21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacturarea apei meteorice a aprins spiritele în Consiliul Local

Facturarea apei meteorice a aprins spiritele în Consiliul Local

Marian Vasile, consilier local PNL, cel mai vehement consilier din opoziţie care s-a opus taxării apei meteorice (Foto: Lucian Anghel)

Proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi a Consiliului Local Municipal (CLM) Craiova, prin care primarul Mihail Genoiu era mandatat să voteze aprobarea modificării Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare asigurate de Compania de Apă Oltenia (CAO), a stârnit discuţii aprinse în rândul consilierilor. Modificarea consta în facturarea apei meteorice şi pentru „utilizatorii casnici-persoane fizice și asociații de proprietari/locatari, precum și pentru suprafețele utilizate în scop productiv-comercial cu specific agricol“, lucru considerat anormal de către opoziţie (consilierii PNL). Tonul discuţiilor l-a dat însă Dumitru Mănescu, consilier local ALDE. „Ce facem, facturăm apa meteorică? Vă rog să renunţaţi la ideea facturării apei de la ploaie, oricum formula de calcul folosită dă nişte sume astronomice. Domnule primar, veţi fi delegat să votaţi aceste modificări. Vă rog frumos să cereţi renunţarea la această facturare“, a spus Mănescu.

Iniţiativa a fost preluată apoi de către Marian Vasile, consilierul local din partea PNL acuzând guvernul de acest „nou bir pus craiovenilor“. „Domnule primar, noi vă mandatăm să votaţi modificarea Regulamentului serviciilor de apă şi canalizare, adică persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari să plătească Companiei de Apă taxă pe apa meteorică, adică pe apa de ploaie. Dacă în anii trecuţi am reuşit, prin regulamentul pe care l-am făcut, să scoatem de pe umerii craiovenilor această taxă, văd că acum suntem nevoiţi să o introducem din nou, pentru că guvernul ne-a obligat prin legea pe care a emis-o. Deci acest bir pe apa de ploaie este pus de guvern nu de primărie sau de Consiliul Local, ca să ştie toţi craiovenii“, şi-a început tirul Marian Vasile.

Taxă şi pentru apa care cade pe terenurile agricole

Acesta a scos apoi în evidenţă alt aspect considerat anormal: taxarea apei de ploaie care cade pe suprafaţa agricolă.

Nu este corect ca prin acest Regulament să facturăm apa meteorică inclusiv pentru suprafeţele utilizate în scop agricol, adică să plătim taxă şi pe apa de ploaie care se scurge în pământ, nu prin conductele Companiei de Apă. Plătim Companiei noi, ca şi cetăţeni, atâta timp cât folosim sistemul de canalizare, dar dacă nu-l folosim ce să plătim?“, a spus Vasile. „Această mărire a facturii la apă va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar vă spun că acum Compania de Apă procedează haotic, pentru că nu ştie ce suprafaţă de teren am eu şi ce suprafaţă de casă, aşa că va ajunge să factureze total aiurea. Până nu va şti ce suprafaţă de grădină, de teren şi de casă are fiecare abonat, nu poate să ne emită facturi pentru apa meteorică“, a adăugat Marian Vasile.

„Încasaţi apă meteorică la suprafeţele de pământ din curte?“, s-a adresat primarul Genoiu unui reprezentant al CAO prezent la şedinţă. „Este un normativ după care se calculează apa meteorică şi formula de calcul diferă la beton, pavele, piatră cubică, teren arabil sau gazon. Acest normativ există încă din anul 2007“, a răspuns acesta.

„Noi vă recomandăm să nu votaţi“, s-a adresat din nou Vasile primarului Mihail Genoiu. „În cazul în care Compania de Apă este pe profit, de ce să mai plătim apa meteorică? Noi am cerut scoaterea acestei taxe şi de la personele juridice, dar acum veniţi şi taxaţi şi persoanele fizice. Membrii CA de la Compania de Apă au indemnizaţii foarte mari, societatea este pe profit, iar noi ce facem acum, mai cerem o nouă taxă de la craioveni?“, a intervenit şi Doru Câplea, alt consilier local PNL.

O explicaţie a venit de la Marin Nicoli, consilier local PSD, care a precizat că apa respectivă ajunge în staţia de epurare şi înregistrează costuri cu curăţarea şi trimiterea ei spre râul Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS