16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFostul primar din Malu Mare a scăpat de controlul judiciar

Fostul primar din Malu Mare a scăpat de controlul judiciar

Magistrații de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, să-l scoată de sub control judiciar pe fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, trimis în judecată într-un dosar de abuz în serviciu. Aceeaşi hotărâre a fost luată şi în cazul altor patru inculpaţi din acest dosar.

Primar al comunei doljene Malu Mare între anii 2004 – 2016, Alexandru Dicu a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2017, împreună cu alți șase inculpați, printre care se numără contabila Primăriei Malu Mare, reprezentanții a patru societăți comerciale și un diriginte de șantier.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au reținut că Primăria Malu Mare a plătit aproape un milion de lei pe bunuri supraevaluate, dar și pe lucrări fictive ori executate numai parțial. „Inculpatul Dicu Alexandru, în calitate de primar al comunei Malu Mare, în perioada 2009 – 2012, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice, a încheiat contracte de achiziţii directe de produse, servicii şi lucrări cu mai multe societăţi, printre care SC Gidazi Prod Com SRL, SC Silvia Metal SRL, SC Miflan SRL şi SC Mitdur Service SRL. A acceptat la plată facturi reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate şi supradimensionate sau nu au fost executate în realitate“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților. Cele mai multe nereguli, au susținut anchetatorii, ar fi fost legate de amenajarea unui părculeț în fața primăriei din comuna Malu Mare, pentru care SC Gidazi Prod Com SRL ar fi încasat în plus peste o jumătate de milion de lei. Amenajarea acestui părculeț a costat în total 920.000 de lei, proiectul fiind finanțat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Potrivit anchetatorilor, în cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 500.000 de lei din prejudiciul total de 822.352 de lei.

Cinci inculpați au scăpat de controlul judiciar

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 6 octombrie, anul trecut, iar în iulie a ieșit din procedura de cameră preliminară.
Mai târziu, pe 30 august, Judecătoria Craiova a dispus revocarea măsurii controlului judiciar dispusă față de cinci inculpați din acest dosar – Alexandru Dicu, Constantin Petrache, Gheorghe Ardeleanu, Florentina Stoian și Rodica Cotea.
Procurorii craioveni nu au fost de acord cu hotărârea Judecătoriei, așa că au formulat o contestație la Tribunalul Dolj, instanță care a admis acţiunea anchetatorilor la începutul lunii septembrie.
Ulterior, pe 26 octombrie, Judecătoria Craiova a dispus din nou revocarea măsurii controlului judiciar în cazul celor cinci inculpaţi. Şi de data aceasta procurorii au formulat o contestaţie la Tribunalul Dolj, însă instanţa de judecată nu le-a mai dat câştig de cauză.
„Respinge contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova împotriva încheierii din 26.10.2018 pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul nr. 28235/215/2017/a4“, se arată în hotărârea instanţei, care este una definitivă.
Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit de instanţă pentru data de 16 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS