17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul de 55 de milioane de euro a rămas în paza Domnului

Stadionul de 55 de milioane de euro a rămas în paza Domnului

Paza stadionului „Ion Oblemenco“, cel mai valoros bun al Primăriei Craiova, a fost lăsată în seama patrulelor Poliţiei Locale, cu toate că s-a făcut o licitaţie pentru păzirea arenei, dar firma câştigătoare nu a semnat contractul

Arena de 55 de milioane de euro din Bănie, cel mai valoros bun de patrimoniu al oraşului, nu beneficiază de pază, cu toate că primăria s-a grăbit de fiecare dată să organizeze licitaţii pentru păzirea stadionului „Ion Oblemenco“. Prima a avut loc în ianuarie 2018, contractul cu o durată determinată de 76 de zile fiind atribuit firmei Protect NPG Pază SRL, singura care a participat atunci la licitație, pentru suma de 99.563,04 lei (fără TVA). Următoarea licitaţie a fost organizată în luna aprilie, de data asta pentru un acord-cadru pe doi ani, iar câştigătoare a fost desemnată tot SC Protect NPG Pază SRL, care a venit cu cel mai mic preț: 1.212.422,40 lei (fără TVA). Firma urma să asigure paza nonstop a stadionului din Craiova cu 18 agenți – 16 pentru pază (câte patru pe tură, timp de șase ore) și doi pentru monitorizare, numai că atribuirea contractului a fost blocată de contestaţii. NPG a venit la licitație un tarif de 13,58 lei/oră/agent, fără TVA, iar două dintre firmele participante au contestat procedura de atribuire, considerând că tariful respectiv nu poate fi practicat dacă se respectă legea privind salarizarea personalului.De paza stadionului „Ion Oblemenco“ din Craiova s-a ocupat oficial, de la 1 februarie, firma Protect NPG Pază SRL, in baza unui contract pe 76 de zile care a expirat

De aici au început procesele, însă ele au avut şi un final. Unul fericit pentru primărie, care nu a fost nevoită să reia procedura, şi pentru firma desemnată câştigătoare, care a avut câştig de cauză în toate. Mai întâi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), apoi la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova. Ultima decizie a CNSC datează din luna august, aceeaşi în care s-a pronunţat şi instanţa. Pe 14 august, Curtea de Apel respingea, ca nefondat, recursul uneia dintre firmele contestatoare, decizia fiind definitivă. Prin urmare, nimeni nu mai putea să stea în calea semnării contractului dintre Primăria Craiova şi Protect NPG Pază SRL, iar stadionul de 55 de milioane de euro urma să fie păzit nonstop până în 2020. Şi, totuşi, contractul nu a fost semnat, iar arena „Ion Oblemenco“ a fost lăsată în toată această perioadă în seama patrulelor Poliţiei Locale.

De ce nu s-a semnat contractul?

De ce nu s-a semnat până în prezent contractul cu firma de pază, deşi au trecut mai bine de două luni de la deciziile instanţelor, nu se ştie. Sau, cel puţin, primăria consideră acest aspect secret de stat. Şi ar fi rămas aşa, dacă nu apărea acel incident de pe 13 octombrie, cu minorul de 12 ani care s-a distrat nestingherit pe gazonul de pe „Oblemenco“, dovedind cât de vulnerabil este obiectivul cel mai de preţ al Craiovei şi cât de ineficientă este paza lui. GdS a prezentat, în articolul de ieri, „Minor amendat după ce s-a distrat nestingherit pe gazonul de pe «Oblemenco»“, consecinţa acelui incident, amendarea cu 500 de lei a părinţilor celui care a comis fapta, dar problema rămâne.

În urma articolului din GdS, reprezentanţii Protect NPG Pază SRL au ţinut să menţioneze că firma nu a semnat contractul de pază al stadionului, aşa că agenţii săi nu aveau ce să caute acolo, după cum eronat a apărut în conţinutul articolului, şi că vor emite un drept la replică în acest sens. De ce nu s-a semnat însă contractul? Nici aceştia nu au putut preciza, pasând problema către primărie. Aici, însă, tăcere. Drept măsură pentru cele întâmplate, autorităţile s-au grăbit să facă o anchetă internă pentru a afla cum au ajuns imaginile de pe camerele de supraveghere ale stadionului în presă şi cine trebuie să-l depisteze pe minorul teribilist şi nu a făcut-o. În plus, s-a luat decizia suplimentării pazei arenei cu echipaje de la Poliţia Locală.
Cât despre semnarea contractului pentru o licitaţie atribuită în luna aprilie şi rămasă definitivă în august, acest lucru ar urma să se facă în circa două săptămâni, potrivit reprezentanţilor municipalităţii. De ce a avut nevoie însă primăria de o perioadă aşa mare de timp pentru a semna un contract? Ar fi fost „o treabă ceva mai complicată“, după cum s-au exprimat surse din instituţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS