13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBrâncuși, tratat cu indiferență de autorități

Brâncuși, tratat cu indiferență de autorități

Lipsă totală de interes faţă de Simpozionul internaţional dedicat lui Constantin Brâncuşi şi aniversării a 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu. Autorităţile au ignorat aproape total Simpozionul cu participare internaţională dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi şi organizat de Primăria Târgu Jiu, sub Înaltul Patronaj al Administraţiei Prezidenţiale. Unii dintre cei mai buni specialişti în artă din Europa au sosit la Târgu Jiu. Acest lucru nu i-a motivat pe reprezentanţii instituţiilor publice sau pe aleşi să fie prezenţi vineri la festivitatea organizată la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu. Singurul parlamentar care a dat curs invitaţiei a fost Florin Cârciumaru. Au lipsit şi consilierii locali şi cei judeţeni. Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, nu şi-a ascuns mâhnirea că la o manifestare de o asemenea amploare şi de talie internaţională nu au fost prezenţi măcar reprezentanţii cetăţenilor. Adrian Tudor a spus că parlamentarii care au lipsit de la eveniment să nu mai folosească numele lui Constantin Brâncuşi în campania electorală. Viceprimarul este dezamăgit inclusiv de colegii săi de partid, care au lipsit de la festivitatea de deschidere a Simpozionului Internaţional.

Intrarea a fost liberă

Viceprimarul oraşului Târgu Jiu a mai spus că toată lumea a primit invitaţii la manifestare. Intrarea a fost liberă şi oricine putea participa. Adrian Tudor a precizat că, indiferent de interesele fiecăruia, prezenţa trebuia să fie în număr mare, în semn de respect pentru înaintaşi. Directorul Centrului de Documentare „Constantin Brâncuşi“, Doru Strâmbulescu, a vorbit la festivitatea de deschidere despre importanţa şi semnificaţiile Ansamblului sculptural „Calea Eroilor“. Centrul condus de Doru Strâmbulescu se află printre principalii organizatori ai Simpozionului internaţional dedicat operelor realizate de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a luat cuvântul, de asemenea, la festivitatea de la Teatrul „Elvira Godeanu“. Edilul a vorbit despre faptul că pe 27 octombrie 2018 s-au marcat 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului calea Eroilor de la Târgu Jiu. Romanescu a amintit că manifestările se desfăşoară sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale. Sergiu Nistor, consilier prezindenţial prezent la Târgu Jiu, a apreciat Simpozionul organizat în oraşul lui Brâncuşi. Reprezentantul preşedintelui Klaus Iohannis a transmis un mesaj din partea şefului statului. Sergiu Nistor a vorbit despre vizita de acum doi ani a lui Klaus Iohannis la Târgu Jiu, dar şi despre mesajul de atunci al preşedintelui. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat, de asemenea, la Târgu Jiu, dar nu a sosit.

80 de ani de opinteli

Ansamblul „Calea Eroilor“ a fost inaugurat pe 27 octombrie 1938. Acesta include operele lui Constantin Brâncuşi: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit. Parte a Ansamblului este şi Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Realizarea monumentului „Calea Eroilor“ se datorează în bună parte soției primului ministru Gheorghe Tătărescu, Arethia Tătărescu (preşedinta Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene). Coloana fără sfârșit, sau a „sacrificiului infinit“, considerată de către Sidney Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat „testament spiritual“ al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 16 module (potrivit specialiștilor, sunt 15 întregi și încă unul amplasat jumătate jos, respectiv jumătate sus) romboidale din fontă. Autorităţile încearcă de 25 de ani să includă în Patrimoniul UNESCO Ansamblul de la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS