8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFiica lui Genică Boerică face patru ani de închisoare

Fiica lui Genică Boerică face patru ani de închisoare

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dat, miercuri, o sentinţă definitivă în dosarul în care Diana Boerică, una dintre fiicele omului de afaceri Genică Boerică, este trimisă în judecată alături de alţi şapte inculpaţi într-un dosar de spălare de bani. Dacă fiica lui Boerică a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru spălare de bani, ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între trei şi şase ani şi patru luni de închisoare, toate cu executare.

Cei opt inculpați din acest dosar de spălare de bani, uz de fals sau evaziune fiscală – Diana Boerică, Elena Drăgan, Ileana Moandă, Ionel Vlad, Aurel Prie, Dorin Cojocinescu, Radu Drăgan și Dan Dumitrașcu – au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în noiembrie 2014.
Procurorii craioveni au reținut că „inculpaţii Prie Aurel, Drăgan Radu, Vlad Ionel, Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana, apropiaţi ai lui Genică Boerică, cea din urmă fiind fiica acestuia, au hotărât, în anul 2007, înfiinţarea SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL, societate prin care s-a urmărit obţinerea, în mod ilicit, de creditare de la CEC Bank, pe baza facturii falsificate nr. 6984553/04.04.2007, cu privire la achiziția unor utilaje. După obţinerea fondurilor, de acestea urma să beneficieze, sub diferite forme, toţi cei implicaţi în activitatea infracţională. În vederea obţinerii fondurilor, a fost atrasă în activitatea infracţională şi inculpata Drăgan Elena, administrator la societatea de leasing SC IFN DH LEASING SA“. Astfel, IFN DH LEASING a indus în eroare CEC Bank cu ajutorul facturii false nr. 6984553/04.04.2007 (privind o serie de utilaje care nu existau în realitate) și a obținut un credit bancar în valoare de 8.425.867 de lei. Ulterior, IFN DH LEASING a virat suma de 9.912.786 de lei în conturile SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL, iar o parte din această sumă a fost folosită la cumpărarea de terenuri şi alte bunuri, care apoi au fost înstrăinate către societăţi nou-înfiinţate de către inculpaţii Ileana Moandă, Dorin Cojocinescu şi Diana Boerică.

Inculpaţii, ajutaţi de un avocat mehedinţean

Anchetatorii au mai stabilit că Moandă, Cojocinescu şi Diana Boerică au apelat la avocatul mehedințean Dan Dumitraşcu, care ar fi întocmit contracte false de cesiune de creanţă, în baza cărora creanţele SC MEDEIRA CONSTRUCT au fost cedate unor societăţi comerciale inexistente. În final, SC MEDEIRA CONSTRUCT nu a plătit impozit pe profit şi TVA către bugetul de stat pentru vânzarea bunurilor achiziţionate cu banii obţinuţi prin inducerea în eroare a CEC Bank, făcând declaraţii nereale cu privire la impozitul pe profit şi TVA de plată. De altfel, evidenţa contabilă a acestei societăţi a dispărut odată cu cesionarea sa fictivă către doi cetăţeni de origine irakiană.
În aprilie 2017, cei opt inculpaţi au fost condamnaţi de magistraţii Curţii de Apel Craiova. Diana Boerică, Radu Drăgan, Dan Dumitrașcu, Dorin Cojocinescu și Ileana Moandă au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare, iar Elena Drăgan a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare. Cele mai mari pedepse, de patru ani și patru luni, respectiv de cinci ani de închisoare, au fost aplicate inculpaților Aurel Prie și Ionel Vlad.
Instanța a admis acțiunea civilă formulată de CEC Bank și i-a obligat pe inculpații Elena Drăgan, Aurel Prie, Radu Drăgan şi IFN DH LEASING să achite băncii suma de 9.006.165 de lei. De asemenea, Ionel Vlad a fost obligat să achite Finanţelor Publice Craiova sumele de 457.095 de lei (reprezentând impozit pe profit) şi 873.576 de lei (reprezentând TVA).

Pedepse majorate la Înalta Curte

Sentinţa magistraţilor craioveni a fost atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care a dat o sentinţă definitivă în acest dosar pe 31 octombrie. Lui Drăgan i-a fost majorată pedeapsa la 5 ani şi 8 luni închisoare, ca şi în cazul inculpatei Ileana Moandă, iar Prie a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare. O pedeapsă mai mare, de 5 ani de închisoare, a primit şi Dorin Cojocinescu. Diana Boerică şi Dan Dumitraşcu au rămas cu pedepsele stabilite de Curtea de Apel Craiova, ca şi Elena Drăgan. Singurul care a primit o pedeapsă mai mică este Ionel Vlad, care a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Genică Boerică a fost încarcerat anul trecut

Omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost condamnat, începând cu noiembrie 2013, în patru dosare penale. Astfel, în noiembrie 2013, acesta a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare într-un dosar de vătămare corporală din culpă. În ianuarie 2014, același Genică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani şi trei luni de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste patru milioane de euro. După pronunțarea sentinței, Genică Boerică nu a fost găsit de polițiști, aşa că a fost dat în urmărire internațională prin Interpol. În aprilie 2014, Boerică era condamnat în lipsă de Curtea de Apel Craiova la şase ani de închisoare într-un alt dosar, unul privind altă serie de restituiri ilegale de TVA. După mai bine de doi ani, în noiembrie 2016, Boerică a fost condamnat definitiv, tot în lipsă, într-un dosar în care a fost acuzat de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Genică Boerică a fost prins la Milano, Italia, în iunie 2017. În august, același an, a fost adus în țară, sub escortă.
La sfârşitul lunii septembrie, Curtea de Apel Craiova a hotărât să contopească pedepsele primite de Boerică în una singură, de zece ani şi trei luni de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS