17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDiaspora se mobilizează să ajute Spitalul Județean Craiova

Diaspora se mobilizează să ajute Spitalul Județean Craiova

Românii din diaspora se mobilizează și donează pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. O craioveancă stabilită în Belgia a pornit o inițiativă pentru ajutorarea Secției II de Pediatrie, care deservește toată Oltenia. În cadrul secției se află și Compartimentul de Oncopediatrie. Este nevoie de mobilier nou, dar și de aparatură medicală.

Scopul campaniei este de a strânge cât mai multe fonduri și ajutoare medicale pentru această secție, care nu a mai fost modernizată de ani buni. La această inițiativă au aderat deja mulți români din Belgia, care au contribuit cu diverse sume de bani, dar au oferit și un calculator care va ajunge curând în secție.
„Sunt foarte sensibilă la campaniile contra cancerului întrucât mama s-a prăpădit de cancer în vara trecută. Este, deci, pe fondul unei experiențe personale dureroase, mobilizându-mă pentru ca alții să nu mai sufere. Această inițiativă își propune să aducă un mic ajutor imediat Secției II de Pediatrie din Spitalul Județean, deși, din păcate, nu poate rezolva toate problemele existente. Practic, ar fi nevoie de o clădire nouă pentru un spital de urgență pediatric“, a declarat Daniela Lavinia Bîciu, inițiatoarea proiectului.
Români, dar și belgieni au donat diverse sume acestui proiect, șocați fiind de condițiile în care copiii României sunt îngrijiți.
Secția II Pediatrie a fost de multe ori subiectul unor articole de presă în care erau prezentate condițiile precare în care copiii sunt tratați. Consiliul Județean Dolj a anunțat că este prevăzută o renovare a secției, dar aceasta nu va include și schimbarea mobilierului vechi și a aparaturii medicale.
În compartimentul de Oncopediatrie, care are 13 paturi, este mare nevoie de o hotă microbiologică cu flux laminar, special concepută pentru manipularea citostaticilor. Aceasta permite prepararea în siguranță a substanțelor cu potențial toxic și deci periculos pentru cei care le manevrează, asigurând cel mai înalt grad de protecție pentru pacient, personalul medical și mediu înconjurător. Achiziționarea acesteia este prioritară pentru campania de fonduri lansată la Bruxelles.
„Mai sunt și alte probleme majore, sunt legate de mobilierul vetust, care nu a fost niciodată schimbat de la deschiderea spitalului. În secție sunt necesare 50 de paturi (dintre care 21 mici) pentru internările în regim normal și zece pături (trei mari și șapte pediatrice) pentru Secția de Reanimare. Nu există nici un separator de paturi, ceea ce pune problema intimității și demnității pacienților. Părinții aparținătorilor nu dispun de paturi special amenajate, în cazurile când trebuie să se interneze cu copiii lor. De cele mai multe ori, ei împart patul cu copilul bolnav, ceea ce nu este nici confortabil, nici recomandat“, a adăugat Daniela Livinia Bîciu, inițiatoarea campaniei.
Mai multe instituții spitalicești și pediatrice din Belgia au fost contactate, pentru a vedea în ce condiții pot sprijini dotarea secției cu materiale medicale. De asemenea, se lucrează la organizarea unui concert caritabil în beneficiul secției respective, cu ajutorul Rombel, asociația românilor din Belgia. Mobilizarea este foarte importantă și chiar dacă unele persoane nu pot dona, pot ajuta prin distribuția informației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS