6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRestituirea taxei auto în Dolj - o piaţă de 68 de milioane de lei

Restituirea taxei auto în Dolj – o piaţă de 68 de milioane de lei

Fiscul a primit peste 33.000 de cereri de restituire a taxei auto, în termenul legal. Până la începutul acestei luni se restituiseră unui număr de peste 10.000 de doljeni peste 20 de milioane de lei. Fiscul mai avea de plătit încă 47 de milioane de lei tuturor celor care au cerut să îşi primească banii încasaţi de stat sub forma taxelor auto. Iată în ce condiţii se fac plăţile şi care este calendarul restituirilor.

Zeci de mii de doljeni şi-au cerut de la Fisc restituirea banilor încasaţi sub forma diverselor taxe de poluare introduse treptat în România, taxe care au fost considerate nelegale de către Comisia Europeană. Termenul până la care puteau să ceară la ANAF restituirea taxei de către cei care au plătit una din taxele de poluare, în momentul în care şi-au achiziţionat o maşină, a expirat la finele lunii august. Dreptul contribuabilului de a cere restituirea s-a născut de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 52/2017, respectiv la 7 august 2017, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererea de restituire s-a depus, sub sancțiunea decăderii, până la data de 31 august 2018. Cine nu a depus cererea de restituire până la acea dată a pierdut dreptul de a încasa contravaloarea taxei de poluare, sub diversele ei forme, achitate la achiziţionarea unui autovehicul.
În Dolj s-au depus la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj 33.257 de cereri reprezentând restituirea taxei speciale pentru autovehicule, a taxei de poluare, a taxei pentru emisii poluante şi timbru de mediu pentru autovehicule, potrivit posibilităţilor de restituire stabilite de OUG 52/2017 privind restituirea acestor taxe.

5.400 de doljeni au hotărâri judecătoreşti definitive

Din totalul cererilor de restituire depuse în Dolj, 5.400 de solicitări au fost făcute în instanţă, iar persoanele care au solicitat astfel restituirea banilor au sentinţe definitive şi irevocabile.
Iniţial, doar cei care câştigau în instanţă dreptul de a li se restitui taxa primeau banii de la Fisc, dar în etape. Din 2016 până la mijlocul lui 2018, restituirea sumelor a fost blocată de stat, din… inerţie legislativă. La momentul tăierii celor 200 de taxe, guvernul a anulat şi procedura efectivă de restituire a taxei auto. Aşadar, mii de persoane care aveau hotărâri definitive şi irevocabile de partea lor nu puteau să încaseze banii de la ANAF şi nici să blocheze conturile instituţiei. Potrivit legislaţiei fiscale, nu pot fi executate silit conturile instituţiilor în care se încasează impozite şi taxe. Aşadar, mii de oameni cărora statul le încasase taxa de timbru sau alte taxe auto în câteva minute, la ghişeele Fiscului, se aflau în imposibilitatea de a-şi recupera taxa auto, deşi îşi câştigaseră acest drept în instanţă. Ulterior, Executivul a decis ca banii să li se restituie în interval de cinci ani celor îndreptăţiţi. Nici de plata ratelor anuale nu s-a putut ţine Fiscul, conform celor relatate în GdS de-a lungul vremii, la sesizarea unui doljean care câştigase taxa în instanţă, cu hotărâre definitivă şi irevocabilă, ANAF invocând faptul că Administraţia Fondului de Mediu nu le vira bani în conturi.

O treime din bani a fost restituită până la debutul lunii octombrie

Până la începutul acestei luni se restituiseră banii pentru mai bine de 10.000 de doljeni. „Suma totală restituită de AJFP Dolj din taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxă pe poluare pentru autovehicule şi taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este de 20.618.656 de lei, soluţionându-se un număr de 10.098 de cereri“, informa AJFP Dolj la începutul lunii octombrie, la solicitarea GdS.
Până la acea dată, Fiscul restituise o treime din sumele cuvenite plăţii taxei de poluare. La începutul lunii octombrie, mai erau de restituit 47.658.010 lei, aferente unui număr de 23.159 de cereri, conform datelor de la Fiscul doljean. În total, ANAF trebuie să le restituie doljenilor care au cerut rambursarea taxei o sumă totală de 69.276.666 lei, pentru a onora toate cele 33.257 de cereri de restituire. Totodată, statul este obligat să le plătească oamenilor şi dobânda aferentă perioadei în care banii oamenilor au fost utilizaţi de către stat, care este de 0,02% pe zi, calculată de la data la care contribuabilii au achitat taxa către stat. În cazul hotărârilor date în instanţă, dobânzile sunt stabilite de acele instanţe.

Cum şi când se plătesc sumele din taxele auto

Reprezentanţii Fiscului doljean spun că se achită în continuare sumele către contribuabilii care mai au de încasat taxa auto. Potrivit Normelor metodologice de aplicare a OUG 52/2017, după ce cetăţenii au depus cererea de restituire a taxei, Fiscul întocmeşte decizii de soluţionare a cererilor privind restituirea sumelor. Numai că plata banilor către toţi solicitanţii nu depinde numai de Fisc. Întrebaţi cum se vor face plăţile pentru cei care nu au intrat până acum în posesia sumelor reprezentând taxele plătite statului, reprezentanţii AJFP Dolj au precizat: „Se restituie aceste sume în funcţie de sumele care se virează de Administraţia Fondului de Mediu în Trezorerie“.
Normele metodologice de aplicare a OUG 52/2017 prevăd clar care este calendarul de plăţi pe care trebuie să îl respecte statul pentru restituirea sumelor încasate sub forma diverselor taxe auto existente de-a lungul timpului în România. Conform punctului 2.14 din Normele metodologice respective, „Restituirea efectivă a sumelor se efectuează de către unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent, astfel:
a) taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018;
b) timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019“.
Cum ANAF restituie banii în funcţie de sumele virate în conturile trezoreriei de către Administraţia Fondului de Mediu, rămâne de văzut dacă se vor respecta termenele prevăzute de actele normative în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS