10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlba-neagra cu zona unitară la Asociaţia 8 Lăpuş-Argeş

Alba-neagra cu zona unitară la Asociaţia 8 Lăpuş-Argeş

În Craiova, zonele unitare au ajuns un fel de sperietoare pentru proprietarii care sunt legaţi cu forţa de sistemul centralizat de încălzire. Totuşi, de sub monopolul termoficării, cei mai descurcăreţi dintre locatari scapă fără nicio bătaie de cap, în timp ce vecinii lor nu primesc nici acordul asociaţiei, nici avizul furnizorului de căldură pentru debranşare. Motivul, se găsesc în zonă unitară, chiar dacă la peste 25% din apartamentele din blocul în care locuiesc sau din blocul învecinat au fost deja montate centrale. Este curios că, uneori, reprezentanţii asociaţiei şi angajaţi ai acesteia îşi montează centrale de apartament, iar când vine vorba de locatari li se aruncă în faţă că se găsesc într-o zonă oprită de la debranşare. Sunt sute de cazuri în Craiova, când proprietarii s-au debranșat ilegal de la sistemul centralizat de încălzire al orașului, chiar cu concursul SC Termo Craiova SRL sau cu acordul tacit al asociaţiei. O situaţie de acest fel se întâlneşte în blocul 42 din cartierul Lăpuş-Argeş, unde jumătate dintre proprietari au decis să renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să-şi monteze centrale de apartament. Au investit în introducerea conductei de gaze pe casa scării şi au făcut demersuri pentru montarea centralelor de apartament. „În blocul nostru sunt 14 apartamente, dintre care la şapte proprietarii au montat centrale, ca să nu mai aibă probleme cu căldura şi cu apa caldă. Am mers la asociaţie, am luat aprobare pentru gaze, am băgat conducta, după care am mers la Termo şi aici ne spun că trebuie să le ducem acordul asociaţiei. La asociaţie ne-au refuzat, pe motiv că suntem în zonă unitară“, spune Doina Prodea, proprietara de la apartamentul 6 din blocul 42. Proprietarii susţin că sunt uimiţi de acest răspuns pentru că în blocurile învecinate locatarii şi-au montat centrale de apartament şi nu li s-a dat un aviz nefavorabil din partea operatorului local de căldură sau de la asociaţie din cauză că s-ar afla în zonă unitară. „Nu înţelegem cum de noi suntem în zonă unitară, iar cei din blocurile învecinate nu sunt. Chiar preşedintele Ionel Mernea, care locuieşte în blocul 35, scara 3, are centrală. Mai este un domn în blocul învecinat, care este în comitet sau cenzor şi are centrală. Până şi administratoarea, Ana Dobre, care locuieşte în asociaţie, ştim că are centrală. Ei nu sunt în zonă unitară, doar noi?“, întreabă Mariana Vlad, proprietara de la apartamentul 2.
Locatarii mai spun că, atât în răspunsul primit de la SC Termo Craiova SRL, cât şi de la asociaţie se arată că: „Întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile cumulative impuse prin reglementările în vigoare, nu se poate aviza favorabil solicitarea de deconectare de la alimentare cu energie termică a apartamentului dumneavoastră“, se arată într-o adresă venită din partea asociaţiei de proprietari, care preia în mare parte răspunsul furnizorului de căldură.
Care sunt reglementările pe care le încalcă proprietarii din blocul 42 din cartierul Lăpuş-Argeş? Iată ce răspunde SC Termo Craiova SRL: „În conformitate cu prevederile art. 3, lit g din Legea nr. 325/2006, într-un condominiu trebuie să existe un singur sistem de încălzire. Conform prevederilor legale în vigoare, Legea nr. 325/2006, art. 8, alin. 2, lit. i, HCL nr. 363/2013, art. 2, alin. 24 şi art. 31, lit. a şi HCL nr. 459/2009, blocul 42 se află în zonă unitară. Condiţiile tehnice pentru efectuarea debranşărilor sunt stabilite conform Legii nr. 325/2006, art. 32, lit. c de către operatorul serviciului cu respectarea normativelor tehnice în vigoare şi reglementările emise de ANRSC“. Corect şi legal, dar se ridică o întrebare, unde-i lege e şi tocmeală? Atunci cum se face că unii dintre proprietarii din blocurile arondate Asociaţiei nr. 8 Lăpuş-Argeş au primit avizul Termoficării şi acceptul asociaţiei să se debranşeze şi alţii nu?

Doina Prodea, proprietara de la apartamentul 6 din blocul 42 (Foto: Lucian Anghel)

Centrală contra uscătorie?

Proprietarii din blocul 42 mai susţin că la mijloc ar fi vorba şi despre un „şantaj“ venit din partea preşedintelui asociaţiei, Ionel Mernea, care a pus ochii pe uscătoria blocului. „Pe lângă faptul că atât preşedintele, cât şi unii de la asociaţie au centrale, deşi sunt şi ei tot în zonă unitară ca şi noi, mai este o problemă. Am aflat de la vecinul Sorin (Prodea – n.r.) că i-ar fi zis că el vrea uscătoria de la parterul blocului şi să ne convingă pe noi să ne dăm acordul, pentru că vrea să o amenajeze şi să-şi aducă părinţii să locuiască acolo. Cum locatarii s-au împotrivit, acesta a refuzat şi el să-şi dea acceptul să ne debranşăm“, afirmă Mariana Vlad, locatar.
Reprezentanţii asociaţiei sunt în această perioadă în concediu şi, drept urmare, nu au fost găsiţi la sediu pentru a ne da mai multe lămuriri. Totuşi, contactat telefonic, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 8 Lăpuş Argeş a transmis, prin mesaje, câteva răspunsuri: „Punctul de vedere al asociaţiei a fost exprimat în mai multe rânduri, conform legislaţiei în vigoare. Dacă cineva ar avea disponibilitatea de a citi răspunsul asociaţiei sunt sigur că-l va înţelege şi nu ar mai fi nevoie de alt punct de vedere. Acordul de debranşare se eliberează de furnizorul de energie termică, în condiţiile legii. Afirmaţiile sunt neadevărate. Faceţi afirmaţii nefondate“, spune Ionel Cătălin Mernea.
Trebuie precizat că la un moment dat, SC Termo Craiova SRL a intenţionat să redefinească zonele unitare. Vechile zone unitare, 147 la număr, care au fost stabilite prin HCL nr. 459/2009 nu mai coincid cu realitatea din teren. Situația apartamentelor debranșate legal sau ilegal de la sistemul centralizat de încălzire este în unele asociații schimbată radical. Sunt blocuri în care la data stabilirii zonelor unitare erau debranșate unu-două apartamente, iar acum s-a ajuns ca Termo să mai furnizeze căldură unui singur apartament. „Au fost simple discuţii şi au rămas la acel stadiu. Nu s-a modificat nimic“, a precizat Stelian Bărăgan, vicepriamrul Craiovei

Condiţii pentru debranșare

„Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative: a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale; b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative: a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală; b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire; c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte“, Legea nr. 325 din 14 iulie 2006, art. 30, alin1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS