3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţiile cu poprire pe conturi au liber să-şi încaseze salariile

Asociaţiile cu poprire pe conturi au liber să-şi încaseze salariile

După ce asociaţiile de proprietari din Craiova care au poprire pe cont s-au plâns că nu-şi pot încasa salariile, creditorul, în speţă SC Termo Craiova SRL, a înţeles că este ilegal „să pună mâna“ pe salariile angajaţilor proprietarilor şi a decis să le acorde o dispensă. Prin urmare le permite să achite, cu bani din cont, drepturile salariale şi să plătească şi contribuţiile la stat.
Cu alte cuvinte, veniturile obținute în baza unui contract de muncă de către angajaţii asociaţiilor de proprietari nu vor mai putea fi poprite de către bănci, ca urmare a unor titluri executorii emise la cererea Termoficării. Acest fapt se întâmplă, după ce asociaţiile s-au plâns că nu pot să-şi plătească angajaţii. Chiar dacă nu ar fi luat această hotărâre de bunăvoie, legea tot nu i-ar fi permis executorului judecătoresc să se atingă de salariile angajaţilor de la asociaţiile de proprietari. Drept urmare, Siomax a început să trimită adrese către asociaţii prin care le invită să vină să li se elibereze nişte acorduri cu care să se prezinte la executor. Acesta, la rândul lui, le eliberează reprezentanţilor proprietarilor adrese pe care le transmit băncilor, ca să le permită să facă prin contul bancar plata salariilor şi cea a contribuţiilor către stat. „Am înştiinţat asociaţiile care au conturile poprite şi nu-şi pot plăti salariile şi contribuţiile că pot să facă nişte declaraţii, iar noi să le eliberăm nişte adrese cu care merg la executor şi la bancă. Ulterior pot să-şi plătească doar salariile. Am înţeles că au întâmpinat probleme decât la unele bănci, nu la toate. Ştim cu toţii că în prevederile Codului de procedură civilă este menționat că nu sunt supuse executării silite, prin poprire, sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare. Totodată, avem în vedere ca, începând din luna noiembrie, să le permitem plata eşalonat a datoriilor către Termo, ca să poată să-i plătească şi pe ceilalţi furnizori de utilităţi, dar avem o condiţie, să fie bun-platnici. Nu putem să facem acest compromis în cazul asociaţiilor cu datorii de ordinul miliardelor“, a precizat Maria Somnea, reprezentantul firmei SIOMAX, care se ocupă de insolvenţa SC Termo Craiova SRL.
Alte asociaţii de proprietari au făcut ele primul pas şi au cerut creditorului, SC Termo, să le permită să opereze plata drepturilor salariale, chiar dacă au conturile poprite. „Am mers şi am vorbit cu administratorul judiciar de la Termo şi i-am cerut o adresă cu care să mă prezint la executor şi în baza a ce îmi dă executorul să mă duc la bancă. Chiar azi am făcut asta, am alergat la bancă, la executor… Doar în acest fel pot să plătesc angajaţii cu banii pe care-i depun în cont, chiar dacă am poprire pe el“, spune Marin Trăsnitu, președintele Asociației de Proprietari nr. 6 Eroilor – Valea Roșie.

CAO menţine poprirea

Până la acest moment, doar furnizorul de căldură al oraşului, în calitatea sa de creditor al asociaţiilor de proprietari, a oprit executarea silită în limita sumelor care reprezintă valoarea drepturilor salariale. Ceilalţi furnizori, în speţă Compania de Apă Oltenia, care au pornit executarea silită împotriva debitorului care nu şi-a executat de bunăvoie obligaţia nu s-au gândit să dispună suspendarea executării silite. „Nu am suspendat sau întrerupt vreo executare silită până la acest moment. Nu am avut nici solicitări în acest sens din partea vreunei asociaţii de proprietari“, a declarat Anca Bălăceanu, director economic CAO.

Ce spune legea

Nu pot fi poprite sumele aferente plății drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de trei luni de la data înființării popririi; atunci când asupra aceluiași cont sunt înființate mai multe popriri, termenul de trei luni în care se pot efectua plăți aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înființării primei popriri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS