10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Cârna, condamnat definitiv

Fostul primar din Cârna, condamnat definitiv

Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, la sfârşitul săptămânii trecute, să-l condamne la trei ani de închisoare cu suspendare pe Cornel Andrei, fostul primar al comunei doljene Cârna, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Alţi cinci inculpaţi din dosar au primit pedepse între un an şi doi ani de închisoare, tot cu suspendare. Anchetatorii au reţinut că, la realizarea sistemului de apă şi al unei baze sportive, fostul primar a plătit aproximativ o jumătate de milion de lei pentru lucrări nereale sau neconforme.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au reţinut în acest dosar că, „în perioada 2009-2011, inculpatul Andrei Cornel, în calitate de primar al comunei Cârna, a dispus, cu ştiinţă, efectuarea de plăţi în cuantum de 420.729 lei pentru lucrări nereale sau neconforme cu proiectul tehnic cu ocazia executării «Sistemului de Alimentare Apă în Comuna Cârna» de către SC Tecond SRL, societate reprezentată de către inculpaţii Boiangiu Vasile şi Diaconescu Gheorghe, în activitatea infracţională fiind ajutaţi de către inculpatul Călin Marian care, în calitate de diriginte de şantier, a vizat situaţiile de plată cuprinzând lucrările neefectuate sau neconforme“.
În urma anchetei s-a stabilit faptul că, în timpul lucrărilor, au fost înlocuite în totalitate conductele cu diametrul de 110 mm cu cele de 75 mm, cele cu diametrul de 140 mm cu conducte de diametrul 90 mm, iar cele de diametrul 160 mm cu cele de diametrul 110 mm. Anchetatorii au mai stabilit că, deşi şanţurile ar fi trebuit săpate manual, au fost săpate mecanic, cu costuri mult mai mici. Plata a fost făcută însă la preţul săpăturii manuale. Probleme au fost găsite şi la căminele de vizitare, unele incomplete. De asemenea, experţii tehnici au constatat că în cazul celor 43 de cămine de vizitare a fost „solicitată la plată o cantitate triplă de beton decât cea din realitate, iar din capacele utilizate numai 11 au fost identificate a fi din fontă carosabilă, restul confecţionate din cornier şi tablă de două tipuri care nu respectau proiectul şi normativele tehnice“, după cum au mai precizat anchetatorii.
În ceea ce priveşte construcţia bazei sportive din comună, procurorii au reţinut că edilul Cornel Andrei „a dispus, cu ştiinţă, efectuarea de plăţi în cuantum de 112.302 lei pentru lucrări nereale sau neconforme cu proiectul tehnic“. Baza sportivă a fost construită de SC Styl Construct SRL, reprezentată de Traian Piculesa. Diriginte de şantier a fost Constantin Bulgaru.
În faţa anchetatorilor, Cornel Andrei a susţinut că nu a ştiut faptul că în situaţiile de plată erau consemnate lucrări nereale, dar şi că responsabili au fost diriginţii de şantier care ar fi trebuit să verifice lucrările.

Condamnaţi cu suspendare la Curtea de Apel Craiova

Cei şase inculpaţi din acest dosar, plus firma Tecond SRL, au fost trimişi în judecată în noiembrie 2014, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Segarcea. Instanţa s-a pronunţat în octombrie 2016, toţi inculpaţii fiind condamnaţi. Cornel Andrei a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar după contopirea cu o pedeapsă mai veche, de doi ani cu suspendare primită tot pentru abuz în serviciu, instanţa a dispus să execute trei ani şi jumătate de închisoare. Boiangiu, Diaconescu, Călin şi Piculeasa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar Bulgaru la doi ani, tot cu suspendare. Instanţa a mai dispus amendarea firmei Tecond SRL cu 20.000 de lei şi i-a interzis ca timp de doi ani să participe la procedurile de achiziţii publice.
Hotărârea Judecătoriei Segarcea a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a dat o sentinţă definitivă în acest dosar joi, pe 25 octombrie.
Judecătorii craioveni au admis apelurile formulate de inculpaţi şi au hotărât să-l condamne pe Cornel Andrei la trei ani de închisoare cu suspendare. Boiangiu, Diaconescu, Călin şi Piculeasa au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare, iar Bulgaru a rămas cu pedeapsa stabilită de Judecătoria Segarcea. În plus, Cornel Andrei, Boiangiu, Diaconescu, Călin şi Tecond SRL au fost obligaţi să achite Primăriei Cârna despăgubiri civile în valoare totală de 421.799 de lei.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS