplat în ultima lună, de când a intrat în vigoare noua legea – Legea 196/2018. Aceasta obligă asociaţiile să depună toţi banii din încasări într-un singur cont bancar, inclusiv banii din fondul de reparaţii, fondul de rulment şi fondul special. „Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în contul asociației de proprietari prevăzut la art. 20 alin. (1)“, se spune în art. 71, alin. 3 din Legea 196/2018.
Toate bune şi frumoase până aici, dar asociaţiile care sunt executate silit şi au poprire pe conturi s-au trezit că le dispar din cont, pe lângă sumele destinate plăţii facturilor, şi banii destinaţi reparaţiilor curente. După episodul cu salariile, când s-au trezit că nu pot să plătească veniturile salariale şi impozitele către stat, acum pierd şi banii de reparaţii. „Noi plătim fond de reparaţii lunar, fiindcă intenţionăm să reparăm terasa blocului, pentru că sunt infiltraţii la ultimul etaj. Este bloc-turn şi vom avea nevoie de sume destul de mari. Recent, de când cu noua lege, am aflat că banii sunt luaţi de executor. Noi acum cu ce mai facem reparaţii la acoperiş? Când mai strângem suma necesară?“, întreabă un proprietar din blocul 56B din Asociaţia de proprietari 12 Emil Gârleanu.
Că banii destinaţi reparaţiilor au ajuns să îndestuleze creanţele creditorilor, în speţă furnizorii de servicii, confirmă şi preşedintele asociaţiei de proprietari. „Odată cu intrarea în vigoare a legii, am depus toate fondurile asociaţiei în contul unic, inclusiv fondul de reparaţii. Numai că asociaţia este executată silit pentru datoriile pe care le are la Termo. Prin urmare, banii au ajuns la executor, în contul acelor debite. Erau bani plătiţi de către locatari, câte 50 de lei pe lună, şi cu ei intenţionam să reparăm terasa, fiindcă oamenii se plâng că sunt infiltraţii la etajele superioare. Noua lege ne face tot felul de probleme. De exemplu, am reparat lifturile şi am încheiat contract cu firma, să-i plătim în rate pentru executarea lucrărilor. În acest caz, suntem în imposibilitate să ne onorăm prevederile menţionate în contract. Prevederea cu contul unic ne creează probleme“, a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari 12 Emil Gârleanu, Ion Dincă.
Aceasta nu este singura asociaţie de proprietari din Craiova aflată în această situaţie. „Asociaţiile au astfel de probleme, preşedinţii se plâng, recent am avut o sesizare similară de la o asociaţie din Valea Roşie. Într-adevăr, contul unic ridică probleme asociaţiilor de proprietari. Legea spune că proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Este clar scopul acestor sume“, a precizat Ion Pătrulescu, preşedintele UAP.

Contul bancar unic înghite toţi banii proprietarilor

Gheorghe Ungureanu, executor judecătoresc (Foto: Lucian Anghel)

Că legea are hibe cu privire la acest cont unic recunosc executorii judecătoreşti, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari de la nivel naţional şi chiar reprezentanţii furnizorilor.
„Legea nu face distincţie, aici este problema. Banii intră într-un singur cont, iar banca nu face distincţie că sunt pentru plata facturilor sau pentru reparaţii, ea face ce îi spune executorul. Debitorul, adică asociaţia, poate contesta, dar cel mai important este ca el să convină cu creditorul să nu se atingă de sumele cu altă destinaţie. Eu am convenit cu asociaţiile să-mi plătească în tranşe lunare, ca să nu le iau toţi banii din cont şi să le ridic poprirea, dar dacă nu se ţin de convenţie, poprirea este instituită din nou. Totodată, să nu uităm că acum facturile sunt ele însele titluri executorii“, a precizat, pentru GdS, executorul judecătoresc Gheorghe Ungureanu.
Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, reprezentanţii Ligii Habitat au luat atitudine. „Noi am solicitat Parlamentului şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) modificarea legii, în primul rând, cu privire la contul bancar unic, aşa cum este prevăzut în art. 20, alin. 1, în care se spune că fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar“, a precizat Mihai Mereuţă, reprezentant al Ligii Habitat Bucureşti.
Reprezentanţii SC Termo Craiova SRL susţin că şi ei au avut intervenţii la MDRAP în acest sens, dar în privinţa sumelor executate şi care provin din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari nu au primit nici o solicitare de la asociaţii, aşa cum s-a întâmplat în cazul salariilor. „Pentru aceste sume nu am primit de la asociaţii solicitări scrise. Noi vom analiza fiecare asociaţie în parte, să vedem care este situaţia fiecăreia şi să decidem obiectiv, fiindcă nu este intenţia noastră să le luăm întreaga sumă din cont şi să-i punem în imposibilitatea de a-şi plăti ceilalţi furnizori“, a precizat Lorena Nicolăiță, director Termo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS